En glutenfri kaka i långpanna är ett perfekt sätt att bjuda på glutenfritt när du behöver baka till många, som till ett kalas.
Gå till recept
Glutenfri kaka i långpanna
Det här receptet är en saftig och god banankaka som ”inte alls smakar glutenfri”. Supergod, alltså. Den fyller en hel ugnsplåt och blir ca 30 bitar.
Ovanpå kakan är en cream cheese frosting (färskostglasyr) med vispgrädde. Grädden för att glasyren får extra len konsistens, det blir nästan som en gräddtårta (men smakar som mortoskaka).


Naturligt glutenfritt
Den här kakan är glutenfri och fri från vetestärkelse tack vare att den är bakad på rismjöl, kokosmjöl och havremjöl (glutenfritt).
Orsaken till att hela tre olika mjöl använts är att de har bra bakegenskaper men gör sig inte lika bra på egen hand då de tar överhanden i smak och konsistens.
Havre, även om den odlats utan kontaminering från andra sädesslag, räknas inte som naturligt glutenfri. Vill du baka naturligt glutenfritt kan du istället ta en extra dl av rismjöl.

Av allergiskäl har vi inte toppat kakan med hackade nötter men det skulle passa ypperligt (ett tips ifall någon vill göra det, valnötter eller pekannötter).
Glutenfri kaka i långpanna med cream cheese frosting

Glutenfri banankaka med cream cheese frosting
Equipment
- långpanna
Ingredienser
Banankaka för långpanna
- 3 st bananer mogna
- 150 g smör rumstempererat
- 150 g farinsocker
- 3 st ägg
- 2 dl rismjöl
- 2 dl kokosmjöl
- 1 dl havremjöl glutenfritt
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 3 dl mjölk
Krämig färskostglasyr
- 200 g philadelphiaost
- 100 g smör rumstempererat
- 4 dl florsocker
- 1 dl vispgrädde
Instruktioner
Banankaka:
- Sätt ugnen på 175 C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Skala bananerna och rör dem till mos med elvispen.
- Vispa smör och socker mjukt och krämigt med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten växelvis med mjölken.
- Rör till en tjock kaksmet och fördela den jämnt över bakplåten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter; testa med en trästicka att kakan är genomgräddad. Ta ut den och låt svalna på ett galler.
- Lägg en bricka med ovansidan mot plåten. Vänd på alltsammans så att kakan landar på brickan och du kan ta bort plåten och bakplåtspappret som kakan gräddats på. Gör glasyren.
Glasyr:
- Vispa mjukt smör, florsocker och färskost krämigt.
- Tillsätt grädden och fortsätt vispa tills glasyren tjocknat.
- Bred glasyren över kakan och toppa om du vill med hackade nötter.
- Låt kakan vila i kylskåp ett par timmar före servering.
Recept & foto: Malin Vesterback
Fler recept:
Glutenfri tigerkaka med hallon

Glutenfria blondies med vit choklad
