Glutenfria scones med ost smakar precis som bröd men går otroligt mycket enklare och snabbare att baka. Avnjut dem som de är eller gör mackor av dem.

Det här receptet innehåller kvarg istället för vätska. Kvarg gör degen extra matig och hjälper även till med konsistensen så att sconesen inte blir för smuliga. Du kan röra ihop degen för hand men enklast är att använda en matberedare med bred kniv i botten (en så kallad cutter).

Glutenfria scones med ost

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 3 Medeltal: 4.3]

8 st

Du behöver:

  • 1 burk (250 g) kvarg
  • 2 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1 dl pofiber
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • riven mozzarellaost
  • sesamfrön eller vallmofrön

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250ºC.
2. Blanda kvarg och psyllium i en matberedare.
3. Tillsätt rismjöl, majsmjöl, pofiber, bakpulver, salt och smör och pulsa samman ingredienserna till en smidig deg.
4. Häll ut degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med händerna till ett runt, platt bröd.
5. Skåra bödet korsvis med en mjölad kniv eller degskrapa. Nagga dem därefter med en gaffel.
6. Strö på generöst med ost och dekorera med sesamfrön eller vallmofrön.
7. Grädda i mitten av ugnen, 250ºC i ca 8-10 minuter. Sconesen ska få en fin gyllenbrun färg.
8. Låt svalna något och hugg sedan in 🙂

Recept & bild: Malin Vesterback

glutenfria scones med ost

Du kanske också gillar:

Glutenfria scones med morot
  1. Pingback:Naturligt glutenfria scones med ost • Malin Vesterback

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *