Ett superenkelt recept på glutenfri skinkpaj med ost kommer här – steg för steg. Pajskalet av majsmjöl och fiberhusk blir knaprig och håller formen bra utan att smula. Du kan använda den till andra varianter på matig paj också, så lägg den på minnet.
Glutenfri skinkpaj med ost – så här gör du:
Glutenfritt pajskal till matpaj
- 125 g smör
- 3 dl majsmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 0,5 dl sesamfrön (för extra crunch och smak, kan uteslutas)
- ca 8 msk vatten
Gör så här:
- Kör i matberedaren; kallt smör, majsmjöl, fiberhusk och sesamfrön till en smulig massa.
- Tillsätt vatten, en matsked i taget, medan du kör degen på hög hastighet.
- Tillsätt vatten tills degen klumpar ihop sig till en boll.
- Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och grädda i 10 min på 225 C. Sänk värmen till 200 C.
- Låt svalna medan du förbereder fyllningen.
Skinkfyllning:
- 300 g skinka
- 1 liten lök
- 1 bit paprika
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 tsk grillkrydda
- Riven ost, ca 3 dl
Gör så här:
- Hacka lök, skinka och paprika i matberedaren (du behöver inte diska mellan pajdeg och fyllning. Allt blir finhackat på några sekunder. Heja maskiner!
- Blanda skinkblandningen med ost och fördela jämnt i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, mjölk och krydda till en äggstanning och häll det ovanpå fyllningen.
- Grädda pajen i 200 C tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat, ca en halvtimme.
Recept & bilder: Malin Vesterback