Är det svårt att baka god, glutenfri kavring? Absolut inte. Testa den här finska limpan bakad på surmjölk eller filmjölk.
Godast blir den om smeten får svälla länge över natten i kylskåpet, men den går också att baka samma dag om man inte orkar vänta.
NATURLIGT GLUTENFRI KAVRING MED LINGON
Du behöver:
- 5 dl surmjölk eller filmjölk
- 25 g jäst
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl lingonsylt
- 1 msk psylliumpulver
- 1 dl boveteflingor
- 1 dl linfrön
- 1 dl pumpafrön
- 3 dl fullkornsrismjöl
- 1 dl bovetemjöl
- 2 dl teffmjöl
- 2 tsk brödkrydda
- 1 tsk havssalt
1. Rör ut jästen i surmjölken/filmjölken i en stor bunke.
2. Tillsätt mörk sirap och lingonsylt.
3. Blanda resten av ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i mjölkblandningen.
4. Rör tills du fått en jämn smet.
5. Plasta in bunken och låt smeten jäsa i rumstemperatur i minst en timme.
Om du har tid kan du gärna låta smeten kalljäsa över natten i kylskåp.
6. Fördela smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda brödet i 1,5h i 150 grader.
2 kommentarer
Alltså var hittar man brödkrydda? Finns det färdiga ”blandningar”?
Hej jo det finns färdiga blandningar. 🙂 De består oftast av kummin, anis och fänkål. Men går lika bra att blanda själv – eller skippa.