Att göra egna quinoabiffar (och lära sig ett enkel grundrecept för det) är en smart grej. Eftersom quinoa är ett näringsrikt frö som innehåller nära dubbelt så mycket protein som ris och fyra gånger mer fibrer än couscous blir de en perfekt bas i vegobiffar och annats, som fish cakes.
Glutenfria quinoabiffar gör du av kokt quinoa, ägg och majsmjöl. För att göra så kallade fish cakes tillsätter du tillagad fisk, som till exempel rester av ugnslax. I receptet nedan används helt vanlig tonfisk vilket är billigt och enkelt att förvara hemma.
Quinoabiffar med tonfisk
ca 12 st
- 300 g kokt quinoa
- 2 burkar tonfisk i vatten
- 3 ägg
- 1 dl finhackad gräslök
- 0,5 dl finhackad färsk dill
- 0,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl majsmjöl
- 0,5 tsk havssalt
- nymald peppar efter smak
- kokosolja, till stekning
- Skölj 1 dl quinoa och koka fröna i 2 dl vatten i 15 minuter. Det borde bli 300 g kokt quinoa.
- Häll av tonfisken och blanda med de avsvalnad quinoa i en skål.
- Tillsätt äggen, gräslök, dill, sesamfrön och majsmjöl.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Hetta upp en stekpanna och smält en tesked kokosolja i den
- Forma biffar av smeten och stek dem gyllenbruna i omgångar. Jag gör runda bullar i händerna, lägger ner dem i stekpannan och plattar till dem direkt i pannan med stekspaden.
Servera biffarna med en god grönsallad.