Video: Baka ett enkelt glutenfritt bröd – steg för steg

Kolla in videon som visar dig hur du kan baka ett enkelt, glutenfritt bröd – steg för steg.


Video: Enkelt glutenfritt bröd

Receptet hittar du nedan:


Recept: Enkelt glutenfritt bröd

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Det här blir ett stort brytbröd som du kan servera i stora bitar. Skär upp bitarna på hälften så blir de som frallor som du kan fylla med godsaker.

1 stort plåtbröd

  • 4 dl vatten, 40 C
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 kuvert torrjäst (11g)
  • 2 msk psylliumpulver (fiberhusk)
  • 3 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Dekoration: Pumpafrön, boveteflingor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 C.
  • Koka upp vatten och låt det svalna till 40 grader i en bunke.
  • Tillsätt olja, salt, socker och ägg.
  • Blanda psyllium, majsmjöl, potatismjöl och torrjäst i en skål och rör ner det i degspadet.
  • Låt degen jäsa och svälla i ca 30 minuter täckt av en kökshandduk.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Stjälp upp degen direkt på plåten och platta ut den till en cirkel i tallriksstorlek.
  • Strö över pumpafrön och boveteflingor. Ringla över lite olivolja.
  • Grädda brödet i ca 30 minuter tills det fått en fin skorpa.
  • Låt brödet svalna helt på plåten innan du skär det i bitar.

Bra att veta

Det här brödet jäser upp ganska mycket i ugnen men sjunker sedan ihop igen efter gräddningen. Därför passar det bäst som brytbröd. Orsaken till att det sjunker ihop efteråt är att det är mycket psyllium i degen. Det positiva med detta är att brödet blir mjukt och saftigt. Tänk bara på att låta brödet vila ordentligt efter gräddningen, annars smakar det degigt.

Vill du baka ett stadigare bröd som håller formen (inte sjunker ihop) och går att skära upp och äta direkt efter gräddning ska du minska mängden psyllium till 1 msk och bara jäsa degen i ca en kvart. Degspadet kan vara mjölk.
Degen ska vara lös, men plufsig (för rinnig att knåda). Häll upp smeten direkt på plåten och bred ut den till ett runt bröd i storlek med en mattallrik. Grädda som vanligt. Denna variant passar fint att göra som focaccia. Nackdelen är att brödet snabbt blir torrt men om det ska serveras som bröd till soppa eller en middag så är det att rekommendera.

Recept & bild: Malin Vesterback


Söker du fler glutenfria brödrecept?

Här hittar du alla våra recept på glutenfritt bröd.


Senaste inläggen:

Taggar