Butter chicken: indisk kycklinggryta

En mild variant på den indiska kycklinggrytan ”butter chicken” som hela familjen kan njuta av. Om du ändå önskar hetta kan du smaka av såsen med sambal oelek eller fräsa med färsk chili från början. Är du ingen vän av koriander? Ta persilja istället.

Skriv ut

Butter chicken

En mild kycklinggryta för hela familjen
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 400 g kycklingfiléer i tärningar

Marinad

  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st vitlöksklyfta krossad
  • 0,5 msk garam masala
  • 0,5 tsk salt

Sås

  • 1 st lök skalad och grovt hackad
  • olja till stekningen
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm kanel
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen ingefära
  • 400 ml tomatkross 1 burk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 näve färsk koriander

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, vänd runt kycklingen i skålen och låt stå medan du gör såsen.
  • Fräs löken mjuk och gyllene i oljan på medelvärme. Tillsätt vitlök och fräs med i en minut.
  • Tillsätt kryddor och låt dem fräsa med ytterligare en minut.
  • Tillsätt tomatkross, låt koka upp och tillsätt sedan grädden.
  • Ta kastrullen från värmen och mixa såsen slät med stavmixer.
  • Lägg tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen sjuda upp.
  • Tillsätt den marinerade kycklingen i såsen.
  • Låt allt sjuda sakta under lock i 20 minuter, stormkoka inte!
  • Tillsätt smör och smaka av. Salta mer om det behövs.
  • Klipp till sist över färsk koriander och servera med ris.

Anteckning

Servera med kokt ris.

Kommentera