Flow kitchen – Nathalie skapar recept som gör gott

Månadens profil här på Baka & Laga Glutenfritt är Nathalie Aurén med bloggen Flow Kitchen. Hon brinner för sitt arbete som matkreatör men vägrar stressa fram någonting. Alla hennes recept är glutenfria och ofta raw och veganska.

Här svarar Nathalie på några frågor om sig själv och bjuder på sina bästa glutenfria recept.

Skärmdump från Nathalies blogg Flow Kitchen.

Hej Nathalie! Vem är du? Berätta litet kort om dig själv!

Hejsan! Jag är en kreativ entreprenör som precis ska fylla 30. Jag bor i Jakobstad, Finland tillsammans med min sambo, hans dotter, vår hund Simba och katten Oliver.

Yoga, goda vänner, natur och lugna stunder är sånt jag behöver för att må bra. Samtidigt älskar jag också också fart, flow och framåtrörelse! Jag driver mitt eget företag där jag jobbar som matkreatör och grafisk designer samt skriver mat- och lifestylebloggen Flow Kitchen. 

Jag är försiktig med förbud och stränga riktlinjer eftersom jag av egen erfarenhet vet att de skapar mera stress än välmående.

Nathalie om sin kost

Vilken är din matfilosofi?

Jag lever enligt filosofin att mat ska vara njutningsfullt och gott – “riktig mat” som ger kroppen den näring den behöver. Jag tror att alla måste utgå från sig själva och sina egna behov, och äta sådan mat som ju de mår bra av. Vi är alla olika. Jag är försiktig med förbud och stränga riktlinjer eftersom jag av egen erfarenhet vet att de skapar mera stress än välmående.

Vilken är din inställning till glutenfritt? 

Jag började äta glutenfritt för sex år sedan på grund av svåra problem med magen. Jag har inte celiaki, men är överkänslig mot gluten och mår därför bäst av att äta en helt glutenfri kost. Glutenfritt har blivit en livsstil för mig och är inget jag tänker på längre.

Nathalie delar med sig av glutenfria recept, scrolla ned för att läsa!

Vad är det svåraste enligt dig med glutenfri bakning och matlagning?

När det kommer till matlagning upplever jag det väldigt enkelt att äta glutenfritt.  Utbudet av glutenfria alternativ i både butiker och på restauranger har ju blivit betydligt bättre de senaste åren.

Att baka glutenfritt tycker jag är snäppet svårare eftersom det är en utmaning att få till den rätta konsistensen. Men också här lär man sig med tiden, det gäller att hitta knepen som gör att också glutenfria bakverk lyckas!

Har du något bra tips för att lyckas med glutenfritt?

Våga pröva dig fram, det är nog det bästa sättet att lära sig. Blanda gärna olika glutenfria mjölsorter för att få till den rätta konsistensen på degen, tänk på att det mesta ska vara mycket lösare än vid vanlig bakning. 

Profilen

Namn: Nathalie Aurén

Bor: Jakobstad, Finland

Yrke: matkreatör och grafisk designer

Gör: Jag driver mitt eget företag och jobbar med matfotografering, receptutveckling och grafisk design, håller även kurser i glutenfri och vegetarisk matlagning.

+ I julas såg vi henne göra raw godis i TV-programmet Strömsö. Hon är också aktiv på instagram med kontot @nathalieauren.

Nathalies glutenfria recept

Ta en titt på vad som serveras i Nathalies kök; Flow kitchen:

Skriv ut

Veganska minipizzor med sötpotatisbotten

Glutenfria och veganska minipizzor. Går lika bra att servera kalla som uppvärmda.
Spara på pinterest
Portioner 10 stycken
Receptkreatör Nathalie Aurén

Ingredienser

Botten:

  • 250 g sötpotatis
  • 1 st chiaägg 1 msk chiafrön + 4 msk vatten
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 msk psyllium
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 2 msk olivolja

Snabb tomatsås

  • 1,5 dl passerade tomater
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 tsk oregano
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk agavesirap

Fyllning:

  • 1,5 dl vegansk ost
  • 3 st tomater
  • 6 st champinjoner färska
  • 0,5 dl oliver kärnfria
  • lite oregano
  • ruccola att toppa med

Persiljepesto

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 kruka persilja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 0,5 tsk vitlökspulver

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175°. Förgrädda i mitten av ungen i 5-6 minuter.
  • Skala och skär sötpotatis i små bitar. Koka i 10 minuter, låt svalna.
  • Blanda under tiden 1 msk chiafrön men 4 msk vatten i ett glas och låt svälla i 5 minuter, detta blir ett sk. chiaägg som håller ihop degen.
  • Mixa sedan sötpotatisen till en slät puré med en stavmixer och lägg till i mjölblandningen tillsammans med olivolja och chiaägget. Knåda degen för hand.
  • Rör ihop de torra ingredienserna i en skål.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite olivolja på 10 ställen där minipizzorna ska placeras.
  • Fukta händerna med kallt vatten och fördela degen i 10 lika stora delar och tryck ut på plåten, pizzorna ska vara 4-5 mm tjocka. Forma kanterna runda med fingrarna.
  • Gör under tiden tomatsåsen. Lägg tomatpuré i en kastrull tillsammans med kryddor, honung och pressad vitlök. Låt puttra på låg värme medan du förbereder resten av fyllningen.
  • Skölj och skiva tomat och champinjoner i tunna skivor. Dela oliverna på mitten och riv osten.
  • Mixa alla ingredienserna till persiljapeston.
  • Ta ut minipizzorna ur ugnen. Bred på tomatsås och fördela hälften av osten på pizzorna. Placera ut den övriga fyllningen, strö över lite oregano och toppa med resten av osten.
  • Grädda pizzorna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  • Toppa med ruccola innan servering.
Skriv ut

Black Bean Zucchini Brownie med avokadofrosting

Glutenfria och mjölkfria brownies gjorda på svarta bönor. De smakar bäst efter en natt i kylskåpet! Frostingen är bäst att servera nygjord – precis före serveringen.
Spara på pinterest
Portioner 10 bitar
Receptkreatör Nathalie Aurén

Ingredienser

Brownie:

  • 380 g svarta bönor 1 förpackning
  • 0,5 dl kokosolja
  • 0,75 dl kakao
  • 0,75 dl kokossocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 2 dl riven zucchini ca en halv normalstor zucchini
  • 50 g mjölkfri mörk choklad hackad

Frosting:

  • 50 g mjölkfri mörk choklad smält
  • 1 st avokado liten
  • 1 tsk honung
  • 1 msk mandelmjölk eller annan vegetabilisk mjölk
  • några droppar mintolja/extrakt går att utesluta
  • flingsalt att toppa med

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175° varmluft.
  • Smält kokosolja, riv zucchini och hacka choklad.
  • Skölj bönorna och mixa i en matberedare eller med en stavmixer.
  • Lägg till kokosolja, kakao, kokossocker, salt och ägg och mixa till en slät smet.
  • Lägg till zucchini och mixa några gånger. Lägg slutligen i den hackade chokladen och mixa lite till.
  • Klä en liten form, ca 15×20 cm med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 35 min.
  • Gör under tiden frostingen: Smält chokladen över vattenbad. Mixa avokado, honung, mjölk och mintolja med en stavmixer. Rör sedan ner chokladen.
  • Ta ut brownien ur ugnen och låt svalna helt.
  • Bred över frostingen strax innan servering och skär i önskade bitar.
Skriv ut

Fröknäcke med rödbetsröra

Receptet blir en plåt fröknäcke och 2 dl rödbetsröra. Glutenfritt och veganskt.
Spara på pinterest
Portioner 1 plåt
Receptkreatör Nathalie Aurén

Ingredienser

Fröknäcke

  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 2 msk psyllium
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk flingsalt att strö över

Rödbetsröra

  • 2 st rödbetor
  • 170 g stora vita bönor ex. Go greens
  • 0,5 msk tahini kan uteslutas
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 st vitlöksklyfta liten
  • 0,5 tsk örtsalt
  • svartpeppar en nypa

Instruktioner

Fröknäcke

  • Värm ugnen till 175° (varmluft).
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i vatten och olivolja och rör om tills allting blandats.
  • Låt blandningen stå i ca 5 minuter så att chiafröna och psylliumet får svälla lite.
  • Bred ut fröblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Använd gärna ett ark bakplåtspapper och tryck ut fröknäcket mellan de två arken.
  • Strö över flingsalt och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Kanterna ska vara gyllenbruna och hårda. Men se upp så att det inte bränns!
  • Låt svalna på ett galler. Bryt i bitar och förvara i en burk med lock.

Rödbetsröra

  • Koka rödbetorna tills de är mjuka.
  • Mixa rödbetorna och vita bönor med hjälp av en stavmixer.
  • Lägg till resten av ingredienserna och mixa till en slät röra. Späd med vatten om du tycker det blir för tjockt.
  • Servera rödbetsröran med fröknäcket.
Skriv ut

Nathalies glutenfria och mjölkfria äppelpaj

Glutenfri och mjölkfri
Spara på pinterest
Receptkreatör Nathalie Aurén

Equipment

  • en liten pajform, ca 16 cm

Ingredienser

  • 6 st färska dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dl havremjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl rivet äpple
  • salt en nypa
  • 1 msk kanel
  • kardemumma en nypa
  • 1,5 dl valnötter kan uteslutas
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl kokosgrädde
  • 1 tsk kokossocker eller honung
  • 3 st äpplen inhemska
  • lite kanel att strö över

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175° (varmluft).
  • Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med kokosoljan i en matberedare (eller med en stavmixer).
  • Tillsätt havremjöl, kokosflingor, rivet äpple och kryddor samt 1 dl valnötter.
  • Mixa till alltsammans till en kladdig, men fast deg.
  • Tillsätt resten av valnötterna och mixa så att de blandas med degen men inte helt slätt. Behåll lite grova bitar.
  • Blanda ihop ägg, kokosmjölk och kokossocker med en gaffel i en liten skål.
  • Smörj en form med kokosolja och tryck ut degen i den.
  • Skala och klyfta äpplen och placera dem i formen.
  • Häll äggblandningen över äpplena i formen och strö över lite kanel.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  • Servera med kokosgrädde.
KategorierProfilen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *