• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
Baka glutenfrittGlutenfria småkakor

Glutenfria småkakor utan mandelmjöl

av Malin Vesterback 3 februari, 2020

Många naturligt glutenfria recept idag innehåller mandelmjöl – särskilt småkakor. Det är inte så konstigt eftersom mandeln ger bakverket en god, söt smak som glutenfri mix saknar. Problemet är att många är allergiska mot mandel och nötter.

Ett mycket allergivänligare alternativ till mandelmjöl är kokosmjöl, som också det har en söt smak. Viktigt att veta är att kokosmjöl inte är det samma som malda kokosflingor (kokospulver. Malda kokosflingor har inte alls samma bakegenskaper som kokosnötmjöl. Kokosmjöl innehåller 40% fibrer vilket betyder att det suger åt sig mycket vätska i smeten, mycket mer än vanligt vetemjöl och även betydligt mer än mandelmjöl. Därför kan det inte bytas ut rakt av mot andra mjölsorter.

Bildkälla: Urtekram

I recepten på denna webbsida används ofta en kombination av kokosmjöl och rismjöl (eller potatismjöl) i söta bakverk. Tillsammans blir de en riktig god kombination. Många är rädda för att kokosnötmjölet ska få bakverket att smaka för mycket kokos – men det gör det inte. I alla fall inte om du köpt rätt mjöl. Vi rekommenderar ekologiskt kokosmjöl från urtekram.

Lyckas med glutenfria småkakor utan mandelmjöl

En naturligt glutenfri mördeg är inte lika smidig att jobba med som en deg bakad på vetemjöl. Detta recept på glutenfria småkakor utan mandelmjöl har dock ett sannerligen tacksamt triumfkort – de blir exakt den formen som du format den på plåten! Alltså, de rinner inte ut alls under gräddningen. Därför är det viktigt att du inte skär dem i för tjocka skivor. Småkakorna av detta recept kan du placera tätt på plåten och på så vis grädda fler åt gången än ett vanligt recept.

Recept: Glutenfria småkakor med kanelkanter

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 3 Medeltal: 3]
glutenfria småkakor
Skriv ut

Glutenfria småkakor med kanelkanter

Dessa småkakor innehåller inget mandelmjöl eller nötter.
Spara på pinterest
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Avsvalning 30 minuter
Total tid 1 timme 5 minuter
Portioner 20 st
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 100 g smör kylskåpskallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl grekisk yoghurt lidl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl kokosmjöl urtekram
  • 1 dl rismjöl risenta
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk

Smaksättning

  • kanel och socker-blandning

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 C varmluftsugn eller 200 C vanlig ugn.
  • Skär smöret i tärningar och lägg det i en skål tillsammans med socker och vaniljsocker.
  • Rör smöret och sockret till smulor med hjälp av en elvisp.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt dem i smörblandningen tillsammans med sirap och yoghurt.
  • Kör med elvispen tills allt är blandat. Ta sedan med rena händer och forma alltsammans till en degklump.
  • Forma degen till en stång och rulla den i kanel och socker.
  • Skär degen i 1 cm tjocka slantar och placera ut dem försiktigt på 2 st plåtar klädda med bakplåtspapper.
  • Grädda småkakorna i ca 10 minuter, en plåt i gången. Kolla efter 5 minuter och ta sedan ut dem när de fått färg.
  • Låt småkakorna svalna helt på plåten innan du för över dem på ett fat eller i en kakburk.
  • Lycka till!

Glutenfria småkakorna håller i ca 2 veckor i tättslutande burk – men de brukar nog gå åt på bara ett par dagar!

Du kanske också gillar:

Fransk chokladkaka utan gluten

Här hittar du fler glutenfria recept:

https://lagaglutenfritt.se/recept
kanelkokosmjölrismjölyoghurt
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Naturligt glutenfria scones med ost
nästa inlägg
Glutenfri kaka i långpanna

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Hur bakar man glutenfritt surdegsbröd?

1 mars, 2020

Recept på glutenfritt surdegsbröd

1 mars, 2020

Glutenfri sockerkaka med vaniljfyllning

29 februari, 2020

Glutenfri chokladkaka

8 februari, 2020

Glutenfri kaka i långpanna

7 februari, 2020

Naturligt glutenfria scones med ost

1 februari, 2020

Glutenfri julkaka med kaffesmörkräm och konjak

16 december, 2019

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt