Gott utan socker och gluten – en tropisk paj tackar man väl inte nej till?
Den här kakan kryssar av många boxar:
- sockerfri (sparsamt sötad med björksocker)
- glutenfri (bakad på kokosfibermjöl)
- inga nötter eller mandel (istället: solrosfrön)
- äggfri
- no bake (ingen gräddning)
- Snabblagad – en kvart max
Innehåller mejeriprodukter
Är du mjölkallergiker eller äter vegansk kost? Använd istället vispad kokosgrädde (eller annan vegetabilisk gräddprodukt) till fyllningen samt kokosolja till pajbottnen.
Lyckas med sockerfri paj
- Toppingen – att verkligen ösa på med naturligt söta bär och frukt. Då tänker man inte på att pajen är sockerfri.
- Vaniljen – smaksätt med äkta vanilj! Sockerfritt är inte lika med smaklöst, vanilj ska det smaka!
- Rostad kokos – ännu ett trick för att addera smak och sötma utan att sträcka sig efter sockerskålen
Gör så här:
- Pulsa samman i assistent; 1 dl solrosfrön, 3 msk björksocker, 3/4 dl kakao, 2 dl kokosmjöl.
- Tillsätt 50 g smält smör och kör alltsammans till en kladdig deg.
- Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen att stelna.
4. Rör 1 förpackning (200 g) naturell färskost mjuk med elvisp.
5. Smaksätt med 3 msk björksocker och 1 tsk vaniljpulver.
6. Tillsätt 2 dl vispgrädde och vispa tills grädden tjocknar.
7. Bred ut krämen i pajskalet.
8. Toppa med färska bär och frukt, jag valde jordgubbar och kiwi.
9. Rosta kokosflingor i torr panna (det tar inte många minuter förrän de får färg).
10. Toppa kakan med rostad kokos. Ställ kallt tills servering.
Känn er fria att justera receptet efter egna behov. Till exempel kan du tillsätta havre och mandel i bottnen om du tål det. Sockra fyllningen något om du nöjer dig med bara glutenfritt.
Receptet och bilder: Malin Vesterback
Betygsätt receptet: