Letar du efter en riktig god glutenfri mjuk kaka till jul? Testa den här kryddiga kakan med kaffe och konjak! Bottnarna bakas på en blandning av havremjöl och potatismjöl som kryddas med vanilj, ingefära, kardemumma och kanel samt en skvätt konjak (om du vill). De lite ömtåliga, glutenfria bottnarna staplas sedan ovanpå varandra och hålls samman tack vare en stadig men ljuvligt god marängsmörkräm smaksatt med kaffe.
Ingen dålig avslutning på julmiddagen, eller hur?
JULKAKA MED KRYDDIG HAVREBOTTEN, KONJAK OCH MARÄNGSMÖRKRÄM MED KAFFE

Kryddig havrebotten
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 3 ägg
- 2,5 dl turkisk yoghurt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 3 dl havremjöl, glutenfritt
- 3 dl potatismjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk konjak
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 C.
- Rör smör, strösocker och farinsocker mjukt med elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
- Rör ner yoghurten i äggsmeten.
- Blanda vaniljpulver, havremjöl, potatismjöl, fiberhusk, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en skål.
- Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och rör tills du fått en jämn smet.
- Smaksätt till sist smeten med konjak.
- Fördela smeten i två springformar med bakplåtspapper i botten (för tårtan på bilden har använts storlek 20 cm i diameter).
- Grädda de två bottnarna i ca 15-20 minuter och låt sedan svalna helt.
- Lossa den ena bottnen från formen och lägg den på ett tårtfat. Pensla med kaffe smaksatt med lite whisky, eller bara kaffe för alkoholfritt.
- Bred på marängsmörkräm och lägg den andra tårtbottnen ovanpå.
- Bred därefter ut resterande smörkräm ovanpå tårtan och runtom kanterna.
- Låt kakan stå i kylskåp tills servering.

Marängsmörkräm med kaffesmak
- 4 äggvitor
- 2,25 dl rörsocker
- 250 g smör
- 2 tsk kaffepulver utrört i 1 tsk vatten
Instruktioner:
1. Dela rumsvarmt smör i kuber.
2. Vispa äggvitor och socker över ett vattenbad tills sockret har smält eller tills temperaturen är uppe i 60 grader.
3. Ta bort skålen från värmen och häll över marängsmeten i en annan skål, fortsätt vispa med elvisp tills du får en fast och toppig marängsmet.
4. Tillsätt en smörkub åt gången med jämna mellanrum, vispa på låg hastighet.
5. När allt smör är blandat med marängen fortsätter du vispa tills du får en krämig konsistens.
6. Smaksätt med kaffepulver som du rört ut i lite vatten till ett koncentrat.
7. Bred direkt glasyren på tårtan.