Baka amerikanskt: glutenfri apelsinpaj

I väntan på sommarens bär kan du passa på och njuta av en glutenfri apelsinpaj bakad på säsongens apelsiner. Inspirationen till denna paj kommer från sydstaterna i USA. Där bakas citruskakor som denna i fyrkantig pajform och skärs i rutor (bars).

Apelsiner är i säsong från januari till maj – den tiden på året är som godast att äta också. Apelsinerna under sommar och höst är oftast lite torra och tråkiga. Välj apelsiner som känns tunga i handen och har fräscht skal.

Variationer på glutenfri apelsinpaj

För att variera receptet kan du baka pajen på citroner istället för apelsiner – du behöver dock öka mängden citroner till 3-4 st för att få tillräcklig mängd saft.

En annan trevlig spinoff på receptet är att baka den med maräng ovanpå.


Glutenfri apelsinpaj – så här gör du:

Skriv ut

Glutenfri apelsinpaj

En amerikansk paj med degbotten och apelsinkräm ovanpå. Glutenfri.
Spara på pinterest
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 8 bitar
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Degbotten

  • 1 dl rismjöl risenta
  • 1 dl kokosfibermjöl urtekram
  • 1 tsk psyllium fint pulver
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g smör mjukt

Fyllning

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 st ägg
  • 1 dl rismjöl
  • 1 msk apelsinskal finrivet
  • 2 st apelsiner saft

Till servering

  • 1 dl lättvispad grädde sötad med vaniljsocker

Instruktioner

Degbotten

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Tillsätt det mjuka smöret och arbeta in det i degen med en gaffel tills du fått en smulig massa.
  • Fördela smuldegen i en pajform, 24 cm i diameter, och platta till degen till en jämn botten.
  • Förgrädda botten i 10 minuter.

Fyllning:

  • Sänk ugnsvärmen till 150 C.
  • Vispa ihop socker, sirap, mjöl och ägg.
  • Tillsätt apelsinskal och pressad apelsinsaft. Rör om väl.
  • Häll fyllningen ovanpå den förgräddade botten.
  • Grädda pajen i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat.
  • Servera med lättvispad grädde.

Recept & foto: Malin Vesterback

Betygsätt receptet:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Andra recept med apelsin

Polentakaka med apelsin