• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
BrunchBufféFestGlutenfri matpajHöstKalasSommar

Glutenfri västerbottenpaj toppad med lax och färskost

av Malin Vesterback 30 augusti, 2020

En glutenfri västerbottenpaj skiljer sig faktiskt inte nämnvärt i smaken från en likadan paj bakad på vetemjöl. I alla fall inte med det här receptet med en neutral, naturligt glutenfri pajdeg bakad på majsmjöl.

Ta fram pajen i god tid så att den inte är kylskåpskall vid servering och snåla inte med toppingen!

Med det här receptet på glutenfri pajdeg får du en knaprig och god matpaj-botten att fylla med grädde, ägg och den smakrika osten! Till på köpet kan du toppa den med lax och färskost som på bilden.

Receptet kommer här:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 10 Medeltal: 3.8]

Glutenfri pajdeg, recept

  • 3 dl majsjöl
  • 1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
  • 100 g smör
  • 4 msk vatten

Gör så här:

  1. Hacka majsmjöl, psyllium och smör till en smulig massa i matberedare.
  2. Droppa ner vatten under omrörning tills degen går samman.
  3. Ställ degen en kvart i frysen och tryck sedan ut den i en pajform (20 cm i diameter för höga kanter, 24 cm för en vanlig, låg pajkant).
  4. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 10 min.

Västerbottenpaj, fyllning

  • 1 schalottenlök + smörklick att steka i
  • 300 g Västerbottenost
  • 5 st ägg
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • krossad rosépeppar, efter smak
  • 0,5 tsk torkad dill

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint och stek den mjuk i smör.
  2. Fördela löken i det förgräddade pajskalet.
  3. Riv osten fint.
  4. Vispa upp ägg och grädde för han i en skål och krydda med salt, peppar och dill.
  5. Rör ner osten i äggstanningen och häll sedan alltsammans i pajskalet.
  6. Grädda pajen i 40 minuter på 175 C tills fyllningen stelnat och pajen känns klar.
  7. Ta ut pajen och låt svalna.

Laxtopping till Västerbottenpaj

  • 1 förp. kallrökt lax, skivad
  • 1 förp. färskost med gräslökssmak
  • annat; färsk dill, citron, räkor…

Ta fram pajen i god tid före servering så att den inte är kylskåpskall. Rör färskosten krämig och lägg i en spritspåse med stjärntyll. Förbered laxen genom att skära den i smala remsor.

Före servering dekorerar du pajen med en krans av laxrosor som du tvinnar med fingrarna. Spritsa färskosten bredvid och toppa med dill, citronskivor och räkor om du vill. Ju mer topping desto godare!


Recept & Foto: Malin Vesterback

Fler recept på glutenfri matpaj:

  • Glutenfri grönkålspaj med ädelost och valnötter
  • Glutenfri laxpaj med knaprig pajdeg
  • Glutenfri skinkpaj med ost
  • Perfekt glutenfri pajdeg till matpajer

Populära recept:

färskostkallrökt laxlaxmajsmjölostvästerbottenost
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Glutenfri dessert: smulpaj med banan och mascarponegrädde
nästa inlägg
Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och...

7 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Raw äppelkaka – glutenfri och vegansk äppelkaka utan...

18 oktober, 2020

Glutenfria cupcakes med italiensk maräng

20 september, 2020

Marängtårta med Rice Crispies, Daim och hemlagad chokladkolasås

9 september, 2020

Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

5 september, 2020

Glutenfri smulpaj med äpplen och kanel i gjutjärnspanna

15 juli, 2020

Kokospannacotta med mango i romsockerlag

12 juli, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt