Att baka naturligt glutenfria brödkakor är ingen konst med det här receptet med inspiration av glutenfritt polarbröd.
De här saftiga och mjuka brödkakorna kan ätas med smör och pålägg men allra godast är de som lyxiga räksmörgåsar.

Glutenfri räksmörgås – så här gör du
- Baka brödkakorna (recept nedan)
- Pensla de avsvalnade bröden med smält smör.
- Toppa med fräscha salladsblad och räkor.
- Dekorera med ett skivat ägg, majonnäs, dill och citron.

Baka glutenfria brödkakor: recept

Glutenfria brödkakor
Saftiga och mjuka brödkakor som är enkla att lyckas med.
Spara på pinterest
Portioner 8 st
Ingredienser
- 2 dl mjölk
- 2 dl vatten hett
- 2 msk mörk sirap
- 0,5 tsk salt
- 2 msk olja eller smält smör
- 25 g färsk jäst
- 1 st ägg
- 2 msk psylliumpulver
- 1 dl durramjöl
- 1 dl rismjöl
- 1 dl tapiokastärkelse eller maizenastärkelse
Instruktioner
- Blanda kall mjölk med hett vatten.
- Tillsätt sirap, salt och olja eller smör.
- Kontrollera att blandningen är fingerljum och smula därefter ner jästen.
- Rör om tills jästen upplöst sig helt.
- Tillsätt ägg.
- Blanda psyllium, durramjöl, rismjöl och stärkelse i en skål och vänd ner i degspadet.
- Arbeta degen för hand med en slev tills allt är väl blandat. Så småningom börjar psylliumet
- svälla och degen blir fastare.
- Låt smeten stå och jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 C.
- Ta fram en bakplåt och klä den med bakplåtspapper.
- Baka ut degen i rismjöl blandat med stärkelse. Använd så mycket mjöl du behöver
- för att det inte ska kladda på fingrarna eller fastna på bordet.
- Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till tunna, runda bröd.
- För över bröden på plåtarna (4 bröd per plåt) och grädda dem i 15 minuter i mitten av ugnen (en plåt åt gången).
- För över de varma bröden på ett galler att svalna.
Recept & Foto: Malin Vesterback
Fler recept på glutenfritt bröd:

- Video: Baka ett enkelt glutenfritt bröd – steg för steg
- Glutenfritt tunnbröd i stekpanna
- Glutenfria tortillabröd med spenat
- Baka glutenfria naanbröd
- Glutenfritt bananbröd med choklad
6 kommentarer
Har du Tips på hur jag kan byta ut ägget? Behövs det?
Jag tycker bröden får bättre färg med ett ägg i degen, och hjälper till med konsistens. Men det går bra utan!
Vilket bra recept, tack! Jag använde havremjölk samt potatismjöl som stärkelse. Blev toppenbra!
Så roligt att höra 🙂
Jag fick klumpar i degen när jag tillsatte mjölblandningen. Hur kan jag undvika det?
Kör degen snabbt i maskin så att husken inte hinner klumpa sig. Skulle det ändå hända kan du försöka lösa upp dem när du knådar degen eller ta bort dem.