• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
AdventFikaGlutenfri julbakningGlutenfria mjuka kakorVinter

Polentakaka med apelsin

av Malin Vesterback 19 november, 2019

Denna polentakaka är en glutenfri mjuk kaka som bakas på polentagyn och mandelmjöl. Du kan baka den året om och med vilken sorts citrusfrukt du vill men i advent passar den extra bra med apelsin.

I det här receptet smaksätter du polentakakan med rivet apelsinskal och litet saft – resten av saften görs till en sirap som hälls över den färdiga kakan.

Vad är polentagryn?

Polenta är ursprungligen ett italienskt ord som härstammar från det latinska ordet för skalat eller krossat korn. Polenta görs av den inre kärnan av majskornet som mals till ett grovt mjöl.

När du bakar polentakaka tillsätter du mjölet direkt i smeten och gärna tillsammans med mandelmjöl som ger smak till kakan. Polenta har en mild smak av majs.

I brödbakning passar det bra tillsammans med en glutenfri mjölblandning, grynen ger struktur till degen och gör ett matigare bröd. Du kan också panera med polenta och använda det som ströbröd.

Polenta är en produkt som är enkel att bryta ned och därmed skonsam och snäll mot det flesta magar.

Källa: Risenta
Skriv ut

Glutenfri polentakaka med apelsin

Polentakaka med apelsinsirap – mustig och god mjuk kaka att baka i advent.
Spara på pinterest
Portioner 8 bitar
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 250 g smör rumstempererat
  • 250 g socker
  • 4 st ägg
  • 150 g polenta
  • 150 g mandelmjöl
  • 2 tsk tsk bakpulver
  • 2 st apelsiner saften (+ skalet av en)
  • Apelsinsirap:

Apelsinsirap

  • 1 dl apelsinsaft
  • 1 dl florsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Vispa smör och socker pösigt.
  • Knäck äggen i en separat skål och vispa ner dem i smör-sockerblandningen, ett i sänder.
  • Mät upp polenta, mandelmjöl och bakpulver i en skål.
  • Riv skalet av en apelsin (fint), pressa saften ur den samt ytterligare en apelsin. Ta undan 1 dl av saften som du använder till sirapen.
  • Rör ner torra ingredienserna och apelsinsaften växelvis i kaksmeten. Vänd till sist ner apelsinskal.
  • Häll smeten i en smord kakform med löstagbar kant (24 cm diameter). Grädda i 40 minuter.
  • Under tiden; gör apelsinsirap: koka upp apelsinsaft och florsocker i en liten kastrull. Låt småputtra i några minuter innan du tar kastrullen av värmen och låter sirapen svalna.
  • När kakan gräddats klart, lossa den från formen och för över den på ett fat.
  • Gör små hål i kakan med en trästicka och häll över apelsinsirapen. Låt alltsammans safta sig en stund innan servering.
  • Servera kakan med en klick grädde eller glass.
kakor och tårtor
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Glutenfria blondies med jordnötssmör och vitchoklad
nästa inlägg
Lyckas med glutenfria kanelbullar

Fler recept att pröva

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på...

11 november, 2020

Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och...

7 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

5 september, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Så här bakar du naturligt glutenfri kladdkaka med...

29 maj, 2020

Baka naturligt glutenfri tårta till morsdag: stracciatellatårta

23 maj, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt