En vegansk soppa behöver inte vara tunn och lätt – tvärtom! Med nötter och bönor blir soppan riktigt matig och krämig. Testa detta recept på blomkålssoppa med dillkräm. En simmig, smakrik soppa som du kan späda tills du är helt nöjd med konsistensen. Toppa med en härligt somrig dillkräm!
Vegansk blomkålssoppa
Du behöver:
- 2 dl cashewnötter
- 1 st (500g) blomkål
- 3 medelstora potatisar
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 5 dl vatten + grönsaksbuljong
Dillkräm:
- 1 förpackning (285g) vita bönor
- 1 dl sojayoghurt
- 1 dl finhackad dill
- 1 tsk agavesirap, eller honung
- 1 msk citronsaft
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Blötlägg nötterna i kallt vatten i minst en timme.
- Bryt blomkålen i mindre bitar (buketter)
- Skala potatis och skär i bitar
- Skala löken och hacka den grovt
- Smörj en ugnsform med olivolja och varva blomkål, potatis och lök i den. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt vitlöksklyftorna, med skalet på.
- Rosta alltsammans i ugnen på 175 C i 30 minuter.
- Ta ut formen och låt den svalna något. Plocka bort vitlöksklyftorna, skala dem och lägg tillbaka dem i formen.
- Häll vattnet av nötterna och mixa dem tillsammans med grönsakerna i hushållsassistent till en slät massa.
- Koka upp vatten och buljongtärning och späd soppan med det. Om soppan känns för tjock, späd med mer vatten. Smaka av.
- Dillkräm: Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten.
- Lägg bönorna i en matberedare tillsammans med yoghurt, finhackad dill, agavesirap/honung, citronsaft samt salt och peppar efter smak.
- Mixa till en slät kräm.
Tips! Vill du få en krämigare soppa – späd den med ytterligare kokosmjölk eller havregrädde.
4 kommentarer
Låter jätte gott. Psst.. Super snygga bilder!
Tack Sari, vad du är snäll (och dina bilder är inte så pjåkiga heller). Jag känner alltid att jag måste steppa upp mitt game när jag sett ditt arbete, haha 😀
Nämen tack, snälla du <3 Det där va ju roligt att höra!
Perfekt, detta ska jag testa! 🙂 brukar göra grönsakssoppa med smältost men jag har tröttnat på det och vi behöver variation till köttet nån dag i veckan. Så detta får bli morgondagens lunch, råkar ha ingredienserna hemma dessutom 🙂