• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
AdventBaka glutenfrittGlutenfri julbakningGlutenfria mjuka kakorVinter

Glutenfri julkaka med kaffesmörkräm och konjak

av Malin Vesterback 16 december, 2019

Letar du efter en riktig god glutenfri mjuk kaka till jul? Testa den här kryddiga kakan med kaffe och konjak! Bottnarna bakas på en blandning av havremjöl och potatismjöl som kryddas med vanilj, ingefära, kardemumma och kanel samt en skvätt konjak (om du vill). De lite ömtåliga, glutenfria bottnarna staplas sedan ovanpå varandra och hålls samman tack vare en stadig men ljuvligt god marängsmörkräm smaksatt med kaffe.

Ingen dålig avslutning på julmiddagen, eller hur?

JULKAKA MED KRYDDIG HAVREBOTTEN, KONJAK OCH MARÄNGSMÖRKRÄM MED KAFFE

Kryddig havrebotten

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl havremjöl, glutenfritt
  • 3 dl potatismjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk konjak

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Rör smör, strösocker och farinsocker mjukt med elvisp.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
  4. Rör ner yoghurten i äggsmeten.
  5. Blanda vaniljpulver, havremjöl, potatismjöl, fiberhusk, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en skål.
  6. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och rör tills du fått en jämn smet.
  7. Smaksätt till sist smeten med konjak.
  8. Fördela smeten i två springformar med bakplåtspapper i botten (för tårtan på bilden har använts storlek 20 cm i diameter).
  9. Grädda de två bottnarna i ca 15-20 minuter och låt sedan svalna helt.
  10. Lossa den ena bottnen från formen och lägg den på ett tårtfat. Pensla med kaffe smaksatt med lite whisky, eller bara kaffe för alkoholfritt.
  11. Bred på marängsmörkräm och lägg den andra tårtbottnen ovanpå.
  12. Bred därefter ut resterande smörkräm ovanpå tårtan och runtom kanterna.
  13. Låt kakan stå i kylskåp tills servering.

Marängsmörkräm med kaffesmak

  • 4 äggvitor
  • 2,25 dl rörsocker
  • 250 g smör
  • 2 tsk kaffepulver utrört i 1 tsk vatten

Instruktioner:

1. Dela rumsvarmt smör i kuber.
2. Vispa äggvitor och socker över ett vattenbad tills sockret har smält eller tills temperaturen är uppe i 60 grader.
3. Ta bort skålen från värmen och häll över marängsmeten i en annan skål, fortsätt vispa med elvisp tills du får en fast och toppig marängsmet.
4. Tillsätt en smörkub åt gången med jämna mellanrum, vispa på låg hastighet.
5. När allt smör är blandat med marängen fortsätter du vispa tills du får en krämig konsistens.
6. Smaksätt med kaffepulver som du rört ut i lite vatten till ett koncentrat.
7. Bred direkt glasyren på tårtan.

kaffekonjakmarängsmörkräm
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Glutenfritt bröd med dadlar
nästa inlägg
Baka naturligt glutenfri jullimpa

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på...

11 november, 2020

Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och...

7 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Så här bakar du naturligt glutenfri kladdkaka med...

29 maj, 2020

Glutenfri jordgubbskaka med glass – supergott!

5 maj, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt