Att göra glutenfri smuldeg är enklare än du tror! Allt som behövs är smör – och lite smått och gott ur skafferiet. Testa dig fram med nötter, gryn och kryddor. Varför inte choklad? Barnsligt gott.
Våga höfta dig fram! Om slutresultatet går att köra till smulor; och smakar gott – har du antagligen lyckats.

Pajen på bilden ha bakats enligt grundreceptet nedan:
Grundrecept: glutenfri smuldeg
Ingredienser:
- 125 g kallt smör, i tärningar
- 1,5 dl socker
- 1 dl havregryn (glutenfria)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl rismjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- nypa flingsalt
Gör så här:
- Pulsa samman alla ingredienser i en matberedare till en klumpig deg, eller nyp ihop för hand.
- Låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.
Kardemummadoftande smulpaj med drottningbär
- Värm ugnen till 225 C.
- Gör grundreceptet på smuldeg och krydda med 0,5 tsk malen kardemumma.
- Ta fram en pajform och fyll botten med hallon, blåbär och jordgubbar.
- Strö över smuldegen och grädda pajen i 20 minuter.
- Servera med vispad grädde.

Har du inte alla ingredienser hemma? Men kanske något annat kunde passa? Här kommer några förslag på vad du kan blanda i smuldegen när du vill tömma skafferiet:
Variera smuldegen med dessa ingredienser:
- Pofiber
- Bovetegryn
- Kokosfibermjöl
- Kokosflingor
- Hasselnötmjöl
- Mycket fint hackade eller mixade nötter
- Kakao
Fyllningarna kan också varieras efter tillgång och säsong. Frukt och bär, blandade eller enskilt.

Testa gärna denna variant med smörstekta äpplen; Glutenfri smulpaj med äpplen och kanel i gjutjärnspanna .