Sugen på att göra egen glutenfri granola? Det är väldigt enkelt att göra och blir supergott. Lycka på burk, kan man kanske säga.

Det mesta passar i en granola
Det bästa med att laga mysli eller egen granola är att du kan anpassa den precis enligt dig och ditt utbud hemma. Gillar du kokos kan du tillsätta kokosflingor i din granola – efter ugnen doftar den alldeles ljuvligt av rostad kokos!
En sak som jag alltid gör är att väta ingredienserna med äppeljuice innan jag rostar dem i ugnen. Alla gryner riktigt suger i sig smaken av äpple och det blir så gott sen!
Malin, receptskapare
Du kan välja någon annan juice än äppel om du vill. En gång gjorde jag till exempel en blandning av vatten och pressad havtornssaft och det blev fenomenalt bra!
Granola – alltid ugnsrostad
Granola är ett frukosttillbehör eller snacks bestående av havregryn, nötter, honung eller andra sötningsmedel som farinsocker. Ibland innehåller det puffat ris, som vanligtvis rostas knaprigt och gyllene. Torkad frukt, som russin och dadlar, samt choklad läggs ibland till. Granola, särskilt om den innehåller linfrön, används ofta för att förbättra matsmältningen. Granola äts ofta i kombination med yoghurt, honung, färsk frukt (som bananer, jordgubbar eller blåbär), mjölk eller andra former av spannmål. Det fungerar också som en toppning för olika bakverk, desserter eller glass.
Skillnaden mellan granola och mysli är att granolan är knaprigt rostad medan traditionell mysli varken rostas eller sötas. Källa: Wikipedia

Så här gör du glutenfri granola
För att säkerställa att din granola är glutenfri behöver du använda glutenfria havreflingor – så kallat rent havre. Dessa havreflingor har inte kommit i kontakt med andra sädesslag under odling och hantering som vanliga havreflingor har.
En del följer strikt naturligt glutenfri kost och de undviker havre. Då kan du byta ut havre mot exempelvis boveteflingor eller quinoaflingor.

Glutenfri granola
Ingredienser
- 2 dl äppeljuice
- 1 dl rypsolja
- 0,5 dl honung flytande
- 8 dl havregryn
- 1 dl sesamfrön
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl kokosflingor
- 0,5 msk malen ceylonkanel
- 0,5 tsk salt
- 1 dl grovt hackad mandel eller andra nötter
- 150 g torkade aprikoser i bitar (eller annan tork. frukt)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 C.
- Mät upp juice och olja i en skål. Tillsätt honung och rör om.
- Blanda alla ingredienser utom torkad frukt i en stor bunke.
- Häll över juiceblandningen och rör om väl.
- Bred ut granolan på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Rosta blandningen knaprig i ca 30 minuter tills den blivit gyllenbrun. Rör om lite då och då så att den inte bränns.
- När granolan är klar, blanda med aprikoserna.
- Låt gärna granolan torka på plåten över natten.