Baka glutenfri kaffekaka till nästa kalas; alla tycker om den här mjuka kakan med kaffeglasyren, även de som inte är glutenintoleranta. Till och med de som inte dricker kaffe!
Dekorera med vackra valnötter och pudra över florsocker för extra prydlighet.
Baka med kaffepulver
Jag har använt kaffepulver denna gång eftersom det är så enkelt att använda. Jag har alltid en burk premium-snabbkaffe hemma. Det är sällan jag ”brygger” kaffe på det men väldigt ofta åker det ner i en kaka eller glasyr!
Malin, receptkreatör
Fördelen med snabbkaffe framom bryggkaffe är att du kan få till väldigt koncentrerad kaffesmak på liten mängd vätska. Du undviker med andra ord att späda ut smeten för mycket med massor av bryggkaffe.
Kom ihåg bara att köpa snabbkaffe av hög kvalitet.
Glutenfri mjuk kaka med kaffesmak
KAKSMET
200 g socker
150 g smör, rumstempererat
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 msk snabbkaffepulver + 1 msk hett vatten
2 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
100 g mandelmjöl
75 g kokosmjöl
100 g potatismjöl
2 tsk bakpulver
GÖR SÅ HÄR:
- Värm ugnen till 175 C.
- Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
- Vispa ner äggen ett i sänder.
- Rör ner vaniljextrakt och kaffepulver utrört i vatten.
- Rör ner psyllium.
- Mät upp mandelmjöl, kokosmjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål.
- Rör ner torra ingredienserna i smeten.
- Smörj och bröa en kakform (jag använde kokosflingor till formen.
- Häll upp smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills kakan är torr i mitten.
- Låt kakan svalna innan du stjälper upp den (botten upp) på ett fat.
- Gör kaffeglasyren.
KAFFESMÖRKRÄM
125 g smör, rumstempererat
200 g florsocker
Kaffe: 1 msk snabbkaffe utrört i 1 msk hett vatten
valnötter, till dekorering
- Vispa smör och florsocker smidigt med elvisp.
- Tillsätt kaffet under omrörning och blanda väl.
- Bred krämen över den avsvalnade kakan.
- Dekorera med valnötter.
- Servera!
Förvara kakan i kylskåp.
Kakan är godast rumstempererad. Så ställ gärna fram kakan en stund före så att smörkrämen inte är alldeles hård och kylskåpskall.
Betygsätt receptet:
3 kommentarer
Hej! Va roligt med så mycket glutenfritt som ser gott ut! Men va ska man använd istället för mandelmjöl när man är allergisk mot mandel?
Mvh Ann-helen
Hej! och tack! Konsistensmässigt skulle jag rekommendera havremjöl om du vill byta rakt av. Annars går det jättebra (i mina recept) att bara ta lite mer av de andra mjölsorterna i receptet. Jag brukar blanda med mandelmjöl främst för smakens skull, det är absolut inget måste att baka med. 🙂
Jag bakade i går KAFFEKAKAN och använde havremjöl. …kakan blev jättegod…men smulig…men de berodde nog inte säkert på havren..