Lyxig glutenfri mudcake med mjölkchokladmousse och chokladglaze

Alla älskar choklad – eller hur? Av den anledningen är den här kakan, en extra lyxig mudcake, ett säkert kort på festen.

Inspiration till tårtan är den amerikanska kladdkakan “mud cake” som till skillnad från den svenska kladdkakan gärna tar ut svängarna med det där lilla extra i form av extra lager grädde och annat. Allt är större i USA!

Dekorera med ätbart glitter

Extra festlig blir denna mudcake med ätbart glitterpulver, så kallat cake dust. En perfekt detalj för att servera på nyårsafton, eller hur?

Denna mudcake är dekorerad med cake dust i bronsfärg.

Gör så här

Ta en liten pensel och doppa den i burken. Håll penseln över kakan och slå med pekfingret på borsten så att pulvret dalar ner över kakan eller desserten och lägger sig där du vill.

Du kan också blanda pulvret med alkohol – då går det att pensla direkt på kakan eller desserten om den är tillräckligt fast. Men, i detta recept rekommenderas inte det då glazen är ganska ömtålig och fuktig på ytan.

Bronze Dust från Mill & Mortar
Skriv ut

Lyxig glutenfri mudcake med mjölkchokladmousse

En variant på chokladmoussetårta med mjölkchoklad.
Spara på pinterest
Portioner 12 portioner
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Chokladbotten

  • 100 g smör
  • 50 g mörk choklad
  • 1,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 dl kokosmjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3/4 dl mjölk

Mousse

  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • 50 g smör
  • 2 tsk gelatinpulver

Glaze

  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk gelatinpulver

Instruktioner

Botten

  • Sätt ugnen på 175 C och spänn fast ett pappen i botten av en springform (24 cm diameter).
  • Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan.
  • Mät upp alla torra ingredienser i en stor bunke.
  • Tillsätt ägg och mjölk i chokladsmeten och häll de våta ingredienserna över det torra i bunken. Blanda väl.
  • Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter, tills kakan är bakad i kanterna och nästan klar i mitten.
  • Jämna till kakan i formen med en sked så att den är platt. Låt svalna.

Mousse

  • Koka upp 1 dl av vispgrädden och häll det över chokladen som du brytit i bitar.
  • Tillsätt smöret och rör tills allt smält ihop.
  • Förbered gelatinpulvret enligt förpackningen (se anteckningarna nedan) och rör ner det i chokladsmeten.
  • Vispa resterande 4 dl grädde toppigt, men inte för hårt.
  • Vänd ner grädden litet i taget i chokladsmeten.
  • Häll moussen över chokladbottnen, jämna till ytan och ställ kakan i kylskåpet i en timme, sedan i frysen i minst 6 timmar.

Glaze

  • Rör ihop grädde, socker och kakao i en kastrull och låt koka upp.
  • Häll blandningen genom en sil för att ta bort eventuella klumpar.
  • Förbered gelatinet enligt förpackningen (se anteckningar nedan) och rör ner det i sen silade blandningen.
  • Häll upp glazen i en liten kanna och ställ i kylen tills den svalnat – detta tar minst 30 minuter. Undvik att röra om, bara skaka den lätt nu och då.
  • Ta moussekakan ur frysen och lossa den från formen. Ställ kakan på en uppochnervänd bunke som i sin tur står i en stor pajform eller annat som kan fånga upp överbliven glaze.
  • Häll chokladglazen jämnt över kakan och lägg den sedan på ett tårtfat.
  • Låt tårtan tina i kylskåp fram till servering, 5-6 timmar.
  • Dekorera med ätbart guld- eller bronsglitter.

Baka med gelatinpulver

I det här receptet används gelatinpulver istället för gelatinblad. 1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 blad gelatin och räcker till att stelna ca 1 dl vätska.

Gör så här

  • Mät upp 1 msk vatten per tsk gelatinpulver (i detta recept används 2 tsk gelatinpulver vilket du blandar i 2 msk vatten) i en liten värmetålig skål.
  • Låt gelatinpulvret svälla i vätskan några minuter
  • Sätt sedan denna skål i hett vatten så gelatinet smälter. Det går även att smälta gelatin i mikron, ca 30-60 sekunder på mellaneffekt. Tiden varierar beroende på mikrons effekt och mängden gelatin som ska smältas.
  • Rör ned det avsvalnade gelatinet i den kalla rätten.
  • Det tar ca 4 timmar för gelatin att stelna helt.

Fler recept med choklad

KategorierBuffé Fest Nyår

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.