Är du på jakt efter ett recept på glutenfri pajdeg till matpajer? Då har du hittat rätt.
Det är sällan jag inleder ett receptinlägg med ordet ”perfekt”. Men den här gången har jag verkligen lyckats.
Efter en tids experimenterande har jag kommit fram till den perfekta glutenfria pajdegen. Den är fast att arbeta med, den smular inte, den tappar inte formen under gräddningen och den är knaprig. Den är helt enkelt perfekt!
Efter förgräddningen fyller du pajen med dina favoritingredienser, täcker med äggstanning och gräddar som vanligt.
Lycka till!
Mvh.
Malin Vesterback – glutenfri receptkreatör.
RECEPT
Glutenfri pajdeg till matpajer
Du behöver:
100 g kallt smör, i tärningar
50 g naturell färskost
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl glutenfritt havremjöl*
1 msk psylliumfröskal (eller 1 tsk psylliumpulver, så kallat fiberhusk)
1 msk kallt vatten
*om du inte tål glutenfri havre; välj majsmjöl.
1. Gör pajskalet.
Sätt ugnen på 200 C. Mixa smör, färskost, mjölsorter och psyllium till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
2. Fyll med fyllning och äggstanning.
3. Grädda pajen i 200 C ca 15 minuter, beroende på pajform och fyllningens tjocklek. När pajen ”stannat” (äggstanningen stelnat) och pajen fått fin färg är den klar.
Servera med grönsallad och en god dressing!
8 kommentarer
Testade pajdegen idag och den var faktiskt bra!!!
Jag hade dock inte rismjöl utan tog majsmjöl istället, och oatlys havrebaserad ”färskost”.
Tack för fina recept!
Vad kul att höra 🙂 🙂 🙂
Tack, Malin, för receptet på din glutenfria pajbotten. Jag har bjudit på paj nu i midsommar och betyget blev mycket bra!!!
Degen var också lätt och trevlig att arbeta med.
Stort tack från
Ulla
Härligt Ulla! Vad glad jag blir 🙂 tack för feedbacken
[…] glutenfria pajdegen kan ni använda till alla möjliga slags fyllningar! Missa inte heller min fenomenala toniskpaj, bottnen till den är om möjligt ännu bättre. Och titeln är också om möjligt än mer […]
Hej!
Provad ditt recept i dag.
Tyvärr fick jag den inte hänga ihop.
Men var gott ändå. Har du någon tips hur jag kan gör ? Mvh Carina Larsson Vänersborg
Hej,
Jag undrar vilken storlek på pajformen detta recept gäller? Passar det till en 28 cm eller 24,26? Tacksam för svar!
Hej! Degen räcker nog till 24-28 cm formar, men kanterna blir ju lägre förstås / alternativt behöver du platta ut degen mer. Jag rekommenderar 24-26 cm.