• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
AdventGlutenfri julbakning

Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!

av Malin Vesterback 11 november, 2020
recept på glutenfria pepparkakor

Att baka glutenfria pepparkakor kan vara en utmaning. Degen är känslig och ett recept kan variera kraftigt beroende på vilken mjölmix du väljer att använda. Med naturligt glutenfria mjölsorter; i det här fallet rismjöl, kokosmjöl och potatismjöl – får du ett säkrare resultat som inte skiljer sig från fall till fall.

Det du bör se upp med istället är utbakningen och gräddningen. Testbaka dig fram till rätt tjocklek på pepparkakorna samt rätt tid i ugnen. Alla ugnar gräddar olika och gamla ugnar kan grädda ojämnt.

Naturligt glutenfria pepparkakor

Med det sagt – låt oss ta en titt på receptet på glutenfria pepparkakor.

  • Hemligheten är, förutom rätt mjöl (i rätt mängd och kombination) – 1 tsk psyllium och 1 ägg.
  • Degen innehåller normalsaltat smör, men det går också att baka med margarin för mjölkfria kakor.
  • Degen går snabbt att röra ihop utan krångel. Bara mät upp våta och torra ingredienser och blanda ihop.

Nedan kan ni läsa hela receptet med ytterligare instruktioner.

Den här degen får stelna i frysen en kort tid efter tillagningen så blir degen kall snabbt och du slipper vänta med bakningen till nästa dag.

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 3 Medeltal: 4.7]
Skriv ut

Glutenfria pepparkakor

Der här receptet blir en naturligt glutenfri pepparkakdseg som kan bakas samma dag eller dagen efter.
Spara på pinterest
Förberedelser 2 timmar
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 30 stycken
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl sirap mörk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2 dl rismjöl risenta
  • 1 dl kokosmjöl risenta
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk psylliumpulver Lindroos
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 2 tsk kanel malen

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Ta kastrullen av värmen och rör ner sirap, strösocker och ägg.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål; mjöl, psyllium och kryddor.
  • Rör ner smörblandningen i de torra ingredienserna och blanda väl.
  • När smeten svällt en stund och blivit en klump kan du vira in det i plastfolie och ställa in i frysen. Gör en ganska platt rektangel så kyls degen snabbare.
  • När degen stelnat (30 minuter – 1 h) kan du kavla ut den och baka ut pepparkakor. Gör precis som vanligt men var lite försiktigare på hand när du för över kakorna till plåten. Använd rismjöl under degen när du kavlar och ha plastfilm mellan deg och kavel så fastnar den inte. Flytta pepparkakorna med en stekspade. Gör hellre tjocka kakor än tunna, men lagom blir som vanligt bäst!
  • Grädda pepparkakorna på 175 C i ca 5-8 minuter beroende på tjocklek och ugn. Gör alltid en provgräddning så vet du vad som fungerar bäst. Lycka till!

Recept på kristyr till pepparkakor kommer här:

Amerikansk pepparkakskristyr (icing)

  • 1 äggvita
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 170 g florsocker

Vispa upp ägg och vaniljextrakt och vispa i 2 minuter. Tillsätt florsocker under fortsatt vispning, låg hastighet i början så att det inte yr överallt, sedan snabbare, 3-4 minuter – tills du fått en tjock och glansig kristyr. Spritsa på de avsvalnade kakorna.

kanelpepparkakskrydda
2 kommentarer
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och trädgårdsbär
nästa inlägg
Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd

Fler recept att pröva

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Glutenfria julköttbullar

23 december, 2019

Pavlova till jul – baka en julgranstårta!

22 december, 2019

Baka naturligt glutenfri jullimpa

17 december, 2019

Glutenfri julkaka med kaffesmörkräm och konjak

16 december, 2019

Glutenfritt bröd med dadlar

10 december, 2019

Glutenfria saffransbullar med choklad och hasselnötter

2 december, 2019

Glutenfri grönkålspaj med ädelost och valnötter

22 november, 2019

Glutenfri mjuk kaka med lingon- och vitchokladgrädde

21 november, 2019

2 kommentarer

Karin 22 november, 2020 - 12:35

Hej & TACK för receptet!
Undrar om det går att byta ut strösocker & sirap? Jag använder bara kokossocker,agavesirap,lönnsirap.
Mvh Karin

Svara
Malin Vesterback 26 november, 2020 - 20:14

Hej Karin! Det borde absolut gå att byta ut sockret till alternativen du nämner. Men eftersom jag inte testat själv kan jag inte garantera resultatet. Berätta gärna hur det gick för dig!
Mvh. Malin, receptkreatör.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt