Dessa matiga muffins är perfekta att baka som mellanmål eller för att servera som salt tilltugg på ett kalas.
Baka matiga muffins helt utan mjöl
Basen i receptet är potatis, ägg och ost och det räcker bra – det behövs inget mjöl över huvud taget.
Potatis innehåller stärkelse och därför, tillsammans med äggen, håller degen så bra ihop. Men om du ändå vill späda ut degen för att få större eller fler muffins rekommenderas en glutenfri mjölblandning av hög kvalitet, glutenfritt havremjöl (om du tål havre) eller majsmjöl. Rekommenderad mängd är ca 2 dl mjöl – testa dig fram till en bra konsistens.
Tips på smaksättningar
Jag valde att smaksätta mina muffins med rökt skinka och paprika, men du får fria händer att experimentera! Varför inte testa rökt lax och spenat, eller göra dem vegetariska med fetaost och oliver?
Malin, receptskapare
- Rökt lax
- spenat
- fetaost
- tomater
- oliver
- bacon
- färska örter
- chili
- västerbottenost
Mjölfria matiga muffins med potatis, ost och skinka
Ingredienser
- 400 g skalad potatis
- 50 g smör
- 1,5 dl emmentalerost riven + extra till topping
- 2 st ägg
- 100 g rökt skinka strimlad
- 0,5 st röd paprika finhackad
- Salt peppar
Instruktioner
- Koka potatis mjuk i saltat vatten.
- Mosa potatisen och lägg moset i en bunke.
- Rör ner smör, ägg , osten, skinka och paprika i moset.
- Krydda med salt och peppar.
- Rör till en jämn smet, och fördela i muffinsformar.
- Toppa med riven ost.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen på 225 C i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin färg.
Du kanske också är intresserad av:
Gillade du receptet?
Detta recept är taget ur boken Naturligt glutenfritt med Malin Båtmästar. Köp boken på Adlibris.
2 kommentarer
Hej, hur många muffins på ett ungefär blir det på en sats? Tack och Gott Nytt År!
Hej! Jag gjorde en muffinsplåt full, alltså 12 st 🙂 Men du kan säkert göra fler, små muffins om du vill, klicka ut i pappersformar på en bakplåt