När jag lagar mat känner jag glädje, tacksamhet och kreativitet. Mat som gör gott för kroppen, själen och våra sinnen är min passion.
Maria – systerkanel.se
Baka & laga glutenfritt bjuder varje månad in en matprofil som delar med sig av sin matfilosofi och glutenfria recept.
Första profilen att inspirera oss är kocken Maria Arén som även är ”Syster Kanel” sedan 6 år tillbaka.

Efter många år i restaurangbranschen och ett växande intresse för välmående titulerar hon sig idag hälsokock.
– Precis som livet självt har Syster Kanel växt med mig, berättar Maria.
Från bullar, bröd och cateringuppdrag fokuserar jag nu på helhetshälsa.
Med passion för mat och aktiviteter som håller oss friska
Att finna glädje och lätthet i att avstå från gluten, mejeri och socker är en hjärtesak för Maria. Det ska inte vara en pina att vara hälsosam. Man ska njuta – både av att laga maten och av att äta den.
– Matlagning för mig är ett kreativt skapande som får oss att må bra.

Maria har utbildat sig inom läkeörter och hälsa och hon älskar att ta del av andra människors livsresor.
– Jag tror på ett holistiskt synsätt med samklang till naturen och hitta balans i en livsstil.
Maria beskriver sig själv som en energisk person som ofta har mycket på gång. Hon är 41 år, med ett glatt barnasinne och ett själsligt djup.
– Jag älskar mina vänner och att ha en aktiv livsstil. Lika så naturen, mystiken och stillheten.

Nära till naturen och det ursprungliga
Matlagningen har alltid funnits i Marias liv. Som uppväxt på en gammal handelsträdgård med fruktträd och grönsaker fanns råvarorna alltid nära.
– När jag lagar mat går jag mycket på känsla, använder sällan recept, det blir ett kreativt skapande i det jag gör.
Marias matfilosofi grundar sig i ren, oprocesserad kost. Hon inspireras av paleo och ayurveda samtidigt som hon njuter av godsaker utan dåligt samvete (se det ljuvliga receptet på Marias chokladfudge i slutet av artikeln, reds anmärkning).

För Maria har det ändå varit lätt att avstå från gluten, framför allt vete.
– Jag upplever en lättare energi i min kropp som jag mår bra av.

Våga prova med glutenfritt– det är okej att misslyckas
Konsten med glutenfritt tycker Maria är att våga prova. Det är okej att misslyckas!
– All mat måste inte ersättas, exempelvis pasta behöver inte ersättas med glutenfri pasta. Man kan hitta andra rätter, tänka nytt, till exempel ta in influenser från det indiska och asiatiska köket.
Marias ljuvliga recept hittar du här nedan. Skriv gärna en kommentar till artikeln om du blev inspirerad att testa dem.

Syster Kanel
Namn: Maria Arén
Bor: Ekerö utanför Stockholm med sina två döttrar på 11 och 13 år
Yrke: Kock, kökschef på Park Café i Stockholm
Hemsida: systerkanel.se
Instagram: Syster Kanel
Marias recept

Marias gröna smoothie
Equipment
- Blender
Ingredienser
- 0,5 st gurka
- 2 st stjälkar av sekler
- 0,5 st avokado
- 1 kvist grönkål plocka bort stjälken
- 1 näve bladspenat liten
- 2 dl vatten
- 2 dl mandelmjölk
- 1/2 st pressad citron
Instruktioner
- Mixa alla ingredienser i en blender.

Marias indiska linssoppa med spenat, ingefära och kanel
Ingredienser
- 2 dl röda linser
- 50 g hackad lök
- 1 st vitlöksklyfta stor
- 2 msk olja
- 0,5 tsk kanel
- 1 msk färsk ingefära riven
- 1 st lagerblad
- 0,5 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk curry
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1-2 tsk salt
- 1 st buljongtärning
- Lite pressad citron
- 6 dl vatten
Instruktioner
- Skölj och koka linserna i rikligt med vatten tills de är mjuka. Häll av.
- Fräs lök och kryddor i en kastrull.
- Rör ner linser, vatten, buljong och spenat.
- Koka ihop och smaka av med salt och citron eventuellt med vatten.
- Servera med turkisk yoghurt, nötter eller frön.

Marias heta, mustiga gryta på tomat och kokos
Ingredienser
- 200 g grovriven morot
- 50 g hackad lök
- 50 g purjolök i bitar
- 1 st vitlöksklyfta stor
- 2 msk olja
- 3 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 400 ml kokosgrädde
- 1,5 msk curry
- 0,5 msk cayennepeppar
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk malen ingefära
- 1 krm kanel
- 0,5 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 1 tsk honung
Instruktioner
- Fräs lök, grönsaker och alla kryddor försiktigt i olja.
- Häll i tomatkross, puré och kokosgrädde. Koka 10 min så grönsakerna är mjuka.
- Smaka av, vill du har mer peppar eller vitlök, smaka av så det passar dig.
- Servera gärna vitt ris eller quinoa till. Se förslag till toppingar och tillbehör i anteckningarna.
Anteckning
Vita bönor
Kikärtor
Röda linser
Strimlad kyckling
Vit fisk Förslag till topping:
Cashewnötter
Avokado
Babyspenat
Finstrimlad rödkål
Turkisk yoghurt
Koriander Förslag till tillbehör
Vitt ris
quinoa

Marias rawfoodbollar med citron och lakrits
Ingredienser
- 200 g aprikoser
- 200 g medjooldadlar
- 300 g mandelmjöl ca
- 1 msk kokosolja
- 1 msk lakritspulver
Till utbakning
- saft och skal av 1 citron
- Riven kokos + 1 tsk gurkmeja
Instruktioner
- Mixa alla ingredienser i en matberedare.
- Forma till bollar och rulla i kokos (se anteckningarna nedan).
Anteckning

Marias chokladfudge
Ingredienser
- 2,5 dl valnötter
- 1 msk olja
- lite flingsalt
- 1 burk kondenserad mjölk
- 200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
- 300 g mörk choklad
- 1,5 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Hacka nötterna grovt, lägg på en plåt med olja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 8 min i 175 C.
- Smält den hackade chokladen över vattenbad, vänd i kondenserad mjölk, vaniljsocker och nötterna.
- Häll smeten i en form 20×20 cm eller en brödform, klädd med smörpapper. Släta till ytan, ställ i kylen, minst en timme.
- Ta fudgen från formen och skär i fyrkanter.
1 kommentar
Maria är branschens, än så länge, stora doldis. Begriper egentligen inte varför hon inte slagit igenom större. Behärskar flera kök felfritt men har också hittat sin nisch som ovan. Utöver sin stora erfarenhet och kunskap har hon en otrolig talang.
Sedan har hon en helt unik och fantastisk personlighet, med sprudlande glädje och djupa tankar kring livets förunderligheter, som jag tycker slår igenom i kärleken till mat.
Kul att läsa om henne. Nu blir det att testa recepten, tror inte att det blir en besvikelse. 🙂