• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • popular recipes

  • about me

  • instagram

  • Baking

  • Breakfast

  • Drinks

  • Vegan

  • Kitchen Corner

    Baka glutenfrittBufféGlutenfria tårtorKalasSommar

    Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm

    av Malin Vesterback 2 augusti, 2021

    Jag har länge tänkt att det vore roligt att baka en siffertårta och nu i helgen fick jag min chans! Vi har nämligen haft kalas för sonen i huset som blev två år, tänka sig. Det är som de säger med småbarn; dagarna är långa men åren går snabbt förbi. Men ännu har jag många tårtor att förverkliga innan barnen flyttar hemifrån (då får de börja bjuda mig på kalas istället).

    Årets siffertårtan (bild nedan) uppskattades mest av de vuxna som, åtminstone i min familj, föredrar syrliga tårtor som inte är för söta och mäktiga. Jubilaren själv nöjde sig med frukt och snacks (ingen tårtkille ännu i alla fall).

    Så här bakade jag bokstavstårtan

    • Jag ville göra en enkel, glutenfri botten som går att spritsa ut på bakplåt. Det stod mellan att göra en budapestsmet eller marängtårta med rice crispies – och det blev den sistnämnda. Recept längre ner i inlägget!
    • Vill man satsa på enbart maräng, inget extra, så räcker en marängsmet på 4 äggvitor och 3 dl strösocker riktigt bra för ett gäng på 8 personer. Obs, spara gulorna till fyllningen!
    • Jag tog en vanlig bakplåt som hör till ugnen och täckte med bakplåtspapper. På pappret skissade jag (blyerts) en tvåa vars höjd täckte plåten, med lite marginal förstås.
    • När jag vispat ihop marängsmeten spritsade jag ut den på plåten i kanske två-tre lager. Blir du missnöjd med formen är det bara att ta en sked och korrigera, inga problem. Jag flyttade runt lite smet innan jag blev helt nöjd.
    • Botten gräddade jag kvällen innan, ca 1 h, och lät stå kvar i ugnen till följande dag. I säkert förvar från familjemedlemmarna! Bör nämnas att medan botten ännu var varm och nygräddad så gjorde jag ett dike längs med mitten för att ha ett naturligt ställe att lägga fyllningen. Jag använde baksidan av en matsked som jag alltså pressade ner marängen med.
    • Medan botten gräddades vispade jag ihop tårtfyllningen i en liten kastrull på spisen (recept nedan), och när den svalnat helt lade jag in den i kylskåpet. Jag valde att laga en fyllning med lime istället för det vanliga citron. Kan säga att det blev superfräscht!
    • Några timmar före kalaset flyttade jag över marängbotten på ett tårtfat (det borde släppa enkelt från pappret efter natten) och bredde ut limefyllningen i ”diket”.
    • Som dekoration spritsade jag ut duttar av vispad grädde här och där. Placerade sedan ut färska blåbär och hallon, färgade maränger (köpta) och slutligen citronmeliss.
    • Förvarade kakan i kylen tills servering, då man gärna kan pudra över lite florsocker (men mitt var såklart slut).
    Välja design… Det lönar sig att spritsa så tydliga siffror som möjligt så att det blir tydligt även efter gräddningen. Inga krusiduller alltså.

    Recept på marängbotten med Rice Crispies

    Du behöver:

    • 4 äggvitor
    • 3 dl strösocker
    • 3 dl rispuffar (valfritt märke)

    Gör så här:

    • Vispa upp äggvitorna i en ren bunke med hjälp av elvisp. Vispa tills äggvitorna blivit skummiga.
    • Tillsätt sedan sockret, en tesked i taget, under fortsatt vispning.
    • Fortsätt vispa tills du fått en fast och glansig marängsmet (sockret ska kännas upplöst, alltså inga korn kvar).
    • Vänd ner rispuffarna i marängen och häll upp smeten i en spritspåse.
    • Spritsa ut smeten som du önskar på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
    • Grädda botten på 125 C i 70 minuter.

    Limefyllning till marängtårta

    Du behöver:

    • 4 äggulor
    • 1 dl strösocker
    • 1 msk majsstärkelse
    • 1 dl vispgrädde
    • saft och finrivet skal av 2 st limefrukter
    • 100 g smör, i tärningar

    Gör så här:

    • Mät upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
    • Hetta upp alltsammans under konstant omrörning ( se upp så krämen inte bränns i botten) på medelvärme, tills krämen tjocknat. Krämen tjocknar en kort stund före det kokar (så långt som till kokpunkten ska det alltså inte gå).
    • Låt krämen svalna, täck med plastfilm och ställ kallt tills tårtan ska fyllas.

    LYCKA TILL!

    2 augusti, 2021
    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • LunchMiddagVardagVegetariskt

    Receptet på mina glutenfria falafel

    av Malin Vesterback 16 april, 2021
    16 april, 2021

    Tycker du om kikärtsbullar men söker ett recept utan vete? Testa då mina glutenfria falafels! Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanlig…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • AdventBufféGlutenfri julbakningGlutenfria muffinsVinter

    Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

    av Malin Vesterback 8 december, 2020
    8 december, 2020

    Sprid julstämning med ett gäng hembakade, glutenfria pepparkaksmuffins. Kryddiga och goda! För mer inspiration om olika sätt att baka glutenfria cupcakes, kolla in…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • AdventGlutenfri julbakningGlutenfritt brödVinter

    Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd

    av Malin Vesterback 28 november, 2020
    28 november, 2020

    När det kommer till att baka glutenfritt bröd är det ofta en god idé att satsa på långjäsning. Degen hinner utveckla smak och…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • AdventGlutenfri julbakning

    Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!

    av Malin Vesterback 11 november, 2020
    11 november, 2020

    Att baka glutenfria pepparkakor kan vara en utmaning. Degen är känslig och ett recept kan variera kraftigt beroende på vilken mjölmix du väljer…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • DessertFestHöstVinter

    Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och trädgårdsbär

    av Malin Vesterback 7 november, 2020
    7 november, 2020

    Karamelliserad mjölk blir allt vanligare som ingrediens i desserter här i norden. Den söta, gräddiga kolasåsen passar ypperligt ihop med någonting syrligt –…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • Glutenfritt brödHöstVinter

    Naturligt glutenfri kavring med lingon

    av Malin Vesterback 4 november, 2020
    4 november, 2020

    Är det svårt att baka god, glutenfri kavring? Absolut inte. Testa den här finska limpan bakad på surmjölk eller filmjölk. Godast blir den…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • BufféGlutenfria bakelserHöst

    Raw äppelkaka – glutenfri och vegansk äppelkaka utan ugn

    av Malin Vesterback 18 oktober, 2020
    18 oktober, 2020

    Denna kryddiga raw äppelkaka består av två lager raw kakdeg; först själva äppelmassan med nötter och russin. Sedan en vaniljdoftande ljus fyllning med…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • FrukostGlutenfritt brödMellanmålVardagVinter

    Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt recept

    av Malin Vesterback 10 oktober, 2020
    10 oktober, 2020

    Att tillsätta potatis i glutenfria frallor är inget nytt – men har du testat sötpotatis? Du får en vackert gul och saftig deg…

    0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 16

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt