En kryddig, glutenfri morotskaka smaksatt med apelsinmarmelad och bakad på 3 sorters mjöl; majsstärkelse, kokosmjöl och mandelmjöl. Kom ihåg att du ganska enkelt kan variera mjölsorterna och byta ut dem mot andra.
Glasyren är extra gräddig och krämig i detta recept.
Med mascarpone och vispgrädde får du ett ljuvligt, fluffigt glasyrtäcke som omväxling till den ganska fasta och söta, amerikanska cream cheese frostingen.
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/10/blogg2-768x512.jpg)
Naturligt glutenfri morotskaka med mascarponegrädde
Glutenfri, kryddig morotskaka apelsinmarmelad i smeten toppad med en extra gräddig frosting.
Spara på pinterest
Portioner 12 bitar
Ingredienser
- 3 st morötter fint rivna
- 4 st ägg
- 1 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 100 g majsstärkelse ex. maizena
- 50 g kokosmjöl ex. risenta eller urtekram
- 50 g mandelmjöl ex. lidl eller risenta
- 0,5 tsk kardemumma malen
- 1 tsk kanel malen
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk pyslliumpulver ex. fiberhusk
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 dl apelsinmarmelad
- 100 g smör smält
Glasyr
- 250 g mascarponeost
- 1 dl florsocker
- 1 dl vispgrädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 C.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
- Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, kryddor, bakpulver i en skål.
- Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten med en slickepott, litet i sänder.
- Rör ner rivna morötter, smält smör och apelsinmarmelad.
- Häll upp smeten i en springform med bakplåtspapper i botten (jag använde en form med diametern 20 cm).
- Grädda kakan i ca 25 minuter, beroende på form. Kolla att kakan är färdiggräddad med en trästicka innan du tar ut den.
- Lossa kakan ur formen och låt den svalna helt.
Glasyr
- Rör mascarponeost och florsocker krämigt med elvisp.
- Tillsätt grädden och fortsätt vispa alltsammans till krämig konsistens.
- Smaksätt glasyren med vaniljpulver, citronzest eller låt vara som den är.
Bred ut över kakan.
Betygsätt receptet: