glutenfri mjuk kaka

En glutenfri kaka som imponerar är denna lätt marmorerade kaffekaka med en härlig rand i mitten. Den är riktigt god också med smak av kaffe och kanel. Om du vill kan du toppa den med chokladglasyr och hackade nötter.

Baka glutenfri kaka med mjölmix

Mjuka kakor bakade på endast mjölmix har en tendens att smaka lite torrt. Blanda i lite pofiber så blir det bättre! För detta recept har använts Sempers fina mix och Semper pofiber.
Du kan också baka naturligt glutenfritt med en egen mjölmix, gärna en blandning av rismjöl, potatismjöl och kokosfibermjöl.

Formen som använts heter “Elegant Heart” av Nordic Ware.

Så här gör du en kaffemarmorering

Den fina randen i kakan får du till genom att göra ett “strössel” som är en blandning av farinsocker, kaffepulver och kanel. När du häller upp kaksmeten i formen pausar du ungefär vid hälften och strör över sockret. Sedan häller du på resten av smeten och gräddar.
Strösslet löser upp sig under gräddningen och färgar smeten intill så att det blir en mörk rand i kakan. Snyggt, eller hur?

Recept på glutenfri kaka med kaffesmak

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Nedan hittar du receptet på kakan. Chokladglasyren gör du av 1 dl florsocker, 1 msk kakao och 1 msk kaffe. För extra glansig glasyr kan du smaksätta med chokladsås till glass! Givetvis får du samma effekt av smör men då står sig inte kakan i rumstemperatur.

Skriv ut

Glutenfri kaka med kaffemarmorering

En glutenfri kaka som både smakar bra och gör ett vackert intryck på fikabordet.
Spara på pinterest
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter
Portioner 1 kaka
Receptkreatör Malin Vesterback

Equipment

  • Kakform

Ingredienser

Kaksmet

  • 175 g smör rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl fin glutenfri mix Semper
  • 1 dl pofiber Semper
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl kvarg naturell

Kaffeströssel

  • 1 dl farinsocker
  • 3 tsk kaffepulver espresso
  • 1 tsk kanel malen

Instruktioner

Kaffeströssel

  • Rör ihop alla ingredienser i en skål.
  • Ställ åt sidan medan du gör kaksmeten.

Kaka

  • Sätt ugnen på 175 C. Smöra och bröa en kakform med pofiber (2,4 l).
  • Rör smör, socker och vaniljsocker krämigt i en hushållsassistent med paddel-insats, eller rör för hand. Skrapa ned smet som samlas längs kanterna av skålen så att allt blandas väl.
  • Tillsätt äggen, ett i sänder.
  • Blanda torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem under omrörning växelvis med kvarg.
  • Häll upp hälften av smeten i formen och bred ut den med en sked (smeten är ganska trög i konsistensen).
  • Fördela kaffeströsslet över smeten och toppa med resterande smet.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  • Låt kakan svalna i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat.

Anteckning

Om kakan inte lossnar direkt så låt den stå sådär på fatet och svalna helt innan du försiktigt hjälper till med en gummispatel. Dra med den längs med formens kanter tills kakan lossnat.

Andra recept på glutenfri kaka:

Glutenfri kaffekaka
Polentakaka med apelsin
KategorierFika Vardag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.