Pavlova förknippas sällan med julen – men detta vintriga, juliga recept på pavlovatårta känns ju självklar på julbordet! Baka vinterpavlova i fyra våningar och servera som en gran med stjärnan i topp.
Pavlova med vintertema
Jag stod länge i mataffären och funderade vilka frukter och bär som skulle kunna ge vinterstämning till kreationen och valet föll slutligen på granatäpple och björnbär. Sambon var med och hjälpte till; han är väldigt förtjust i exotiska frukter så jag fick typ slita loss honom från hyllorna för att komma vidare från frukt-och grönsaksavdelningen!
Det var för övrigt hans idé att jag skulle använda en skiva carambola som stjärna i toppen.
Malin, receptskapare
Denna variant på pavlova består av en sats marängsmet fördelad på 4 bottnar i 4 storlekar, monterade ovanpå varandra.
Som fyllning har vi använt vanlig vispad grädde samt en hemlagad vaniljkräm gjord på de överblivna äggulorna från marängtillverkningen.
Nedan följer receptet.
VINTER PAVLOVA
Bottnar:
6 äggvitor
315 g strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljextrakt
- Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp.
- Tillsätt vinäger och socker litet i taget, fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast.
- Vispa sedan ned majsstärkelse och vaniljextrakt.
- Värm ugnen till 150 C.
Ta fram en bakplåt, klä den med bakplåtspapper och skissa ut 4 cirklar på pappret (jag ska dock erkänna att jag bara kladdar ut allt direkt utan att skissa först). Börja med att göra en botten som är lite större i storlek än en assiett, en till som är något mindre, ytterligare en till som är något mindre än föregående – och den sista bottnen (toppen) blir en vanlig, stor maräng. Jag får plats för allt detta på en normalstor plåt. - Grädda bottnarna i 10 minuter, sänk sedan värmen till 110 C och grädda ytterligare 45 minuter.
- Flytta mycket försiktigt över den första bottnen på ett tårtfat och spritsa ett lager grädde längs kanten, 1 cm marginal. Jag använde en rund tyll och spritsade en yttre ring av bollar, sedan en inre, rak ring. Kratern i mitten fyllde jag med vaniljkräm.
- Upprepa proceduren tills hela kakan är fylld. Dekorera med bär och granatäpplekärnor.
Vaniljkräm, dubbelsats (blir väldigt mycket över så använd till annat).
6 äggulor
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad
8 msk socker
4 msk majsstärkelse
en generös klick smör
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm upp alltsammans på spisen. Vispa konstant i bottnen medan krämen värms upp. När krämen börjar tjocka, dra kastrullen av värmen och fortsätt röra. Klicka till sist ner smör och låt det smälta ner i krämen. Låt vaniljstången ligga kvar i krämen tills monteringsdags.