Glutenfri västerbottenpaj toppad med lax och färskost

En glutenfri västerbottenpaj skiljer sig faktiskt inte nämnvärt i smaken från en likadan paj bakad på vetemjöl. I alla fall inte med det här receptet med en neutral, naturligt glutenfri pajdeg bakad på majsmjöl.

Ta fram pajen i god tid så att den inte är kylskåpskall vid servering och snåla inte med toppingen!

Med det här receptet på glutenfri pajdeg får du en knaprig och god matpaj-botten att fylla med grädde, ägg och den smakrika osten! Till på köpet kan du toppa den med lax och färskost som på bilden.

Receptet kommer här:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 2 Medeltal: 4.5]

Glutenfri pajdeg, recept

  • 3 dl majsjöl
  • 1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
  • 100 g smör
  • 4 msk vatten

Gör så här:

  1. Hacka majsmjöl, psyllium och smör till en smulig massa i matberedare.
  2. Droppa ner vatten under omrörning tills degen går samman.
  3. Ställ degen en kvart i frysen och tryck sedan ut den i en pajform (20 cm i diameter för höga kanter, 24 cm för en vanlig, låg pajkant).
  4. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 10 min.

Västerbottenpaj, fyllning

  • 1 schalottenlök + smörklick att steka i
  • 300 g Västerbottenost
  • 5 st ägg
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • krossad rosépeppar, efter smak
  • 0,5 tsk torkad dill

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint och stek den mjuk i smör.
  2. Fördela löken i det förgräddade pajskalet.
  3. Riv osten fint.
  4. Vispa upp ägg och grädde för han i en skål och krydda med salt, peppar och dill.
  5. Rör ner osten i äggstanningen och häll sedan alltsammans i pajskalet.
  6. Grädda pajen i 40 minuter på 175 C tills fyllningen stelnat och pajen känns klar.
  7. Ta ut pajen och låt svalna.

Laxtopping till Västerbottenpaj

  • 1 förp. kallrökt lax, skivad
  • 1 förp. färskost med gräslökssmak
  • annat; färsk dill, citron, räkor…

Ta fram pajen i god tid före servering så att den inte är kylskåpskall. Rör färskosten krämig och lägg i en spritspåse med stjärntyll. Förbered laxen genom att skära den i smala remsor.

Före servering dekorerar du pajen med en krans av laxrosor som du tvinnar med fingrarna. Spritsa färskosten bredvid och toppa med dill, citronskivor och räkor om du vill. Ju mer topping desto godare!


Recept & Foto: Malin Vesterback

Fler recept på glutenfri matpaj:


Populära recept:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.