• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
FrukostVardag

Gör egen glutenfri granola – krispig och god

av Malin Vesterback 26 oktober, 2019

Sugen på att göra egen glutenfri granola? Det är väldigt enkelt att göra och blir supergott. Lycka på burk, kan man kanske säga.

Bästa granolan gör du själv

Det mesta passar i en granola

Det bästa med att laga mysli eller egen granola är att du kan anpassa den precis enligt dig och ditt utbud hemma. Gillar du kokos kan du tillsätta kokosflingor i din granola – efter ugnen doftar den alldeles ljuvligt av rostad kokos!

En sak som jag alltid gör är att väta ingredienserna med äppeljuice innan jag rostar dem i ugnen. Alla gryner riktigt suger i sig smaken av äpple och det blir så gott sen!
Du kan välja någon annan juice än äppel om du vill. En gång gjorde jag till exempel en blandning av vatten och pressad havtornssaft och det blev fenomenalt bra!

Malin, receptskapare

Granola – alltid ugnsrostad

Granola är ett frukosttillbehör eller snacks bestående av havregryn, nötter, honung eller andra sötningsmedel som farinsocker. Ibland innehåller det puffat ris, som vanligtvis rostas knaprigt och gyllene. Torkad frukt, som russin och dadlar, samt  choklad läggs ibland till. Granola, särskilt om den innehåller linfrön, används ofta för att förbättra matsmältningen. Granola äts ofta i kombination med yoghurt, honung, färsk frukt (som bananer, jordgubbar eller blåbär), mjölk eller andra former av spannmål. Det fungerar också som en toppning för olika bakverk, desserter eller glass.

Skillnaden mellan granola och mysli är att granolan är knaprigt rostad medan traditionell mysli varken rostas eller sötas. Källa: Wikipedia

Glutenfri granola serverad med yoghurt och bär

Så här gör du glutenfri granola

För att säkerställa att din granola är glutenfri behöver du använda glutenfria havreflingor – så kallat rent havre. Dessa havreflingor har inte kommit i kontakt med andra sädesslag under odling och hantering som vanliga havreflingor har.

En del följer strikt naturligt glutenfri kost och de undviker havre. Då kan du byta ut havre mot exempelvis boveteflingor eller quinoaflingor.

Skriv ut

Glutenfri granola

Krispig granola på glutenfri havre smaksatt med äppeljuice
Spara på pinterest
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 2 dl äppeljuice
  • 1 dl rypsolja
  • 0,5 dl honung flytande
  • 8 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 msk malen ceylonkanel
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grovt hackad mandel eller andra nötter
  • 150 g torkade aprikoser i bitar (eller annan tork. frukt)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 C.
  • Mät upp juice och olja i en skål. Tillsätt honung och rör om.
  • Blanda alla ingredienser utom torkad frukt i en stor bunke.
  • Häll över juiceblandningen och rör om väl.
  • Bred ut granolan på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Rosta blandningen knaprig i ca 30 minuter tills den blivit gyllenbrun. Rör om lite då och då så att den inte bränns.
  • När granolan är klar, blanda med aprikoserna.
  • Låt gärna granolan torka på plåten över natten.
äpplefrönfrukthavrenötter
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Glutenfritt proteinbröd – superenkelt recept
nästa inlägg
Glutenfritt bröd med havre

Fler recept att pröva

Receptet på mina glutenfria falafel

16 april, 2021

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Snabba glutenfria bullar utan jäst: chokladbollsbullar

21 maj, 2020

Quinoabiffar med tonfisk: fish cakes

19 maj, 2020

Chiapudding med jordgubbar

17 maj, 2020

Glutenfria tortillabröd med spenat

5 maj, 2020

Amerikansk kycklingsoppa

7 april, 2020

Glutenfri kaffekaka

5 april, 2020

Glutenfri skinkpaj med ost

25 mars, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt