Jag har länge tänkt att det vore roligt att baka en siffertårta och nu i helgen fick jag min chans! Vi har nämligen haft kalas för sonen i huset som blev två år, tänka sig. Det är som de säger med småbarn; dagarna är långa men åren går snabbt förbi. Men ännu har jag många tårtor att förverkliga innan barnen flyttar hemifrån (då får de börja bjuda mig på kalas istället).
Årets siffertårtan (bild nedan) uppskattades mest av de vuxna som, åtminstone i min familj, föredrar syrliga tårtor som inte är för söta och mäktiga. Jubilaren själv nöjde sig med frukt och snacks (ingen tårtkille ännu i alla fall).

Så här bakade jag bokstavstårtan
- Jag ville göra en enkel, glutenfri botten som går att spritsa ut på bakplåt. Det stod mellan att göra en budapestsmet eller marängtårta med rice crispies – och det blev den sistnämnda. Recept längre ner i inlägget!
- Vill man satsa på enbart maräng, inget extra, så räcker en marängsmet på 4 äggvitor och 3 dl strösocker riktigt bra för ett gäng på 8 personer. Obs, spara gulorna till fyllningen!
- Jag tog en vanlig bakplåt som hör till ugnen och täckte med bakplåtspapper. På pappret skissade jag (blyerts) en tvåa vars höjd täckte plåten, med lite marginal förstås.
- När jag vispat ihop marängsmeten spritsade jag ut den på plåten i kanske två-tre lager. Blir du missnöjd med formen är det bara att ta en sked och korrigera, inga problem. Jag flyttade runt lite smet innan jag blev helt nöjd.
- Botten gräddade jag kvällen innan, ca 1 h, och lät stå kvar i ugnen till följande dag. I säkert förvar från familjemedlemmarna! Bör nämnas att medan botten ännu var varm och nygräddad så gjorde jag ett dike längs med mitten för att ha ett naturligt ställe att lägga fyllningen. Jag använde baksidan av en matsked som jag alltså pressade ner marängen med.
- Medan botten gräddades vispade jag ihop tårtfyllningen i en liten kastrull på spisen (recept nedan), och när den svalnat helt lade jag in den i kylskåpet. Jag valde att laga en fyllning med lime istället för det vanliga citron. Kan säga att det blev superfräscht!
- Några timmar före kalaset flyttade jag över marängbotten på ett tårtfat (det borde släppa enkelt från pappret efter natten) och bredde ut limefyllningen i ”diket”.
- Som dekoration spritsade jag ut duttar av vispad grädde här och där. Placerade sedan ut färska blåbär och hallon, färgade maränger (köpta) och slutligen citronmeliss.
- Förvarade kakan i kylen tills servering, då man gärna kan pudra över lite florsocker (men mitt var såklart slut).

Recept på marängbotten med Rice Crispies
Du behöver:
- 4 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 dl rispuffar (valfritt märke)
Gör så här:
- Vispa upp äggvitorna i en ren bunke med hjälp av elvisp. Vispa tills äggvitorna blivit skummiga.
- Tillsätt sedan sockret, en tesked i taget, under fortsatt vispning.
- Fortsätt vispa tills du fått en fast och glansig marängsmet (sockret ska kännas upplöst, alltså inga korn kvar).
- Vänd ner rispuffarna i marängen och häll upp smeten i en spritspåse.
- Spritsa ut smeten som du önskar på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Grädda botten på 125 C i 70 minuter.
Limefyllning till marängtårta
Du behöver:
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 dl vispgrädde
- saft och finrivet skal av 2 st limefrukter
- 100 g smör, i tärningar
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Hetta upp alltsammans under konstant omrörning ( se upp så krämen inte bränns i botten) på medelvärme, tills krämen tjocknat. Krämen tjocknar en kort stund före det kokar (så långt som till kokpunkten ska det alltså inte gå).
- Låt krämen svalna, täck med plastfilm och ställ kallt tills tårtan ska fyllas.
LYCKA TILL!