Glutenfri moussetårta med mango och vitchoklad

Hur gör man en glutenfri moussetårta utan mandel? Jo, man använder söt och god kokos istället!

Den här moussetårtan med mango- och vitchokladmousse innehåller just en sådan botten av maräng och kokosflingor.

Vackert gyllengul och glutenfri moussetårta i fyra lager

Tårtan innehåller förutom marängbotten med kokos ett lager av vitchokladmousse, ett lager mangomousse och slutligen ett täcke av vitchokladganache smaksatt med mangopuré.

Glutenfri moussetårta

Som dekoration har använts dekorationspärlor i guld och pärlemor.

Denna moussetårta med mango- och vitchokladmousse är inte svår att göra men du behöver reservera litet tid för gelatinet att stelna. Kvällen före är idealiskt.

Vitchoklad gör sig fint med den fruktiga mangon.

Baka med mango

När ett recept kräver mangopuré blir det både arbetsdrygt och dyrt att köpa färsk mango. Mangopuré på tetrapack hittar du idag i alla välsorterade mataffärer. I det här receptet är det då bara att hälla upp 100 g puré direkt ur förpackningen. Använd en digital köksvåg – ställ en kastrull på, väg och nolla innan du väger upp purén direkt i kastrullen.

Färsk mango

För bakningen har använts en springform med diametern 20 cm (mindre än standardmåttet 24 cm) och det blir en tårta som räcker till 12 personer. Springformen har sedan fodrats med plastfilm för att moussen ska släppa enkelt från formen.

Skriv ut

Festlig glutenfri moussetårta med mango och vitchoklad

En ljuvlig liten tårta med mango och vitchoklad på en botten av kokos och maräng. Lika god året om!
Spara på pinterest
Portioner 12
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Botten

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 dl kokosflingor

Vitchokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 200 g vitchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • Mangomousse
  • 3 gelatinblad
  • 100 g mangopuré
  • 1 dl socker
  • 1 dl kvarg med apelsinsmak
  • 2 dl vispgrädde

Ganache

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vitchoklad
  • 1 msk mangopuré

Instruktioner

Botten

  • Sätt ugnen på 180 C.
  • Ta fram en bakplåt och klä den med bakplåtspapper.
  • Ta fram din springform (20 cm i diameter) och använd den som mått för att rita en cirkel.
  • Vispa äggvitor på låg fart, i en ren bunke, tills de blivit skummiga och bildar toppar.
  • Tillsätt sockret, en tesked i taget, medan du vispar på hög fart.
  • Fortsätt vispa tills sockret så gott som löst upp sig i marängen (gnugga litet smet mellan fingrarna så känner du).
  • Vänd ner potatismjöl och kokosflingor i marängsmeten.
  • Fyll cirkeln på plåten med marängsmet och jämna till den.
  • Grädda botten i 15 minuter och låt svalna. Lägg den med undersidan uppåt i springformen (den borde passa, om inte pressar du till den med fingrarna bara).
  • Fodra innerkanten med plastfilm eller plastfolie. Ett tips för att få den styva plastfilmen att hållas på plats är att stryka litet neutral olja längs med springformens innerkant.

Vitchokladmousse

  • Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  • Hacka vitchokladen och smält den tillsammans med hälften av vispgrädden i en kastrull på låg värme.
  • Krama ur gelatinbladet och rör ner det i vitchokladen. Rör tills du fått en slät kräm – om gelatinet inte smälter direkt behöver du värma upp chokladen litet till.
  • Vispa resten av grädden lagom fast och vänd ner den i den avsvalnade chokladblandningen, en sked i taget.
  • Häll moussen över marängbottnen i springformen.
  • Skaka och slå tårtan försiktigt mot underlaget så att moussen får en jämn yta. Ställ in formen i frysen medan du gör mangomoussen.

Mangomousse

  • Blöttlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Blanda mangopuré med socker i en kastrull och låt koka upp.
  • Rör ner gelatinbladen i den varma mangokrämen och rör tills de smält.
  • Häll upp blandningen i en skål och rör ner apelsinkvarg.
  • Vispa slutligen upp grädden och vänd ner den i moussen.
  • Ta ut formen mede botten och vitchokladmousse ur frysen och kontrollera att ytan stelnat tillräckligt mycket för att hålla moussen, om inte så vänta en stund till. Det gör bara gott åt gelatinet i mangomoussen att stå en stund i rumstemperatur och samla sig innan den hälls upp i form.
  • Ös försiktigt över mangomoussen med en slev (häll inte).
  • Ställ in tårtan i frysen igen och låt den frysa helt i minst 6 timmar, gärna över natten.

Ganache

  • Ta fram den frusna tårtan och lossa den from formen.
  • Ställ den på en upp och nervänd bunke med ett bakplåtspapper under.
  • Koka upp grädden och häll den över vitchokladen som du hackat fint och lagt i en värmetålig liten kanna.
  • Smaksätt ganachen med mangopuré och häll den över tårtan, den rinner långsamt och stelnar snabbt.
  • Lägg tårtan på ett tårtfat och dekorera med ätbara pärlor eller annat i den stilen.
  • Låt tårtan stå i kylen i minst 4h före servering.
Du kanske också gillar: Lyxig mudcake med mjölchokladmousse och chokladglaze
KategorierBuffé Fest Nyår

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *