Med kondenserad mjölk i smeten blir kakan saftig och håller formen, den går enkelt att lossa från formen efter bakningen. Den ger också sötma till smeten och ersätter både mjölk och smör.
Denna apelsinkaka på australienskt vis med massor av härlig apelsin är ett måste för dig som älskar tropiska smaker. En riktigt fruktig och nästan krämig kaka får du av det här receptet, självklart utan gluten (som alla recept på denna sida). Perfekt så här i citrustider!
Men, om du vill vara på den säkra sidan kan du såklart baka receptet i en vanlig springform med bakplåtspapper i botten.

Vad är kondenserad mjölk?
Kondenserad mjölk eller kondensmjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara cirka 25 procent återstår, till exempel genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4–6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten fortfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats.
Dulce de leche är en söt, mjölkbaserad kräm som smakar kola. Krämen framställs genom att man sjuder (oöppnade) konservburkar med kondenserad mjölk i vatten två till tre timmar.
Kondenserad mjölk är sötad, och du kan i princip utgå ifrån att det är den sötade varianten som avses i ett recept även om icke-sötad finns (den är dock ganska ovanlig i hyllan). Den kokta varianten (dulce de leche) används ofta i desserter och som ingrediens i godisrecept.


Kondenserad mjölk uppfanns på 1800-talet då man ville få fram en mjölkprodukt med längre hållbarhet; exempelvis för långa båtfärder. För att dricka mjölken behövde man blanda ut den med lika mycket vatten som borttagits. När torrmjölken uppfanns minskade behovet av den kondenserade mjölken och hos oss är den främst förknippad med bakning.
Kommentar till receptet
I regel behöver man inte tillsätta något extra socker i recept med kond. mjölk då den söta mjölken fungerar som ett sötningsmedel i sig. Men eftersom den här kakan innehåller så pass mycket apelsinsaft har jag ändå tillsatt socker i min smet och det blev en bra balans enligt mig.
Malin, receptkreatör

Glutenfri mjuk kaka med apelsin, kokos och kondenserad mjölk
Ingredienser
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 st apelsiner stora
- 1 burk kondenserad mjölk 397g
- 2 dl kokosmjöl
- 1 tsk rismjöl
- 1 tsk guarkärnmjöl eller xantan
- 1 nypa salt
- 1 dl kokosflingor riven, torkad kokos
- 50 g Smör smält
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 C.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
- Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Ta också med fruktköttet som blir kvar i silen efter pressningen.
- Blanda apelsinsaft, skal och fruktkött med kondenserad mjölk och tillsätt det i äggsmeten under omrörning.
- Blanda torra ingredienser; kokosmjöl, rismjöl, guarkärnmjöl och salt i en skål. Rör ner i smeten.
- Tillsätt slutligen kokosflingor och smält smör.
- Smöra en kakform noggrant med smält smör och bröa formen med kokosflingor. Häll upp smeten i kakformen, jämna till den och grädda i 40 minuter.
- Låt kakan svalna och stjälp upp den på ett fat.
Du kanske också gillar:
