Utmaningen med att baka glutenfritt surdegsbröd är att få till en bubblande, aktiv surdeg som bas. Du ska baka av den när den är mogen, sen om du vill göra en ny sats surdeg ska du göra det med dropparna som blev kvar i burken.
Att baka glutenfritt surdegsbröd är en väldigt intressant, men det är också ett experiment som kan gå lite hur som helst!
Först och främst gäller det att få till en surdegsgrund som går att baka med. Glutenfri surdeg är nämligen inte som den ihärdiga vetesurdegen som kan överleva i generationer om du sköter den rätt. Glutenfri surdeg har en väldigt kort livslängd då den snabbt jäser för mycket och dör ut. Du behöver öva ganska mycket för att få en instinkt för när degen går att baka med och när det är bäst att börja om. Men när du gjort det tillräckligt många gånger och börjar få erfarenhet av hur just dina surdegar fungerar så kommer du att tycka att det är ganska enkelt.
Lyckas med glutenfri surdeg – ett par snabba tips
- Glutenfri surdeg på vitt rismjöl ger bäst resultat för mig.
- Ett par ekologiska russin i surdegen är bra, de fungerar som extra turbo i början – kom bara ihåg att ta bort dem följande dag så att inte vildjästen i russinen tar över helt och degen dör!
- Det är svårt att hålla glutenfri surdeg vid liv länge, därför rekommenderar jag knäckebrödsmetoden som går relativt snabbt att få till och göra om igen.
Knäckebrödsstarter
Ett enkelt sätt att starta glutenfri surdeg på!
Du behöver
1 ren glasburk, som rymmer 3-5 dl vätska
Glutenfritt knäckebröd eller skorpor bakade på surdeg
Vatten
plastpåse
Gör så här:
- Leta efter ett knäckebröd i affären som innehåller surdeg.
- Ta en ren glasburk och fyll det till 3/4 med krossat knäckebröd. Fyll på med vatten tills det täcker brödsmulorna.
- Låt blandningen stå i rumstemperatur tills knäckebrödet löst upp sig i vattnet. Fyll då på med rismjöl tills du får en lös gröt.
- Lägg burken på ett varmt ställe med en plastpåse lite slarvigt ovanpå, som en skyddande atmosfär!
- Mata degen varje morgon och kväll med en tesked rismjöl. Jag brukar inte behöva tillsätta ytterligare vatten alls (som ju är brukligt med vetesurdeg) eftersom degen ofta skiftar sig och blir vattnig.
- Efter ett par dagar går degen ihop och börjar bubbla. Vänta tills degen är ordentligt aktiv innan du börjar baka med den. Den ska ha jäst litet i konsistensen (blivit fluffig) och om du lägger örat mot burkens öppning ska du höra ett tydligt knastrande ljud.
Baka med glutenfri surdeg
För själva bakningen behövs inget speciellt recept – bara byt ut färsk jäst mot 3 dl aktiv surdeg i valfritt glutenfritt brödrecept och det fungerar. Jag lovar! Kom bara ihåg att låta degen jäsa längre än vanligt; surdegsbröd är ju inga snabbakade bröd.
Av pedagogiska orsaker har jag ändå utvecklat ett särskilt recept på surdegsbröd som du gärna kan testa.
Recept på glutenfritt surdegsbröd
Baka detta härliga lantbröd med glutenfri surdeg – klicka här för att komma till receptet.
Ta vara på glutenfri surdeg till senare
Det är som sagt ofta en utmaning att få en glutenfri surdeg att överleva länge. Mina surdegsstarter jäser oftast ut och dör efter ett par dagar. Jag gör istället alltid endast en liten sats och använder alltsammans på en gång.
Men om du bakar ofta, kanske redan följande dag, kan du blanda ny surdeg i burken så fort den är slut! Kom bara ihåg att lämna litet surdeg kvar i botten som vägvisare för den nya degen.
Gör så här
Fyll på den nästan tomma burken med surdeg med rismjöl och vatten tills du får en grötliknande konsistens. Låt stå till nästa dag. I de flesta fall har du klar surdeg att baka med dagen därpå.
Lycka till med bakningen!
- Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm
- Receptet på mina glutenfria falafel
- Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
- Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd
- Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!
Artikel av: Malin Vesterback