Att baka glutenfria pepparkakor kan vara en utmaning. Degen är känslig och ett recept kan variera kraftigt beroende på vilken mjölmix du väljer att använda. Med naturligt glutenfria mjölsorter; i det här fallet rismjöl, kokosmjöl och potatismjöl – får du ett säkrare resultat som inte skiljer sig från fall till fall.
Det du bör se upp med istället är utbakningen och gräddningen. Testbaka dig fram till rätt tjocklek på pepparkakorna samt rätt tid i ugnen. Alla ugnar gräddar olika och gamla ugnar kan grädda ojämnt.
Naturligt glutenfria pepparkakor
Med det sagt – låt oss ta en titt på receptet på glutenfria pepparkakor.
- Hemligheten är, förutom rätt mjöl (i rätt mängd och kombination) – 1 tsk psyllium och 1 ägg.
- Degen innehåller normalsaltat smör, men det går också att baka med margarin för mjölkfria kakor.
- Degen går snabbt att röra ihop utan krångel. Bara mät upp våta och torra ingredienser och blanda ihop.
Nedan kan ni läsa hela receptet med ytterligare instruktioner.
Glutenfria pepparkakor
Ingredients
- 100 g smör
- 1 dl sirap mörk
- 1,5 dl strösocker
- 1 st ägg
- 2 dl rismjöl risenta
- 1 dl kokosmjöl risenta
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk psylliumpulver Lindroos
- 2 tsk pepparkakskrydda
- 2 tsk kanel malen
Instructions
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta kastrullen av värmen och rör ner sirap, strösocker och ägg.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål; mjöl, psyllium och kryddor.
- Rör ner smörblandningen i de torra ingredienserna och blanda väl.
- När smeten svällt en stund och blivit en klump kan du vira in det i plastfolie och ställa in i frysen. Gör en ganska platt rektangel så kyls degen snabbare.
- När degen stelnat (30 minuter – 1 h) kan du kavla ut den och baka ut pepparkakor. Gör precis som vanligt men var lite försiktigare på hand när du för över kakorna till plåten. Använd rismjöl under degen när du kavlar och ha plastfilm mellan deg och kavel så fastnar den inte. Flytta pepparkakorna med en stekspade. Gör hellre tjocka kakor än tunna, men lagom blir som vanligt bäst!
- Grädda pepparkakorna på 175 C i ca 5-8 minuter beroende på tjocklek och ugn. Gör alltid en provgräddning så vet du vad som fungerar bäst. Lycka till!
Recept på kristyr till pepparkakor kommer här:
Amerikansk pepparkakskristyr (icing)
- 1 äggvita
- 1 tsk vaniljextrakt
- 170 g florsocker
Vispa upp ägg och vaniljextrakt och vispa i 2 minuter. Tillsätt florsocker under fortsatt vispning, låg hastighet i början så att det inte yr överallt, sedan snabbare, 3-4 minuter – tills du fått en tjock och glansig kristyr. Spritsa på de avsvalnade kakorna.
2 kommentarer
Hej & TACK för receptet!
Undrar om det går att byta ut strösocker & sirap? Jag använder bara kokossocker,agavesirap,lönnsirap.
Mvh Karin
Hej Karin! Det borde absolut gå att byta ut sockret till alternativen du nämner. Men eftersom jag inte testat själv kan jag inte garantera resultatet. Berätta gärna hur det gick för dig!
Mvh. Malin, receptkreatör.