Kycklingfilé med granatäppelsås

Ett middagstips som piggar upp i novembermörkret är denna kyckling i granatäppelsås med smak av apelsin, svartvinärsgelé och dijonsenap.

Såsen passar faktiskt till det mesta som som behöver en söt och kryddig omfamning; rostbiff eller vilt kött. Den kan till och med funka på julbordet med gravlax eller kalkon.

Kyckling med granatäppelsås

4 st kycklingfiléer
8 potatisar, tvättade och klyftade
salt, peppar
rypsolja, till stekning

  1. Sätt ugnen på 200 C. Värm en traktörpanna och häll i några matskedar olja.
  2. Tillsätt potatisklyftorna och fräs dem under omrörning i ca 1 minut. Häll över dem i en ugnsform.
  3. Lägg tillbaka traktörpannan på värmen, tillsätt extra olja och bryn kycklingfiléerna gyllenbruna på varje sida. Kycklingen ska inte gå färdigt i pannan, bara få lite färg. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg kycklingen tillsammans med potatisen i ugnsformen och stek alltsammans i ugnen tills klara.

Potatisen är mjuk efter 20 minuter och kycklingen är genomstekt efter 10 minuter – så kom ihåg att ta kycklingfiléerna ur formen efter halva tiden. Vira in kycklingen i folie så länge så att den inte kallnar.

Granatäppelsås

Ett granatäpple
En apelsin
1 dl svartvinbärsgelé
0,5 dl farinsocker
1 msk dijonsenap
salt, peppar efter smak
en klick smör

Sås:
Använd samma traktörpanna som tidigare, skölj inte ur den för det finns mycket god smak kvar i formen bevarad från kyckling och potatis. Brända bitar kan du slänga bort, men spara resten av kvarlämningarna till skyn.

  1. Dela granatäpplet på mitten.
  2. Lägg en sil över traktörpannan och ta en halva granatäpple i handen.
  3. Pressa för hand ut så mycket juice och kärnor som möjligt genom silen. Ta sedan en gaffel och slå på skalet så att de sista kärnorna lossnar. Upprepa proceduren med andra halvan. Du borde nu ha kärnor i silen och juice i traktörpannan.
  4. Ta saften ur apelsinen och rör ner i traktörpannan.
  5. Tillsätt svartvinbärsgelé, farinsocker och senap. Hetta upp alltsammans under omrörning och låt det småputtra några minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med en klick smör.

Rör ner granatäpplekärnorna i såsen eller använd dem som dekoration.

KategorierFest Middag Vinter

Kommentera