Glutenfria muffins behöver absolut inte vara torra och tråkiga. Ta vara på rabarbern vid husknuten och gör dessa smakrika, glutenfria muffins med smuldeg! Den perfekta kompromissen mellan smulpaj och kaka.
Servera nybakade, glutenfria muffins med vaniljsås!
Kommentar:
”Problemet” med rabarber i bakning tycker jag är att den är så tråkig att tugga på. Alltså, jag gillar inte tanken på en kaksmet med en massa jobbiga bitar av träig rabarber i. Det är ju nästan så att det förstör mer än vad det ger!
Nej, rabarber ska kokas sönder innan man blandar ner den i en kaksmet eller deg, det är min åsikt.Malin, receptskapare
Glutenfria muffins med rabarber
Mumsiga muffins utan gluten smaksatta med rabarberkompott och toppade med smuldeg.
Spara på pinterest
Portioner 10 st
Ingredienser
Rabarberkompott
- 250 g rabarber i bitar
- 1 st citron saften + skalet fint rivet
- 1 dl socker
Smuldeg
- 50 g smör smält
- 1 dl potatismjöl
- 2 dl glutenfritt havremjöl
- 2 msk farinsocker
- 1 tsk bakpulver
Muffinssmet
- 2 dl glutenfritt havremjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 0,5 tsk kardemumma malen
- 50 g smör smält
- 2 st ägg
- 1 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 dl mjölk
Instruktioner
Rabarberkompott
- Koka upp rabarber, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull.
- Låt blandningen småputtra tills rabarbern kokat sönder i trådar. Ställ åt sidan.
Smuldeg
- Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen så länge.
Muffinssmet
- Sätt ugnen på 175 C och placera ut 10-12 st pappersformar i en muffinsplåt.
- Blanda alla torra ingredienser i en degskål.
- Rör ihop ägg, socker, smält smör och mjölk i en annan skål.
- Vänd ner äggblandningen i den torra blandningen och rör om väl.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Toppa med rabarberkompott och slutligen smuldeg.
- Grädda muffinsen i ca 15 minuter, tills toppingen smält ihop med muffinsen och fått litet färg.
- Låt muffinsen svalna och servera med vaniljvisp.