• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
FikaGlutenfria bullarLyckas med glutenfritt

Lyckas med glutenfria kanelbullar

av Malin Vesterback 20 november, 2019

Att baka glutenfria kanelbullar och söta degar i allmänhet brukar vara det svåraste inom naturligt glutenfri bakning. Du vill få en god deg samtidigt som du vill kunna forma degen utan att den går sönder. Med guarkärnmjöl i degen håller degen bättre, men det är inget måste att använda.

 

Guarkärnmjölet har samma funktion som xantangummi, binder degen, men är naturligt framställt. Guarkärnmjöl är t.ex. vanligt i glass, matlagningsgrädde och vegetabiliska mjölkdrycker så det är inga konstigheter. Jag köper en ekologisk variant som jag importerat från Tyskland! Men googla så hittar ni det säkert på närmare håll.

Guarkärnmjöl – efter att det blandats med vatten.

Baka naturligt glutenfria kanelbullar

  • Ta hjälp av guarkärnmjöl för formbarhetens skull (eller en glutenfri mix som innehåller detta)
  • Använd torrjäst – men inte för mycket
  • Var generös med fyllning, mer än vad du skulle lägga i vetebullar
  • Baka på flera sorters mjöl för att ingen mjölsmak ska ta överhanden
  • Mandelmjöl och kokosmjöl ger en söt smak till degen
  • Baka på riktigt smör
  • Jäs inte bullarna efter utbakningen utan grädda direkt
Skriv ut

Glutenfria kanelbullar

Spara på pinterest
Portioner 16 bullar

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma stött eller grovmalen
  • 2 msk psylliumpulver s.k fiberhusk
  • 200 g rismjöl ljust
  • 100 g potatismjöl
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 2 tsk guarkärnmjöl (kan uteslutas)
  • 1 förpackning torrjäst ett ark, 12 g
  • 150 g Smör rumstempererat
  • 1 st ägg

Kanelfyllning

  • 200 g Smör mjukt och rumstemp.
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk kanel

Till utbakning

  • 2 dl rismjöl till utbakningen
  • 1 st ägg uppvispat, till pensling
  • pärlsocker till dekoration

Instruktioner

  • Värm upp mjölken till 40 C, något varmare än fingerljumt.
  • Vispa ner socker, kardemumma och psyllium. Låt svälla i en kvart.
  • Mät upp alla torra ingredienser i en skål och tillsätt det i degspadet. Börja arbeta degen i hushållsmaskin med degkrok.
  • Klicka ner smöret under tiden som degen knådas i maskinen. Tillsätt sedan ägget.
  • Bearbeta degen ytterligare en stund så att allt blandas väl, tillsätt 1 dl rismjöl på slutet för att få degen att släppa från degbunkens kanter.
  • Låt degen jäsa i en halvtimme under bakduk.

Fyllning och utbakning

  • Rör ihop smör, socker och kanel till en kräm.
  • Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord, jag använder en blandning av potatismjöl och rismjöl.
  • Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen som en rulltårta.
  • Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg varje skiva med snittytan uppåt i en pappersform. Platta ut "stubbarna" något med händerna till platta bullar.
  • Sätt ugnen på 225 C. Placera ut bullarna på plåtar, låt jäsa i 15 minuter (så länge ugnen blir varm).
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda på 225 C i 10 minuter.
2 kommentarer
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Polentakaka med apelsin
nästa inlägg
Glutenfri mjuk kaka med lingon- och vitchokladgrädde

Fler recept att pröva

Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

5 september, 2020

Baka glutenfri smulpaj – här är bästa grundreceptet...

14 juli, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten

9 juni, 2020

Så här bakar du naturligt glutenfri kladdkaka med...

29 maj, 2020

Baka naturligt glutenfri tårta till morsdag: stracciatellatårta

23 maj, 2020

Snabba glutenfria bullar utan jäst: chokladbollsbullar

21 maj, 2020

Glutenfri chokladtårta med 3 sorters choklad

24 april, 2020

Baka amerikanskt: glutenfri apelsinpaj

18 april, 2020

Glutenfri kaffekaka

5 april, 2020

2 kommentarer

Carina Wernersson 13 juni, 2019 - 12:17

Hej. Jag undrar om dessa kanelbullar går att frysa och hur dom blir tinade?

Svara
Malin 13 juni, 2019 - 14:46

De går jättebra att frysa. Jag tar upp dem ett par i gången och tinar i mikron så de blir varma och mjuka. Överlag blir ju alla typer av bullar torra efter nån dag, så jag mikrar dem alltid så blir de goda igen. Så gör de ju till och med på espresso house har jag märkt.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt