Gillar du kakor med kaffe? Testa denna cheesecake som smaksatts med både kaffe och choklad. Hasselnötterna ovanpå är vackra som dekoration och smakar härligt crunchigt tillsammans med den mjuka ostkakan.
Cheesecake med kaffe och choklad
Du behöver:
- 160 g glutenfria digestivekex (semper)
- 75 g smält smör
- 600 g naturell färskost
- 1 dl farinsocker
- 1 krm vaniljpulver
- 1 dl potatismjöl
- 3 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 3 tsk snabbkaffepulver
- 100 g mjölkchoklad
Glasyr:
100 g choklad
1 msk smör
Till dekorering; hackade hasselnötter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 C och ta fram en springform, ca 20 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen och riv loss allt papper som blir utanför kanten.
- Krossa kexen och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexmassan i bottnen av formen.
- Förgrädda kexbottnen i 10 minuter och låt sedan svalna.
- Rör samman naturell färskost och farinsocker med elvisp. Smaksätt med vaniljpulver.
- Sikta ner potatismjölet och rör om. Vispa ner äggen i smeten, ett i sänder.
- Mät upp grädde och snabbkaffe i en kastrull och värm upp blandningen – nästan till kokpunkten. Ta av värmen.
- Hacka chokladen och rör ner den i den varma grädden, rör tills chokladen smält helt och vänd sedan ner den i smeten.
- Häll smeten över kexbotten och jämna till ytan.
- Grädda kakan i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärme i en timme.
- Låt sedan kakan vila några timmar i kylskåp, helst över natten.
- Gör glasyr: Smält choklad och smör på svag värme i en kastrull. Ta av värmen. Låt chokladsmeten svalna lite, så att den blir lite tjockare men fortfarande är rinnig.
- Häll glasyren över den kalla kakan och dekorera med hackade hasselnötter.