Mandelmassa är gott och användbart i många bakverk och en given fyllning i den traditionella semlan. Mandelmassa kan köpas i tuber på vanlig mataffär. Men visste du att det är superenkelt att göra själv?

Mandelmassa – smör och socker
Mandelmassa i sin renaste form består av smör och socker. I sin mest förädlade form innehåller den ingen mandel alls utan görs på malda aprikoskärnor och smaksätts med bittermandelarom. Du känner igen den på den lösare konsistensen och på att den är godkänd för mandelallergiker att äta. Det om något skriker oäkta vara, men bra är det för allergikerna förstås.
Gör så här
Om du vill göra egen mandelmassa kan du lära dig den här metoden nedan. Den är enkel att komma ihåg så du behöver inget recept.
Hemlagad mandelmassa:
- Ta 1 påse hela, skalade (eller oskalade) mandlar och lägg dem i en skål.
- Häll på vatten så att det täcker och låt mandlarna stå över natten och dra i sig vätskan (då blir de enklare att mixa).
- Följande dag häller du av vattnet och väger mandlarna.
- Väg upp lika mängd socker som mandlar.
- Mixa sedan mandlar och socker till en slät massa.
- Om du vill ha skarpare mandelsmak kan du tillsätta ett par droppar bittermandelarom (smaka dig fram).
- Häll upp massan i en glasburk med lock och använd!

Mandelmassan står sig i ca 2 veckor. Eftersom den innehåller så pass mycket socker står den sig bra i rumstemperatur.
Kom ihåg att skalade mandlar ger en gul/vit mandelmassa medan oskalade mandlar ger en brun och lite spräcklig massa. Båda går bra!

Sugen på att baka glutenfria semlor utan vetestärkelse och glutenfri mix? Testa det här receptet.
Text & Foto: Malin Vesterback