Baka glutenfri limpa utan jäst – superenkelt recept!

Söker du ett recept på snabb-bakad, glutenfri limpa utan jäst? Då hoppas jag att du ska tycka om det här receptet. En söt-sur, god limpa med potential att bli hela familjens favorit!

Denna glutenfria limpa är superenkel att göra. Barnen kan vara med och röra ihop denna smet som inte behöver jäsa eller knådas. Du kan variera mjölsorterna efter egen smak. Teffmjöl, t.ex, gör degen mörkare, men det har en liten bismak (liksom de flesta glutenfria mjölsorter). Det kan du byta ut mot t.ex bovete om du gillar det bättre.

Om du vill kan du smaksätta smeten med brödkryddor som fänkål, anis och kummin.


Glutenfri limpa utan jäst

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 3 Medeltal: 4]

Ur boken Lyckas med glutenfritt bröd.

Skriv ut

Glutenfri limpa utan jäsning

Lättbakat glutenfritt bröd inspirerat av finsk surmjölkslimpa.
Sverige: Byt ut surmjölk mot filmjölk eller tunn, naturell yoghurt.
Spara på pinterest
Portioner 1 limpa

Ingredienser

  • 5 dl surmjölk alt. filmjölk eller naturell yoghurt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 3 dl boveteflingor
  • 2,5 dl teffmjöl
  • 2,5 dl rismjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk psylliumpulver ex. fiberhusk
  • 0,5 dl hela linfrön

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 C.
  • Mät upp surmjölken i en skål och tillsätt sirap och salt.
  • Rör ner ägget och boveteflingorna.
  • Blanda teffmjöl, rismjöl, bikarbonat och psyllium i en skål. Vänd ner det i smeten och blanda väl. Tillsätt till sist linfrön.
  • Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.  
  • Grädda brödet i mitten av ugnen i 40 minuter.
  • Ta ut brödet – ta tag i bakplåtspappret, lyft upp limpan ur formen och över på en plåt.
  • Pensla brödet med surmjölk och sirap, höj temperaturen till 200 C och grädda det ytterligare i 10 minuter. Detta för en knaprig yta och längre hållbarhet. Obs, vakta brödet hela tiden så att det inte bränns.
  • Låt svalna under en bakduk. När brödet har svalnat kan du förvara det i en plastpåse.

Recept: Malin Vesterback

Du kanske också gillar:

Glutenfritt surdegsbröd

KategorierOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.