En fräsch och krämig havtornscheesecake passar jättebra som påsktårta eller istället för gräddtårta på studentfesten.
Grunden i denna cheesecake är en så kallad curd, eller smörig kräm, som du både smaksätter cheesecaken med och brer ovanpå efter gräddningen. På så sätt slipper du det bökiga momentet med att göra en gelé ovanpå som kräver många timmar att stelna ordentligt.
En bakad cheesecake kan bli grynig i konsistensen, men tack vare havtornscurden blir den här kakan riktigt krämig! Det bästa av två världar – och du slipper hålla på med gelatin.
Baka glutenfri havtornscheesecake
Själva smeten i denna cheesecake är naturligt glutenfri men botten kräver glutenfria digestivekex för att kakan ska vara glutenfri.
För den här kakan har använts Sempers digestivekex 160g. För icke glutenfri kaka, välj 200 g vanliga digestivekex.
Lyckas med ugnsbakad cheesecake
- Färskosten och äggen bör vara rumstempererade och smeten får du inte röra för mycket – då kan kakan spricka i ugnen.
- Använd en springform i rostfritt stål. Den leder inte värmen lika snabbt.
- Täck botten av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan efter gräddning.
- En låg ugnstemperatur och lång gräddningstid gör att cheesecaken inte riskerar att brännas eller bakas för fort.
- låt svalna på eftervärme. Genom att cheesecaken får svalna långsamt minskar du risken att sprickor bildas på ytan och du får en slät och fin kaka.
- Kyl ned ordentligt. Om du skär i kakan innan den kylts ner har den inte hunnit få den sammetslena, krämiga konsistensen som man vill åt hos en riktigt bra, ugnsbakad, cheesecake. Så ha tålamod och låt helst kakan stå i kylen över natten om tid finns!
- Källa: ICA Buffé
Havtornscheesecake smaksatt med havtornscurd
Havtornscheesecake med havtornscurd
Equipment
- Springform (20 cm)
Ingredients
Havtornscurd
- 100 g smör i tärningar
- 3,5 dl strösocker
- 1,5 dl havtornssaft pressad, koncentrerat
- 1 msk potatismjöl
- 2 st ägg
Kexbotten
- 160 g digestivekex semper
- 50 g smör smält
Cheesecake-fyllning
- 600 g färskost philadelphia
- 1,5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 dl havtornscurd
Instructions
Havtornscurd
- Mät upp alla ingredienser till curden i en tjockbottnad kastrull.
- Smält ihop alltsammans på medelvärme på spisen – viktigt att hela tiden röra om i bottnen med en visp som når överallt. Är du osäker – värm i vattenbad istället.
- När alltsammans smält fortsätter du värma curden tills den närmar sig kokpunkten och tjocknar. Så fort detta börjar hända tar du kastrullen av värmen och rör tills du fått en stabil kräm. Skulle det ha bildats klumpar är det bara att hälla krämen genom en sil.
- Häll upp curden i en skål att svalna och ställ åt sidan.
Kexbotten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en bunke och krossa digestivekexen. Blanda smulorna med det rumstempererade smöret.
- Tryck ut blandningen ordentligt i botten av en form (22-23 cm i diameter) med löstagbar kant.
- Förgrädda botten i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler medan du gör fyllningen.
Cheesecake-fyllning
- Rör ihop osten med sockret till en slät smet.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
- Ta 1 dl av curden och rör ner den i smeten.
- Sänk ugnsvärmen till 150 C.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i 60 minuter. Stäng därefter av värmen och låt svalna i ugnen i ytterligare en timme.
- Bred resterande havtornscurd ovanpå kakan och ställ i kylen att stelna till sig tills servering. Bäst konsistens har kakan följande dag, så förbered den gärna!
Recept & foto: Malin Vesterback
Du kanske också gillar:
Glutenfri citronkladdkaka med bärkvarg-topping
- Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm
- Receptet på mina glutenfria falafel
- Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
- Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd
- Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!