En lyckad ugnslax är saftig och smakar mycket. Men hur bär man sig åt och vad ska man krydda med? Ett hett tips, bokstavligen, är att använda sig av sweet chilisås.
Sweet chilisås är en god smaksättare till de flesta marinader och såser då det tillför både sötma, färg och såklart – hetta.
Hemligheten är att blanda sweet chilisås med vitlök, soja, ingefära – smarta basingredienser som alltid är bra att ha hemma i skafferiet. Det blir gott till allt grillat kött; på kyckling, ribs, wokat nötkött… Ja, också ugnslax.
Det är bara att röra ihop alltsammans och smeta på laxen.
Obs, kom ihåg att använda glutenfri sojasås – ex. japansk tamari.
Ovanpå glazen kan du gärna strö finhackad gräslök, sesamfrön och flingsalt.
Medan laxen går i ugnen gör du en sallad på avokado, gurka, paprika och späda pak choi-blad.
Fukta salladen lätt med en god vinägrett.
Receptet i sin helhet nedan:
Ugnslax med sweet chili
Ingredients
- 500 g laxfilé mittenbit, urbenad
- sesamfrön
- flingsalt
Sweet chili glaze
- 3 msk sweet chilisås
- 1 msk sojasås (tamari)
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 1 tsk malen ingefära alt. färsk riven
- 0,5 dl hackad gräslök
Instructions
- Sätt ugnen på 175 C.
- Lägg laxen i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, det blir enklare att diska efteråt.
- Rör ihop ingredienserna till glazen i en skål och bred ut över laxen.
- Strö över gräslök, flingsalt och sesamfrön.
- Stek i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera med sallad.