En glutenfri kaka som imponerar är denna lätt marmorerade kaffekaka med en härlig rand i mitten. Den är riktigt god också med smak av kaffe och kanel. Om du vill kan du toppa den med chokladglasyr och hackade nötter.
Baka glutenfri kaka med mjölmix
Mjuka kakor bakade på endast mjölmix har en tendens att smaka lite torrt. Blanda i lite pofiber så blir det bättre! För detta recept har använts Sempers fina mix och Semper pofiber.
Du kan också baka naturligt glutenfritt med en egen mjölmix, gärna en blandning av rismjöl, potatismjöl och kokosfibermjöl.
Så här gör du en kaffemarmorering
Den fina randen i kakan får du till genom att göra ett ”strössel” som är en blandning av farinsocker, kaffepulver och kanel. När du häller upp kaksmeten i formen pausar du ungefär vid hälften och strör över sockret. Sedan häller du på resten av smeten och gräddar.
Strösslet löser upp sig under gräddningen och färgar smeten intill så att det blir en mörk rand i kakan. Snyggt, eller hur?
Recept på glutenfri kaka med kaffesmak
Nedan hittar du receptet på kakan. Chokladglasyren gör du av 1 dl florsocker, 1 msk kakao och 1 msk kaffe. För extra glansig glasyr kan du smaksätta med chokladsås till glass! Givetvis får du samma effekt av smör men då står sig inte kakan i rumstemperatur.
Glutenfri kaka med kaffemarmorering
Equipment
- Kakform
Ingredienser
Kaksmet
- 175 g smör rumstempererat
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 dl fin glutenfri mix Semper
- 1 dl pofiber Semper
- 1 tsk bakpulver
- 3 st ägg
- 1,5 dl kvarg naturell
Kaffeströssel
- 1 dl farinsocker
- 3 tsk kaffepulver espresso
- 1 tsk kanel malen
Instruktioner
Kaffeströssel
- Rör ihop alla ingredienser i en skål.
- Ställ åt sidan medan du gör kaksmeten.
Kaka
- Sätt ugnen på 175 C. Smöra och bröa en kakform med pofiber (2,4 l).
- Rör smör, socker och vaniljsocker krämigt i en hushållsassistent med paddel-insats, eller rör för hand. Skrapa ned smet som samlas längs kanterna av skålen så att allt blandas väl.
- Tillsätt äggen, ett i sänder.
- Blanda torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem under omrörning växelvis med kvarg.
- Häll upp hälften av smeten i formen och bred ut den med en sked (smeten är ganska trög i konsistensen).
- Fördela kaffeströsslet över smeten och toppa med resterande smet.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt kakan svalna i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat.