Att baka glutenfria kanelbullar och söta degar i allmänhet brukar vara det svåraste inom naturligt glutenfri bakning. Du vill få en god deg samtidigt som du vill kunna forma degen utan att den går sönder. Med guarkärnmjöl i degen håller degen bättre, men det är inget måste att använda.

 

Guarkärnmjölet har samma funktion som xantangummi, binder degen, men är naturligt framställt. Guarkärnmjöl är t.ex. vanligt i glass, matlagningsgrädde och vegetabiliska mjölkdrycker så det är inga konstigheter. Jag köper en ekologisk variant som jag importerat från Tyskland! Men googla så hittar ni det säkert på närmare håll.

Guarkärnmjöl – efter att det blandats med vatten.

Baka naturligt glutenfria kanelbullar

  • Ta hjälp av guarkärnmjöl för formbarhetens skull (eller en glutenfri mix som innehåller detta)
  • Använd torrjäst – men inte för mycket
  • Var generös med fyllning, mer än vad du skulle lägga i vetebullar
  • Baka på flera sorters mjöl för att ingen mjölsmak ska ta överhanden
  • Mandelmjöl och kokosmjöl ger en söt smak till degen
  • Baka på riktigt smör
  • Jäs inte bullarna efter utbakningen utan grädda direkt
Skriv ut

Glutenfria kanelbullar

Spara på pinterest
Portioner 16 bullar

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma stött eller grovmalen
  • 2 msk psylliumpulver s.k fiberhusk
  • 200 g rismjöl ljust
  • 100 g potatismjöl
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 2 tsk guarkärnmjöl (kan uteslutas)
  • 1 förpackning torrjäst ett ark, 12 g
  • 150 g Smör rumstempererat
  • 1 st ägg

Kanelfyllning

  • 200 g Smör mjukt och rumstemp.
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk kanel

Till utbakning

  • 2 dl rismjöl till utbakningen
  • 1 st ägg uppvispat, till pensling
  • pärlsocker till dekoration

Instruktioner

  • Värm upp mjölken till 40 C, något varmare än fingerljumt.
  • Vispa ner socker, kardemumma och psyllium. Låt svälla i en kvart.
  • Mät upp alla torra ingredienser i en skål och tillsätt det i degspadet. Börja arbeta degen i hushållsmaskin med degkrok.
  • Klicka ner smöret under tiden som degen knådas i maskinen. Tillsätt sedan ägget.
  • Bearbeta degen ytterligare en stund så att allt blandas väl, tillsätt 1 dl rismjöl på slutet för att få degen att släppa från degbunkens kanter.
  • Låt degen jäsa i en halvtimme under bakduk.

Fyllning och utbakning

  • Rör ihop smör, socker och kanel till en kräm.
  • Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord, jag använder en blandning av potatismjöl och rismjöl.
  • Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen som en rulltårta.
  • Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg varje skiva med snittytan uppåt i en pappersform. Platta ut "stubbarna" något med händerna till platta bullar.
  • Sätt ugnen på 225 C. Placera ut bullarna på plåtar, låt jäsa i 15 minuter (så länge ugnen blir varm).
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda på 225 C i 10 minuter.
KategorierBullar Fika
    1. Malin says:

      De går jättebra att frysa. Jag tar upp dem ett par i gången och tinar i mikron så de blir varma och mjuka. Överlag blir ju alla typer av bullar torra efter nån dag, så jag mikrar dem alltid så blir de goda igen. Så gör de ju till och med på espresso house har jag märkt.

Kommentera