Recept på glutenfria julköttbullar utan lökbitar som hela familjen kan tycka om. Julen till ära kryddas våra julköttbullar med ingefära och kryddpeppar.
Lyckas med glutenfria julköttbullar
Hemligheten bakom riktigt saftiga glutenfria julköttbullar är att steka dem i ugnen. Köttbullarna får fin form och skulle smeten bli för lös så gör det inget.
Vid servering värmer du upp köttbullarna i en stekpanna med smör och då får de den stekta ytan som är så god.
Lycka till!
GLUTENFRIA JULKÖTTBULLAR
- 400 g köttfärs (gärna en blandning av nöt och fläsk, älg är också gott)
- 1 ägg
- 1 dl sockerbetsfiber (fibrex)*
- 1 msk senap
- 1 dl grädde
- 1 tsk tamarisoja (som glutenfri och jättegod)
- 2 msk potatismjöl
- 0,5 tsk stött kryddpeppar
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk havssalt
*eller; glutenfria havregryn / boveteflingor
Gör så här:
1. Blanda ägg, fibrex, senap och grädde i en skål och låt stå i 10 minuter.
2. Lägg färsen i en stor skål. Rör ner potatismjöl. Krydda med kryddpeppar, ingefära, lökpulver och havssalt.
3. Häll äggblandningen över färsen och arbeta in den ordentligt med händerna.
4. Sätt ugnen på 200 C.
5. Ta fram en ugnsform och smörj bottnen med olja.
6. Forma runda bullar av smeten och lägg dem i formen.
7. Stek köttbullarna i ugnen i 10 minuter och frys ned/kyl ned tills julafton.
8. Vid servering; värm upp köttbullarna genom att steka dem i generöst med smör.
Recept: Malin Vesterback
Vill du göra receptet efter jul? Skippa julkryddorna bara.
Söker du fler glutenfria julrecept? Här har vi samlat alla.