Recept på glutenfritt surdegsbröd

Vilken glutenintolerant person drömmer inte om att få sätta tänderna i ett härligt glutenfritt surdegsbröd med frasig skorpa och mjuksegt inkråm? Nu kan visionen bli verklighet med detta färska recept på glutenfritt lantbröd bakat på glutenfri surdeg.

Receptet är ur boken Lyckas med glutenfritt bröd av Malin Vesterback.|annonslänk|

För att baka lantbrödet nedan behöver du ha en aktiv, bubblig glutenfri surdegsgrund att baka med. Läs här hur du ska göra.


Glutenfritt bröd bakat på surdeg

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 10 Medeltal: 4.3]
Skriv ut

Glutenfritt surdegsbröd

Detta goda lantbröd med glutenfri surdeg har fått jäsa riktigt länge innan det gräddats. Degen räcker till ett stort bröd, men du kan också göra två mindre.
Spara på pinterest
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Dag 1

  • 3 dl rismjöl
  • 1 dl hirsflingor
  • 1 dl durramjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 dl surdeg bubblig och aktiv
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 1 st ägg
  • 1 dl rismjöl
  • 2 msk psylliumpulver fiberhusk
  • 1 tsk bikarbonat

Utbakning

  • Rismjöl till utbakning

Instruktioner

Dag 1

  • Blanda rismjöl, hirsflingor, durramjöl och salt i en stor skål.
  • Gör en grop i mitten och tillsätt surdeg, vatten, olja och honung i den. Rör om tills allt är väl blandat.
  • Låt fördegen stå framme i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2

  • Rör ner ett ägg i fördegen.
  • Blanda rismjöl med psylliumpulver och bikarbonat och rör ned.
  • Låt degen vila en halvtimme.
  • Baka ut degen på mjölad bänk (använd rismjöl – så mycket som behövs för att brödet ej ska klibba).
  • Forma degen till ett runt bröd och lägg det på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också göra två mindre bröd eller 3 st baguetter.
  • Värm ugnen till 225 C. Brödet jäser en stund på spisen bara så länge ugnen blir varm. Gör några vackra snitt i ytan med en vass kniv.
  • Grädda brödet i en timme (30 minuter för mindre bröd). Kontrollera med en kniv att brödet det inte är degigt i mitten, isf. grädda längre.
Tags