Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

Att baka cupcakes blir aldrig otrendigt! I den här artikeln har vi samlat de bästa recepten på glutenfria cupcakes och en massa goda fyllningar och frostings.

Skriv ut

Glutenfria cupcakes

Det här är ett basrecept på glutenfria cupcakes som du kan smaksätta med vad du önskar.
Spara på pinterest
Portioner 12 st
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Torra ingredienser

  • 2,5 dl fin mix Semper
  • 1 tsk psyllium pulveriserat
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Våta ingredienser

  • 2 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vegetabilisk olja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Placera ut 12 st stadiga muffinsformar på en bakplåt (använd muffinsform för formar av tunnare papper).
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Blanda mjölk och olja i en annan bunke.
  • Rör ner torra ingredienserna och våta ingredienserna växelvis i äggsmeten.
  • Blanda smeten tills den är slät, fyll sedan upp muffinsformarna på plåten med 3/4 smet.
  • Grädda cupcakesbottnarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  • Ta ut och låt svalna på plåten.

Fyllningar till cupcakes

Nedan följer recept på goda fyllningar som tillsätts antingen före, direkt i smeten, eller efter gräddning.


Äppelfyllning till muffins och cupcakes

  • 1 äpple
  • 1 msk smör
  • 2 tsk rörsocker
  • ½ tsk kanel

Skala och kärna ur äpplet och skär i små kuber. Stek i smör, socker och kanel tills de mjuknat lite.

Gör grundreceptet och äppelfyllningen. Fyll formarna till 2/3 med smet. Fördela 1 tsk av äppelblandningen ovanpå varje muffin, tryck ner lite i smeten. Grädda.


Citronmousse till cupcakes och tårtor

Du behöver:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 0,5 dl pressad citronsaft
  • 3 gelatinblad

Blötlägg gelatinet enligt förpackningen. Pressa citronsaft och riv därefter skalet fint utan att få med vita. Rör matlagningsyoghurt och socker tills sockret löst sig. Smält gelatinet i citronsaften på svag värme och rör sedan ner det i yoghurtblandningen tillsammans med citronskalet. Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen. Häll upp moussen på spritspåse med tyll och låt stelna i kylen. Spritsa i och ev. ovanpå på muffinsen.


Gräddkola-Fluff till cupcakes och tårtor

Du behöver:
3 dl vispgrädde
150 g mjuka gräddkolor (godis), hackad

Häll grädden i en kastrull och häll i hackad kola. Värm på svag värme under omrörning tills chokladen har smält. Det får absolut inte koka! Häll kolagrädden i en burk med tättslutande lock och ställ kallt i minst 5 timmar. Häll den kalla smeten i en bunke och vispa med elvisp. Spritsa eller bred på muffinsen.


Hallonmousse till cupcakes och tårtor

Du behöver:

  • 3 gelatinblad
  • 225 g hallon
  • ½ dl socker
  • 1 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Pressa ut så mycket saft som möjligt.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem i hallonsåsen. Rör tills gelatinet har smält och låt såsen svalna.

Om man har bråttom kan man ställa såsen i kylskåpet men passa så att den inte stelnar helt. Vispa grädden och blanda i den avsvalnade såsen. Häll upp i en spritspåse med stjärntyll, ställ in i kylen och låt stelna. Spritsa inuti och ev. ovanpå muffinsen.

frosting till cupcakes

Frostings till cupcakes


Cupcakefrosting med yoghurt

Du behöver:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • 2 dl florsocker
  • 1-3 droppar vaniljessens

Låt yoghurten rinna av genom ett kaffefilter minst en timme (i kylskåp) för en fastare frosting.
Blanda avrunnen yoghurt med florsocker och vanilj. Rör ner den vispade grädden och lägg en matsked på varje muffins.


Cupcakefrosting med kola / karamell

Du behöver:

  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl grädde
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 200 g färskost

Koka upp farinsocker och grädde och låt puttra i 5 minuter. Låt kolasåsen svalna helt. Vispa smör och florsocker smidigt med elvisp. Vispa sedan ner den kalla kolasåsen och färskosten. Sprisa frostingen ovanpå cupcakes med stjärntyll.


Klassisk cream cheese frosting till cupcakes

Du behöver:

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citron, saften
  • 200 g färskost

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Tillsätt färskosten och fortsätt vispa till en fast och smidig kräm. Färga glasyren eller behåll den vit. Spritsa eller bred ovanpå cupcakes.


Cupcakefrosting med mascarponeost

Du behöver:

  • 1 förp. mascarponeost
  • 1 dl florsocker
  • 2,5 dl grädde
  • en droppe vaniljessens

Rör ihop mascarponeosten med florsockret. Vispa grädden och vänd ner i färskosten. Tillsätt vaniljessens. Spritsa med rund tyll ovanpå cupcakes och pudra över kakao.



Mjölkchokladfrosting till cupcakes

Du behöver:

  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g kakao
  • 25 g smör
  • 50 g florsocker
  • 100 g färskost

1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Vispa ihop kakao, smör och florsocker.
3. Vispa ner färskosten
4. Rör ner den avsvalnade chokladen och vispa upp till en fluffig frosting.
5. Häll upp frostingen i en spritspåse med stjärntyll och dekorera de avsvalnade muffinsen


Vaniljfrosting till cupcakes

Du behöver:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk vaniljkrämspulver + 6 msk kallt vatten
  • 200 g philadelphiaost

Vispa grädden med florsockret. Gör en vaniljkräm av vaniljkrämspulvret och vattnet (vispa snabbt ihop de båda för hand).  Rör ihop vaniljkrämen med philadelphiaosten, vänd ner i grädden. Häll upp krämen i spritspåse och spritsa på muffinsen.


Hallonmousse till cupcakes och tårtor

Du behöver:

  • 3 gelatinblad
  • 225 g hallon
  • ½ dl socker
  • 1 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Pressa ut så mycket saft som möjligt och tänk på att det alltid blir en hel del saft på undersidan av silen.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem i hallonsåsen. Rör tills gelatinet har smält och låt såsen svalna. Om man har bråttom kan man ställa såsen i kylskåpet men passa så att den inte stelnar helt. Vispa grädden och blanda i den avsvalnade såsen. Häll upp i en spritspåse med stjärntyll, ställ in i kylen och låt stelna. Spritsa på muffinsen.


Fler recept:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.