En glutenfri morotskaka med detta recept blir en vacker tårta i två delar. Den himmelskt goda glasyren gör du av hemlagad vaniljkräm som vispas upp med philadelphiaost till en fluffig kräm. Av äggvitorna som blir över från krämkoket kan du baka maränger som får pryda tårtan.
Lyckas med glutenfri morotskaka
Denna variant på glutenfri morotskaka bakas på två sorters mjöl; rismjöl och koksofibermjöl. För att undvika att kakan inte blir för smulig och porös tillsätts även 1 tsk fiberhusk i smeten.
Smeten gräddas separat i två formar – färdiga att montera efter att de svalnat. Detta för att slippa momentet med att dela botten med kniv.
Tips! Många springformar bränner kakorna i kanterna. Det beror på materialet som leder värmen ojämnt under gräddningen. Ett tips är att kantskära kakbottnarna direkt i formarna innan du lossar dem. Då slipper du mycket pillrande och smulande!
Om du bakar mycket kan du investera i springformar i bleckplåt – de bränner inte kanterna.
Glutenfri morotskaka med vaniljfrosting
Ingredients
Morotskaka
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl rismjöl risenta
- 1 dl kokosfibermjöl urtekram
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kardemumma malen
- 1 tsk kanel malen
- 0,5 tsk ingefära malen
- 1 tsk salt
- 1,5 dl rapsolja
- 3 dl morot finriven
- 0,5 dl apelsinjuice
Vaniljfrosting
- 5 äggulor
- 1 dl grädde
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpaste
- 175 g smör
- 200 g färskost philadelphia
Instructions
Morotskaka
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
- Tillsätt rapsolja, rårivna morötter och apelsinjuice.
- Smörj och bröa två stycken springformar (20 cm i diameter) och fördela smeten lika i de två formarna.
- Grädda i mitten av ugnen, en form i taget, i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga.
- Låt morotskakorna svalna och lossa dem sedan från formen.
Vaniljfrosting
- Rör ihop äggulor, grädde, socker och vanilj i en kastrull. Hetta upp under omrörning.
- Vispa kraftigt och låt smeten sjuda tills den tjocknat. Vispa hela tiden i botten – den får inte koka!
- När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, tills du fått en jämn smet.
- Låt krämen kallna i kylskåp. Vispa sedan ner philadelphiaosten med elvispen på låg fart – tills väl blandat.
- Fördela på kakbottnarna som en tårta. Dekorera med maränger.
Recept: Malin Vesterback
Betygsätt receptet:
Du kanske också gillar:
Senaste inläggen:
- Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm
- Receptet på mina glutenfria falafel
- Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
- Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd
- Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!