Denna polentakaka är en glutenfri mjuk kaka som bakas på polentagyn och mandelmjöl. Du kan baka den året om och med vilken sorts citrusfrukt du vill men i advent passar den extra bra med apelsin.

I det här receptet smaksätter du polentakakan med rivet apelsinskal och litet saft – resten av saften görs till en sirap som hälls över den färdiga kakan.

Vad är polentagryn?

Polenta är ursprungligen ett italienskt ord som härstammar från det latinska ordet för skalat eller krossat korn. Polenta görs av den inre kärnan av majskornet som mals till ett grovt mjöl.

När du bakar polentakaka tillsätter du mjölet direkt i smeten och gärna tillsammans med mandelmjöl som ger smak till kakan. Polenta har en mild smak av majs.

I brödbakning passar det bra tillsammans med en glutenfri mjölblandning, grynen ger struktur till degen och gör ett matigare bröd. Du kan också panera med polenta och använda det som ströbröd.

Polenta är en produkt som är enkel att bryta ned och därmed skonsam och snäll mot det flesta magar.

Källa: Risenta
Skriv ut

Glutenfri polentakaka med apelsin

Polentakaka med apelsinsirap – mustig och god mjuk kaka att baka i advent.
Spara på pinterest
Portioner 8 bitar
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 250 g smör rumstempererat
  • 250 g socker
  • 4 st ägg
  • 150 g polenta
  • 150 g mandelmjöl
  • 2 tsk tsk bakpulver
  • 2 st apelsiner saften (+ skalet av en)
  • Apelsinsirap:

Apelsinsirap

  • 1 dl apelsinsaft
  • 1 dl florsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Vispa smör och socker pösigt.
  • Knäck äggen i en separat skål och vispa ner dem i smör-sockerblandningen, ett i sänder.
  • Mät upp polenta, mandelmjöl och bakpulver i en skål.
  • Riv skalet av en apelsin (fint), pressa saften ur den samt ytterligare en apelsin. Ta undan 1 dl av saften som du använder till sirapen.
  • Rör ner torra ingredienserna och apelsinsaften växelvis i kaksmeten. Vänd till sist ner apelsinskal.
  • Häll smeten i en smord kakform med löstagbar kant (24 cm diameter). Grädda i 40 minuter.
  • Under tiden; gör apelsinsirap: koka upp apelsinsaft och florsocker i en liten kastrull. Låt småputtra i några minuter innan du tar kastrullen av värmen och låter sirapen svalna.
  • När kakan gräddats klart, lossa den från formen och för över den på ett fat.
  • Gör små hål i kakan med en trästicka och häll över apelsinsirapen. Låt alltsammans safta sig en stund innan servering.
  • Servera kakan med en klick grädde eller glass.
KategorierAdvent Fika Vinter

Kommentera