Det här är ett riktigt trevligt och lättlagat recept på glutenfria matiga våfflor som du gör av teffmjöl; det glutenfria kökets närmaste motsvarighet till rågmjöl! Smeten har smaksatts med färsk dill och de frasiga våfflorna serveras med ett pocherat ägg.
Men, hur pocherar man ett ägg nu igen? På ICAs Youtubekanal hittades denna lättbegripliga video:
Vill du inte göra det invecklat kan du servera våfflorna med äggröra istället – eller varför inte lyxa till det med en god skagenröra?
Goda toppings till matiga våfflor:
- Skinkröra
- Äggröra
- Avokado
- Räkor, kokta ägg och majonnäs
- Skagenröra
Lyckas med glutenfria våfflor
Glutenfria våfflor med teffmjöl är supergoda och lika enkla att göra som ”vanliga” våfflor.
För att undvika klumpar rör du först smeten väldigt tjock och späder sedan med mjölken. Låt gärna smeten stå och svälla en stund om du har tid, upp till en timme före gräddningen.
När du tillsätter smöret på slutet blir smeten litet tjockare.
Matiga glutenfria våfflor med dill
4 dl teffmjöl
1 tsk bakpulver
en nypa havssalt
2 ägg
4 dl mjölk
25 g smält smör
en näve hackad dill
- Mät upp teffmjöl, bakpulver och salt i en skål och blanda väl.
- Knäck ner äggen i mjölet och rör om till en tjock gröt.
- Späd med mjölken, litet i taget, under omrörning tills du får en jämn och fin smet
- Tillsätt till sist smält smör och smaksätt med dill.
- Grädda i våffeljärnet, blir ca 7-8 st våfflor…
- Servera våfflorna ljumma med någonting matigt som pocherat ägg, räkröra, lax, skinka, avokado…
Recept: Malin Vesterback