Många naturligt glutenfria recept idag innehåller mandelmjöl – särskilt småkakor. Det är inte så konstigt eftersom mandeln ger bakverket en god, söt smak som glutenfri mix saknar. Problemet är att många är allergiska mot mandel och nötter.

Ett mycket allergivänligare alternativ till mandelmjöl är kokosmjöl, som också det har en söt smak. Viktigt att veta är att kokosmjöl inte är det samma som malda kokosflingor (kokospulver. Malda kokosflingor har inte alls samma bakegenskaper som kokosnötmjöl. Kokosmjöl innehåller 40% fibrer vilket betyder att det suger åt sig mycket vätska i smeten, mycket mer än vanligt vetemjöl och även betydligt mer än mandelmjöl. Därför kan det inte bytas ut rakt av mot andra mjölsorter.

I recepten på denna webbsida används ofta en kombination av kokosmjöl och rismjöl (eller potatismjöl) i söta bakverk. Tillsammans blir de en riktig god kombination. Många är rädda för att kokosnötmjölet ska få bakverket att smaka för mycket kokos – men det gör det inte. I alla fall inte om du köpt rätt mjöl. Vi rekommenderar ekologiskt kokosmjöl från urtekram.

Lyckas med glutenfria småkakor utan mandelmjöl
En naturligt glutenfri mördeg är inte lika smidig att jobba med som en deg bakad på vetemjöl. Detta recept på glutenfria småkakor utan mandelmjöl har dock ett sannerligen tacksamt triumfkort – de blir exakt den formen som du format den på plåten! Alltså, de rinner inte ut alls under gräddningen. Därför är det viktigt att du inte skär dem i för tjocka skivor. Småkakorna av detta recept kan du placera tätt på plåten och på så vis grädda fler åt gången än ett vanligt recept.
Recept: Glutenfria småkakor med kanelkanter

Glutenfria småkakor med kanelkanter
Ingredienser
- 100 g smör kylskåpskallt
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl grekisk yoghurt lidl
- 1 msk ljus sirap
- 1 dl kokosmjöl urtekram
- 1 dl rismjöl risenta
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
Smaksättning
- kanel och socker-blandning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 C varmluftsugn eller 200 C vanlig ugn.
- Skär smöret i tärningar och lägg det i en skål tillsammans med socker och vaniljsocker.
- Rör smöret och sockret till smulor med hjälp av en elvisp.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt dem i smörblandningen tillsammans med sirap och yoghurt.
- Kör med elvispen tills allt är blandat. Ta sedan med rena händer och forma alltsammans till en degklump.
- Forma degen till en stång och rulla den i kanel och socker.
- Skär degen i 1 cm tjocka slantar och placera ut dem försiktigt på 2 st plåtar klädda med bakplåtspapper.
- Grädda småkakorna i ca 10 minuter, en plåt i gången. Kolla efter 5 minuter och ta sedan ut dem när de fått färg.
- Låt småkakorna svalna helt på plåten innan du för över dem på ett fat eller i en kakburk.
- Lycka till!

Glutenfria småkakorna håller i ca 2 veckor i tättslutande burk – men de brukar nog gå åt på bara ett par dagar!
Du kanske också gillar:

Fransk chokladkaka utan gluten