Mera adventsbakning! Här har en glutenfri mjuk kaka smaksatt med kardemumma fått ett ljuvligt täcke av lingon-vitchokladgrädde över sig. En fantastiskt vacker vinterkaka, eller hur? God är den också.
Att smälta choklad i grädde kallas även fluff.
Hur gör man ”fluff”?
Fluff går att göra på nästan vilket godis som helst; allt du behöver göra är att smälta ned godiset i varm grädde och sedan kyler du ned massan över natten i kylen. Följande dag är det bara att vispa upp gräddblandningen och vips har du en god mousse/kräm att fylla din tårta med eller som här; bre ovanpå en kaka.
Denna gång valde jag att använda vitchoklad eftersom jag tänkte att det skulle passa bra med lingon. Det gjorde det också.
Malin, receptskapare
Det rosa pulvret ovanpå kakan är lingonpulver. Alltså torkade och finmalda lingon som finns att köpas som pulver i välsorterade affärer och kanske hälsokostbutiker.
Glutenfri mjuk kaka med kardemumma
Ingredients
- 150 g smör rumstempererat
- 1,5 dl socker
- 2 st ägg
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl teffmjöl
- 1 dl majsstärkelse eller potatismjöl
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 1 tsk kardemumma malen
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
Instructions
- Rör smör och socker fluffigt med elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i sänder, och fortsätt vispa tills du fått en luftig smet.
- Rör ner yoghurten.
- Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, psyllium, kryddor och bakpulver i en skål.
- Vänd ner torra ingredienserna i äggsmeten, litet i taget,
- Häll upp smeten i en kakform (20 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i bottnen.
- Grädda kakan i 200 C, 30 minuter.
- Låt kakan svalna, lossa den sedan försiktigt från formen och bred på chokladfluffet.
Notes
Tillsätt chokladen och rör tills det smält.
Tillsätt lingon och rör om
Låt stå i kylen i minst 12h, gärna över natten.
Ta ut skålen ur kylen och vispa upp lingon-chokladgrädden med elvisp tills önskad konsistens.