En glutenfri kladdkaka kan vara det enklaste bakverket att börja med när man börjar baka glutenfritt. Bakverk med choklad, såsom kladdkakan, är enkla att lyckas med då konsistensen inte har lika stor betydelse. Det får gärna bli kladdigt, alltså!
Denna kladdkaka, recept nedan, är god som den är – men för att lyxa till det har den fått ett täcka av chokladfudge. Så gott!
Servera gärna kakan med vaniljglass eller grädde. Färska bär blir både vacker dekoration och fungerar som syrlig smakbrytning till det söta.
Glutenfri kladdkaka med chokladfudge
Kladdkaka:
- 2 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 150 g smält smör
- 1 tsk äkta vaniljsocker
- 100 g mandelmjöl
- 3 msk potatismjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
Chokladfudge:
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl socker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
- 75 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 C.
- Gör kladdkakan; vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda torra ingredienser i en skål och vänd ner dem i äggsmeten växelvis med smält smör.
- Häll upp smeten i en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper i bottnen.
- Grädda kakbottnen i mitten av ugnen, i 20 minuter. Ta ut den och låt svalna. För att snabba upp processen kan du ställa den ljumma kakan i frysen så att den med säkerhet är kall när glasyren hälls över.
- Gör fudgen; rör samman vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen småputtra i 5 minuter på låg värme.
- Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen och smöret. Rör om tills det smält ordentligt.
- Låt fudgen svalna till rumstemperatur innan du häller den över kakbottnen.
- Ställ in kakan i kylen att stelna några timmar.
Servera glutenfri kladdkaka med glass och jordgubbar.
Nötfri kaka? Byt ut mandelmjölet mot en blandning av kokosmjöl och potatismjöl.
Du kanske också vill baka…
Recept & foto: Malin Vesterback