En glutenfri kladdkaka kan vara det enklaste bakverket att börja med när man börjar baka glutenfritt. Bakverk med choklad, såsom kladdkakan, är enkla att lyckas med då konsistensen inte har lika stor betydelse. Det får gärna bli kladdigt, alltså!

Denna kladdkaka, recept nedan, är god som den är – men för att lyxa till det har den fått ett täcka av chokladfudge. Så gott!

Servera gärna kakan med vaniljglass eller grädde. Färska bär blir både vacker dekoration och fungerar som syrlig smakbrytning till det söta.

 

Glutenfri kladdkaka med chokladfudge


Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Kladdkaka:

  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 150 g smält smör
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 100 g mandelmjöl
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Chokladfudge:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Gör kladdkakan; vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda torra ingredienser i en skål och vänd ner dem i äggsmeten växelvis med smält smör.
  4. Häll upp smeten i en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper i bottnen.
  5. Grädda kakbottnen i mitten av ugnen, i 20 minuter. Ta ut den och låt svalna. För att snabba upp processen kan du ställa den ljumma kakan i frysen så att den med säkerhet är kall när glasyren hälls över.
  6. Gör fudgen; rör samman vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen småputtra i 5 minuter på låg värme.
  7. Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen och smöret. Rör om tills det smält ordentligt.
  8. Låt fudgen svalna till rumstemperatur innan du häller den över kakbottnen.
  9. Ställ in kakan i kylen att stelna några timmar.

Servera glutenfri kladdkaka med glass och jordgubbar.

Nötfri kaka? Byt ut mandelmjölet mot en blandning av kokosmjöl och potatismjöl. 


Du kanske också vill baka…

Glutenfri chokladtårta med 3 sorters choklad och kladdkakebotten
Glutenfri chokladkolakaka

Recept & foto: Malin Vesterback

Annons för kokbok & Adlibris

För dig som gillar rullade tunnbrödsmackor, men kämpar med att hitta ett gott glutenfritt substitut, är det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna ett grundrecept att lägga på minnet.

 

Receptet är ur e-boken Lyckas med Glutenfritt bröd av Malin Vesterback.

 

 

Tips för att lyckas med glutenfria tunnbröd

 

Hälften-hälften-metoden:
När du förbereder degspadet kan du göra det riktigt enkelt för dig genom att först hetta upp vatten i vattenkokare och blanda det med kall mjölk (50/50). På så sätt får du perfekt temperatur direkt. En blandning av mjölk och vatten blir ett bra spad - men du kan givetvis välja att bara använda mjölk eller bara vatten om du hellre vill det. Överlag ger degar på vatten ett hårdare bröd medan mjölk gör dem mjukare.

 

Stek bröden på het värme i torr panna - gärna gjutjärn som tål högre värme. Du kan också testa att baka dem ute i naturen på stekhäll, eller på en pizzasten på grillen.

 

Kom ihåg att plasta in bröden så fort de svalnat - annars riskerar du att glömma fram dem. Efter en natt på köksbänken är de torra och hårda.

 

Recept: Enkla glutenfria tunnbröd

 

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

 


 

8 bröd

 

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten, hett
  • 0,5 tsk salt
  • ¼ pkt färsk jäst (ca 12g)
  • 2 msk psylliumpulver
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 2 msk sesamfrön eller linfrön

 

Instruktioner:

 

  1. Blanda kall mjölk med hett vatten.
  2. Tillsätt salt.
  3. Kontrollera att blandningen är fingerljum
    och smula därefter ner jästen. Rör om tills
    jästen upplöst sig helt.
  4. Blanda psyllium, majsmjöl, rismjöl och frön i
    en skål och vänd ner i degspadet.
  5. Arbeta degen för hand med en slev tills allt
    är väl blandat. Efter ett par minuter börjar psylliumet
    svälla och degen blir fastare.
  6. Låt smeten stå och svälla/jäsa i 30 minuter.
  7. Baka ut degen i rismjöl. Använd så mycket
    mjöl du behöver för att det inte ska kladda på
    fingrarna eller fastna på bordet.
  8. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till tunna,
    runda bröd.
  9. Värm en stekpanna (helst i gjutjärn) och
    stek bröden på hög värme på båda sidor. De är
    klara när de fått färg.
  10. Förvara de varma bröden invirade i en
    bakduk så hålls de mjuka. När de har svalnat
    kan du förvara dem i en plastpåse.

 


 

Receptet är hämtat ur boken "Lyckas med glutenfritt bröd" (2019) av Malin Vesterback. Du kan ladda ner den här

 

Lyckas med glutenfritt bröd |

 


 

Fler glutenfria brödrecept att baka:

 

 

Glutenfritt bröd med dadlar

 

Alla glutenfria brödrecept

Snart är det morsdag och vad passar då bättre än att bjuda på en en naturligt glutenfria tårta? Det här receptet är inspirerat av den italienska chokladglassen: stracciatella. Vilken mamma skulle inte bli glad av ett sånt här lass med choklad och hallon? Värt ett försök i alla fall.

Den ljuvliga tårtan består av en långpannebotten som skärs i tre delar. Bottnarna staplas ovanpå varandra med fyllning emellan. Avslutningsvis toppar du tårtan med ett berg av hallon och riven choklad (chokladspån). En riktig kalastårta med andra ord!

Här kommer receptet:

GLUTENFRI STRACCIATELLATÅRTA MED HALLON

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Ingredienser:

Kakbotten:

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 100 g rismjöl
  • 100 g potatismjöl
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 50 g kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl kaffe, avsvalnat
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl rypsolja

Fyllning:

  • Hallonsaft, till bottnarna
  • vaniljkräm
  • vispad grädde, sötad med vaniljsocker
  • trädgårdshallon
  • hackad choklad

Instruktioner:

  1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 200 C.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i äggsmeten.
  4. Rör ner kaffe, yoghurt och olja och rör om tills smeten blandat sig väl.
  5. Bred ut smeten i en långpanna täck med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan i 15 min.
  7. Ta ut plåten och låt kakan svalna helt innan du skär den i 3 lika breda bottnar.
  8. Montering: Lägg en botten på ett avlångt fat. Fukta bottnen med hallonsaft.
  9. Bred på ett lager vaniljkräm, sedan vispgrädde. Strö hallon och riven choklad över hela bottnen.
  10. Lägg på en ny botten och upprepa proceduren.
  11. Avsluta toppenlagret med ett lager grädde och massor av hallon och chokladspån.

Varför så många olika glutenfria mjölsorter i receptet?

I den här tårtan bakar vi med

  • 100 g rismjöl
  • 100 g potatismjöl
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl

Om du skulle blanda en egen naturligt glutenfri mjölmix skulle den gärna få innehålla alla dessa mjölsorter ovan, i dessa förhållanden. Det blir helt enkelt blir godast så.
Rismjölet ger stadga, potatismjölet lättar upp och drygar ut (men skulle bli för “dammigt” på egen hand), kokos ger både smak och tyngd till kakan (men blir för torrt på egen hand), mandelmjölet smak.

Du kan själv experimentera och ta de mjölsorter du har hemma, huvudsaken du håller ungefär samma mängder som i receptet, 300 g totalt. Det går också bra att köpa färdig mix som liknar receptet så mycket som möjligt.

Har du frågor om hur du byter ut mjöl, skriv i kommentarsfältet.

Lycka till med bakningen!

När du en gång börjat baka dessa glutenfria bullar utan jäst kommer du aldrig att bemöda dig med några invecklade glutenfria bulldegar längre. Du behöver inte vänta, inte knåda eller kavla någonting. Bara rör ihop, fyll och grädda. Smart, eller hur?

Glutenfria bullar utan jäst – det populäraste receptet på Baka & Laga Glutenfritt!

Dessa chokladbollsbullar är en ny variant av Snabba glutenfria smörbullar – det populäraste receptet på denna sida. De bullarna bakas till typiska smörbullar.

Den här gången har bulldegen gjorts på mjölk istället för yoghurt och istället för “bara” smör består fyllningen av chokladbollssmet. Resultatet blir som en kokosboll, bulle och muffins i ett!

Så himla gott till eftermiddagsfikat…

Degen rörs ihop och rullas direkt till bullar.
Sedan görs en grop i varje bulle som fylls med chokladbollssmet.
Till sist penslas bullarna med uppvispat ägg och dekoreras med pärlsocker innan de gräddas.

Chokladbollssmet (eller kokosbollssmet) blir överraskande gott som fyllning i bullar och den går att baka av i ugnen utan problem.

Obs! Fyllningen i detta recept blir något i överkant, så räkna med att allt inte går åt till bullarna.

Lycka till med bakningen!


Glutenfria chokladbollsbullar – så här gör du dem:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

GLUTENFRIA CHOKLADBOLLSBULLAR

Glutenfria hastbullar fyllda med kokosbollsmet. Använd glutenfritt havregrynsmjöl till fyllningen eller mixa själv glutenfria havregryn till ett fint pulver.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid12 minuter
Måltid: Bakning, Fika
Kök: Nordiskt
Keyword: choklad, kardemumma, kokos
Portioner: 12 st
Författare: Malin Vesterback

Equipment

  • bullformar

Ingredienser

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 dl kokosflingor
  • 3 dl havremjöl glutenfritt
  • 1 tsk snabbkaffe
  • 3 msk hett vatten

Bulldeg:

  • 1,5 dl kokosfibermjöl urtekram
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 msk psylliumpulver
  • 1 dl pofiber
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma malen
  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk

Till pensling:

  • 1 st ägg uppvispat
  • pärlsocker

Instruktioner

Fyllning

  • Börja med fyllningen; skär smöret i tärningar och lägg i en skål.
  • Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, kokosflingor och havremjöl.
  • Mät upp kaffet i en mugg och häll över kokhett vatten.
  • Häll kaffet över ingredienserna i skålen och rör om tills väl blandat.
  • Ställ i kylen medan du gör bulldegen.

Bulldeg:

  • Sätt ugnen på 200 C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Smält smöret och blanda ner det i skålen växelvis med mjölken.
  • Arbeta ingredienserna tills du fått en slät deg.
  • Gör 12 bollar av degen och lägg dem i 12 st bullformar på en plåt.
  • Gör en djup grop i varje bulle (ett kaffemått fungerar bra) och fyll gropen med fyllning.
  • Pensla bulalrna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda i 12-15 minuter tills bullarna fått litet färg.
  • Servera bullarna nygräddade. Förvara sedan i en plastpåse eller burk med tättslutande lock.

Recept & foto: Malin Vesterback

Att göra egna quinoabiffar (och lära sig ett enkel grundrecept för det) är en smart grej. Eftersom quinoa är ett näringsrikt frö som innehåller nära dubbelt så mycket protein som ris och fyra gånger mer fibrer än couscous blir de en perfekt bas i vegobiffar och annats, som fish cakes.

Glutenfria quinoabiffar gör du av kokt quinoa, ägg och majsmjöl. För att göra så kallade fish cakes tillsätter du tillagad fisk, som till exempel rester av ugnslax. I receptet nedan används helt vanlig tonfisk vilket är billigt och enkelt att förvara hemma.

 

Quinoabiffar med tonfisk

ca 12 st

  • 300 g kokt quinoa
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 3 ägg
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 0,5 dl finhackad färsk dill
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 0,5 tsk havssalt
  • nymald peppar efter smak
  • kokosolja, till stekning
  1. Skölj 1 dl quinoa och koka fröna i 2 dl vatten i 15 minuter. Det borde bli 300 g kokt quinoa.
  2. Häll av tonfisken och blanda med de avsvalnad quinoa i en skål.
  3. Tillsätt äggen, gräslök, dill, sesamfrön och majsmjöl.
  4. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Hetta upp en stekpanna och smält en tesked kokosolja i den
  6. Forma biffar av smeten och stek dem gyllenbruna i omgångar. Jag gör runda bullar i händerna, lägger ner dem i stekpannan och plattar till dem direkt i pannan med stekspaden.

Servera biffarna med en god grönsallad.

Denna chiapudding med jordgubbar är perfekt för dig som tycker att blötlagda chiafrön smakar läbbigt. Fixa istället ljuvligt fluffig och sammetslen frukostpudding med dessa supertips!

Om du vanligtvis brukar göra din pudding på helfet kokosmjölk (den på burk) är det första tipset att byta den till kokosdryck. Kokosmjölk på burk är nämligen väldigt “tung”.

Den tunna mjölkliknande kokosdrycken gör chiapuddingen fräschare! Den hittas i tetrapack bland övriga vegetabiliska mjölkdrycker i mataffären. Egentligen kan egentligen använda vilken tunn vegetabilisk dryck du vill; som mandelmjölk eller någon annan du gillar.

Supertips nummer två är färska jordgubbar – och att MIXA ALLT. När den rosa blandningen stelnat får den konsistensen av ljuvlig jordgubbsmousse – helt utan gelatin eller agar agar. Du känner inte av chiafröna på samma sätt när du äter som om de fått bli kvar hela. 


Receptet nedan räcker till en stor portion (typ chia bowl) eller 2 små.

CHIAPUDDING MED JORDGUBBAR

2 dl kokosdryck (eller annan vegetabilisk dryck)
3 msk chiafrön
1 dl jordgubbar
1 krm vaniljpulver

  • Mixa alla ingredienser och häll upp smeten i två glas.
  • Ställ glasen i kylen över natten.
  • Följande dag tar du fram dem och toppar med färska bär.
Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Ät chiapudding som frukost eller mellanmål.

Den internationella celiakidagen infaller varje år den 16 maj och uppmärksammas i flera olika länder. Med kampanjen visar man att ingen ska behöva känna sig utanför på grund av sin glutenfria kost.

Du kan vara med genom att sprida kunskap om glutenintolerans och synliggöra Celiaki i samhället.

Det är även viktigt att utbilda och förklara vad Celiaki och glutenintolerans är så att de med diagnosen kan känna sig trygga med att äta maten som bjuds och livsmedel som säljs.

Här kan du läsa om Celiaki och glutenfritt

Så här kan du uppmärksamma celiakidagen 2020

  • Företagare kan ordna kampanjer med rabatterade priser på glutenfria varor och produkter – men det är också viktigt att passa på och handla för att påvisa att det finns efterfrågan
  • Klä dig i ljusgröna kläder eller rosetter
  • Bjud över vänner och släktingar på glutenfritt fika
  • Skriv om dagen i sociala medier – använd hashtaggen #internationellaceliakidagen2020
Rosett av Virginia Küst

Glutenfria inspiratörer i sociala medier

Dagen till ära har vi sammanställt en lista över glutenfria inspiratörer på bloggar och sociala medier – du hittar listan här.

Hör du till dem som inspireras av alla härliga konton på Instagram? Här hittar du kanske ett nytt konto med glutenfri inspiration att följa.


Virginia Küst

  • Receptkreatör, Fotograf, Influencer
  • Sveriges bästa glutenfria bakblogg 2017
  • SCUF-gaffeln 2016
  • Recept 👇🏼www.kustenarklar.se/recept

Linda Filipsson

Anna Winér

  • Vegetariskt/veganskt
  • Glutenfritt
  • Inget vitt socker
View this post on Instagram

Snickerstårta utan ugn 😍 Krispig botten, len vaniljfyllning, seg kola och en underbar chokladganache! Glutenfri, mejerifri, äggfri, utan vitt socker mm 👍 . RECEPT Botten: 1,25 dl glutenfritt havremjöl 0,5 dl jordnötssmör/frösmör 1 msk flytande sötning . Fyllning: 1,25 dl cashewnötter, blötlagda 0,5 dl kokosgrädde 2 msk kokosolja, smält 1,5 msk flytande sötning 0,25 tsk vaniljpulver . Kola: 1 dl kokosgrädde 0,75 dl jordnötssmör/frösmör 2,5 msk flytande sötning salt efter smak 1 dl nötter/frö att strö över . Chokladganache: 100 g choklad, sockerfri & vegansk 0,5 dl kokosgrädde 1 dl nötter/frö att strö över . SÅ GÖR DU 6-8 BITAR Botten: 1. Mixa samman alla ingredienser till botten. Tryck ut i en form som är ca 15 cm i diameter klädd med tårtplast. Ställ kallt. . Fyllning: 2. Mixa fyllningen slätt. Häll ovan på bottnen och ställ kallt. . Kola: 3. Koka upp ingredienserna och låt koka ca 0,5-1 minut, rör hela tiden och tag sedan av från värmen. Häll över fyllningen i formen. Strö på hackade nötter/frön. Ställ kallt. . Chokladganache: 4. Smält samman choklad och kokosgrädde till ganachen. Häll över kakan, toppa med hackade nötter/frön och låt stelna i kylen över natten. . Tips! Välj exempelvis @nicks fibersirap som sötning och ta frösmör istället för jordnötssmör vid allergi! Tillsätt eventuellt lite vatten i botten om den är för smulig, och viktigast av allt – bara fråga om det dyker upp funderingar 🤗❤️ . #snickerstårta#nobakedessert#bakautanugn#glutenfriagodsaker#glutenfritt#bakaveganskt#vadveganeräter#veganbaking#glutenfri#healthycake#healthytreats#nobake#yummydessert

A post shared by Anna Winér 👩‍🍳🍰 (@anna_winer) on

Marta Glutenfri

  • Naturligt glutenfri
  • Hälsoinspiratör, Yogateacher
  • 0% tillsatser/socker
  • Vego
  • Upphovskvinna t Martas bröd

Yvonne Hedberg

Food by Natta

Glad tjej från Norrland som älskar skogen, hundar & färgglad växtbaserad mat 🌈🌱🥑🌲

Smilla Luuk

  • Glutenpodden
  • Kokböcker: Smilla bakar, lagar och firar glutenfritt
  • 📽 Youtube.com/glutenfrittliv

Martine Bentzen

Guilt Free Living

  • Utan socker och gluten
  • Lic. Kostrådgivare- DM för info
  • Fysioterapeutstudent, Göteborg

Sofia Norborg

Glutenfritt – bakat med kärlek

Josefins glutenfria

Jag driver en bakblogg där jag lägger ut massa mumsiga recept. Alla recept är glutenfria!

Agnes Skeppstedt Mattei

  • Recipe creator/Receptkreatör
  • Glutenfritt & sockerfritt
  • Mat och bakverk
View this post on Instagram

👉GF BREAD (no yeast) |🇸🇪Naturligt glutenfri havrelimpa som även är nötfri (om du inte toppar med nötter), sockerfri och utan jäst! Kan enkelt göras mjölkfri också. Hoppas ni ska gilla mitt recept! | My recipe/Mitt recept👇 . . Hade massa flytande äggvita hemma som behövde användas vilket resulterade i detta bröd. Blev SÅ gott 🤩Funkar även att rosta❤️Ha en fin lördag, ta hand om er. Kram! . . 🇸🇪RECEPT ▪️4 hela ägg ▪️3 dl äggvita ▪️3,5 dl glutenfritt havremjöl ▪️1 dl glutenfria havregryn ▪️2,5 msk fiberhusk ▪️2 tsk bakpulver . ▪️4 msk smält valfritt smör (för mjölkfritt: välj mjölkfritt margarin. Bör även funka med smaklös olja) ▪️Lite salt (och kryddor om man vill) Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och äggvita fluffigt med elvisp. Tillsätt smöret och rör runt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i äggsmeten. Blanda väl och häll sedan i en brödform täckt med bakplåtspapper. Toppa med nötter eller frön (jag använde valnötter & chiafrön. För nötfritt: uteslut nötter). Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter (tills brödet fått fin färg och är färdiggräddat). . . – Recipe👇 Preheat the oven to 200C. Whisk egg whites (3 dl) and eggs (4 eggs) fluffy. Add melted butter (2 tbsp). In a bowl, combine gluten free oat flour (3,5 dl), gluten free oats, psyllium husk (2,5 tbsp), baking powder (2 tsp) and some salt. Add the egg mixture. Place in a baking tin (with parchment paper). Bake in the oven for about 40 minutes.

A post shared by 🇸🇪AGNES SKEPPSTEDT MATTEI🇸🇪 (@agnessmattei) on

Madelene Lennartsson

  • Antiinflammatoriska recept & livsstilstips
  • Naturlig mat utan tillsatser
  • Medicinfri efter livsstilsförändring

Linda Nilsson

Här samlar jag bilder på mat som som får mig att må bra. Gott, sockerfritt, glutenfritt och helst vegetariskt. Recept på den nystartade bloggen: www.godanyttigheter.se

Snacks by Caroline

Receptkreatör/Fotograf – Göteborg
▪️Näringstäta recept
▪️Utbildad kostrådgivare
▪️nouw.com/snacksbycaroline

Elding Pontén

Författare, skribent, föreläsare.

Hilde Theres Heggelund

Hildes Glutenfrie kjøkken – recept på norska

View this post on Instagram

PAVLOVA 🇧🇻 Smelter i munnen🎶🎉 #utengluten #utenmelk ▶️OPPSKRIFT Pavola 26 cm ▪5 eggehviter (romtemp.) ▪250 gram sukker ▪1 ss maizenna ▪1 ts vaniljepasta eller 2 ts vaniljesukker ▪1/2 ts sitronsaft ▪1/4 ts salt ✅Sprøytetupp: 9FT _________ (STOR REKTANGEL PAVLOVA: 8 egg, 400 gram sukker, 2 ss maizenna, 2 ts vaniljepaste, 1 ts sitronsaft og 1/4 ts salt) ___________ Vaniljekrem: Lag vaniljekrem av vaniljesauspose, følg anvisningen, men bruk halvparten av væskemengde for krem. Melkeerstatning: 2.5 dl rismelk eller bruk Gryr fløteerstatning (1 dl gryr og 1.5 dl vann) . ▶️FREMGANGSMÅTE PAVLOVA Pisk eggehviter med på medium hastighet på kjøkkenmaskin (NB! bakebollen må være ren) tilsett sukker litt etter litt, Øk hastigheten til maks og pisk til du har en tykk, blank og stiv marengs, ca 5 min. Bland sammen vaniljesukker og salt, helles i marengs sammen med sitrondråper mens maskinen går på lav hastighet. Pisk 5 min til. Pisk inn maizenna til slutt på lav hastighet. _ Legg et bakepapir på stekebrettet, tegn mål som passer til kakefatet. Når kaken steker så "eser" den litt ut, beregn ca 1 cm ekstra på alle sider når du tar på marengsen. ▪Fyll opp en sprøytepose med marengsmasse resten tar du på bakepapiret og former i den størrelsen du vil ha. Til slutt lager du "borden" rundt med sprøytepose. STEKETEMP.: 120 grader NB! Forvarmes til 150 grader settes ned til 120 grader når du setter inn kakebrettet . STEKES MED Over og undervarme. STEKES på nederste rille. STEKETID: Ca 2.5 timer på 110 grader. _ ▪Stek pavlovaen i ca 2.5 timer. Skru av ovn og la kaken stå inne og tørke i ca 2 timer. Steker du kaken på kvelden kan du bare la pavlovaen stå inn i ovnen over natten. Pisk krem av 1 boks gryr fløteerstatning og 2 ss sukker. Pynting av pavlova: fyll først med vaniljekrem, deretter pisket krem oppå der også pynt med ønsket frukt og bær. #17mai#17maikake#kake#marengsbunn#pavlova#gryr#gryrfolk#utenglutenogmelk#glutenogmelkefri#glutenfri#glutenfritt#melkefri#melkefritt#jerniabaking#hjemoghage#mælkefri#udengluten#nrkmat#godtno#matprat#kitchnnorge#bakeglede#kakeprat#cøliaki#cøliakiforeningen#laktosefritt

A post shared by Hildes Glutenfrie kjøkken 🇳🇴 (@hildes_glutenfreekitchen) on

En maffig, men lättlagad snickerskaka med jordnötter, cornflakes och choklad – perfekt att duka fram på brunch!

Tips! Du kan också göra myslibars med samma recept.

Recept: Snickerskaka

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 350 g jordnötssmör
  • 1 dl finhackade jordnötter (lätt saltade)
  • 9-10 dl cornflakes
  • 250 gram mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  1. Koka upp sirapen i en kastrull och tag sedan bort kastrullen från värmen.
  2. Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet.
  3. Rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes. Rör om så att det mesta av cornflakesen krossas.
  4. Platta ut massan i en form och ställ kallt medan du gör chokladtryffel.
  5. Tryffel: Hetta upp grädden i en kastrull och bryt ner chokladen i en skål. Häll sedan den varma grädden över chokladen och rör om tills du fått en slät smet. Häll chokladglasyren över bottnen.
  6. Ställ kallt att stelna – gärna över natten.

En riktigt god glutenfri jordgubbskaka med segmjuka bitar av kakdeg – som en enklare variant på bärpaj – gör du med detta recept. 

Strunta i att skära snygga bitar av kakan utan gräv åt dig bara och skopa glass över. Såsom en smulpaj.

Skriv ut

Glutenfri jordgubbskaka med glass

När du är sugen på paj men vill göra något enklare och snabbare: gör min enkla jordgubbskaka! En enkel segmjuk glutenfri jordgubbskaka med frasiga kanter och knäckig smak.
Spara på pinterest
Portioner 8 bitar

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1 dl havremjöl glutenfritt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
  • 1 nypa salt
  • 2 dl jordgubbar frysta
  • hackade nötter och/eller kokosflingor som topping
  • 75 g Smör

Instruktioner

  • Lägg ugnen på 175 C och smöra en pajform.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
  • Blanda mjölsorter, bakpulver, psyllium och salt i en skål och vänd ner i äggsmeten. Blanda noggrant.
  • Bred ut smeten i pajformen och tryck ner jordgubbarna. Fördela en näve hackade nötter och/eller kokosflingor ovanpå kakan.
  • Avsluta med att skära smöret i tunna skivor som du placerar ut över pajen i ett jämnt lager,
  • Grädda pajen i ca 35 minuter. Håll uppsikt så att kanterna inte bränns – täck i så fall pajen med aluminiumfolie och grädda vidare.
  • Servera ljummen med vaniljglass.

Du kanske också gillar:

Glutenfria mandelbakelser med jordgubbar

Hemlagade glutenfria tortillabröd är absolut det godaste alternativet. Men när du håller på – varför inte testa en grön variant? Att tillsätta färsk spenat i rätter är ett enkelt sätt att höja näringsinnehållet på maten. Dessa glutenfria tortillabröd med spenat är riktigt trevliga och vackra på tallriken.

Glutenfria tortillabröd med spenat

200 g kallt vatten
200 g turkisk yoghurt
100 g majsmjöl
100 g rismjöl
2 msk psylliumpulver (fiberhusk eller annat märke)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gram färsk spenat + kokande vatten för blanchering

  1. Lägg spenaten i en värmetålig skål och häll över kokande vatten.
  2. Låt bladen dra några sekunder och häll sedan av vattnet.
  3. Mixa spenaten till en puré.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Tillsätt vatten, yoghurt och mixad spenat, blanda tills allt är väl inblandat och du fått är en slät deg.
  6. Knåda degen lite lätt på mjölad bänk.
  7. Lägg tillbaka degklumpen i skålen och täck med bakduk, låt stå i ca 15 minuter.
  8. Dela degklumpen i 8-10 mindre bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha. Kavla ut bröden till så tunna bröd som du kan, ta mera mjöl på bordet om det behövs.
  9. Stek bröden i torr stekpanna på medelhög värme tills de blir torra på båda sidorna, ca 1-2 minuter per sida.
  10. Lägg de färdiga bröden i en bakduk så att de inte torkar. Servera till tacos eller som wraps

Glutenfria spenatwraps med rostade kikärter, stekt kyckling och fetaost.

ROSTADE KIKÄRTER

När man rostar kikärter i ugnen blir de världens godaste snacks! De tillför också härlig crunch till sallader.

  1. Köp kikärter på burk, häll av spadet och skölj dem noggrant.
  2. Häll ut kikärterna på en plåt, ringla över olivolja och salta.
  3. Tillsätt dina favoritkryddor.
  4. Rör om i bönorna med händerna så att salt, kryddor och olja fördelar sig väl.
  5. Ställ in plåten i ugnen på 150 grader i ca 1 timme och 30 minuter.

Kikärterna är klara när de är alldeles torra och krispiga. De kan förvaras i tättslutande burk i rumstemperatur ett par dagar.

Betygsätt receptet:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Kycklingrullader blir en trevlig middag i sig – men så är det faktiskt lite pyssligt och hemtrevligt att tillreda dem också! Dessa kycklingrullader fyller du med grön pesto och knyter ihop med parmaskinka. 

Italienska kycklingrullader

4 tunna kycklingfiléer
mozzarellaost
grön pesto (köp färdig eller gör själv genom att mixa basilika, olivolja, parmesanost och pinjenötter)
parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
2 dl matlagningsgrädde

1. Banka ut kycklingfiléerna med en kötthammare så att de går att rulla ihop och hålla fyllning. Dela bitarna i två eller behåll dem stora.
2. Bred 1 tsk pesto på varje köttbit och lägg på en bit mozzarellaost i ena kortänden. Rulla ihop.
3. Vira parmaskinka runt varje rullad och lägg dem med skarven nedåt i en ugnsform.
4. Stek i ugnen på 200 C i 10 minuter.
5. Blanda grädde med 1 tsk pesto, salt och peppar och häll över rulladerna. Stek i ytterligare 5 minuter till.
6. Ta ut formen och skär ett snitt i den tjockaste rulladen. Kontrollera att den inte är rosa i mitten – i så fall låter du rulladerna gå i ugnen i 5 minuter till!
Tillagningstiden varierar beroende på hur tjocka rulladerna är.
Servera med risotto eller potatis.

Det kan först verka svårt att baka naturligt glutenfria sockermunkar – håller de ens ihop? Men med detta recept går det enkelt och smidigt! Du kan använda degen för att göra munkringar eller göra små bollar som du fyller med sylt när de svalnat.

Glutenfria sockermunkar

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • stött kardemumma efter smak
  • 100 g strösocker
  • 1 msk psylliumpulver (fiberhusk)
  • 3 msk pofiber
  • 150 g rismjöl
  • 100 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 2 tsk guarkärnmjöl, ekologiskt (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • neutral kokosolja till fritering

Gör så här:

  1. Smält smöret och värm mjölken fingerljum.
  2. Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen.
  3. Tillsätt kardemumma, socker, psyllium och pofiber och rör om.
  4. Mät upp mjölsorterna i en skål och arbeta ner dem i degen under omrörning.
  5. Efter en stunds knådning knäcker du ner ett ägg och arbetar in det väl i degen. När du är klar borde du ha en deg som ser ut som den på bilden nedan.
  6. Låt degen jäsa på ett varmt och gosigt ställe i minst en halvtimme.

7. När degen jäst klart är det dags för utbakning.

8. Häll upp en hög med rismjöl på ett skärbräde och knåda in det i degen så att den inte klibbar så mycket. Formar sedan munkringar av degen.

På bilden nedan ser du munkringar som fått jäsa till sig en stund under en bakhandduk.

9. Dags för fritering! Kokosolja tål höga temperaturer och ger goda bakverk. Använd en neutral kokosolja så att kokossmaken inte tar överhanden. För att hushålla med oljan (som är dyrare än kokosfett) kan du använda en liten kastrull och fritera en munk i taget.

Bionas neutralt smakande kokosolja för bakning och stekning

10. Hetta upp oljan och ställ på medelvärme. Provtesta med en degboll först att oljan är tillräckligt varm.

11. Vänd munkarna när ena sidan fått färg och ta upp dem med en hålslev. 12. Låt munkarna svalna och rinna av på en bricka med hushållspapper Vänd munkarna i strösocker och servera.

Du kan givetvis fritera med vilken olja du vill och göra flera på en gång i större kastrull.
Lycka till!

Gott utan socker och gluten – en tropisk paj tackar man väl inte nej till?

Den här kakan kryssar av många boxar:

  • sockerfri (sparsamt sötad med björksocker)
  • glutenfri (bakad på kokosfibermjöl)
  • inga nötter eller mandel (istället: solrosfrön)
  • äggfri
  • no bake (ingen gräddning)
  • Snabblagad – en kvart max

Innehåller mejeriprodukter
Är du mjölkallergiker eller äter vegansk kost? Använd istället vispad kokosgrädde (eller annan vegetabilisk gräddprodukt) till fyllningen samt kokosolja till pajbottnen.

Lyckas med sockerfri paj

  • Toppingen – att verkligen ösa på med naturligt söta bär och frukt. Då tänker man inte på att pajen är sockerfri.
  • Vaniljen – smaksätt med äkta vanilj! Sockerfritt är inte lika med smaklöst, vanilj ska det smaka!
  • Rostad kokos – ännu ett trick för att addera smak och sötma utan att sträcka sig efter sockerskålen

Gör så här:

  1. Pulsa samman i assistent; 1 dl solrosfrön, 3 msk björksocker, 3/4 dl kakao, 2 dl kokosmjöl.
  2. Tillsätt 50 g smält smör och kör alltsammans till en kladdig deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen att stelna.

4. Rör 1 förpackning (200 g) naturell färskost mjuk med elvisp.
5. Smaksätt med 3 msk björksocker och 1 tsk vaniljpulver.

6. Tillsätt 2 dl vispgrädde och vispa tills grädden tjocknar.

7. Bred ut krämen i pajskalet.
8. Toppa med färska bär och frukt, jag valde jordgubbar och kiwi.

9. Rosta kokosflingor i torr panna (det tar inte många minuter förrän de får färg).
10. Toppa kakan med rostad kokos. Ställ kallt tills servering.

Känn er fria att justera receptet efter egna behov. Till exempel kan du tillsätta havre och mandel i bottnen om du tål det. Sockra fyllningen något om du nöjer dig med bara glutenfritt.

Receptet och bilder: Malin Vesterback

Betygsätt receptet:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 2 Medeltal: 5]

En glutenfri chokladtårta i tre lager är rolig att baka och räcker till många! Botten består av en maffig kladdkaka med mörk choklad. Den toppas av ett lager mjölkchokladmousse och vitchokladmousse.

Med tre sorters choklad kan det inte bli fel.

Lyckas med glutenfri chokladtårta

Den här kakan har bakats på kokosmjöl och rismjöl. Det är möjligt att byta ut kokosmjölet till mandelmjöl och rismjölet till glutenfri mjölmix, men resultatet kan inte garanteras. Viktigt är att se till att kakan inte gräddas för länge och blir torr. Kakan ska smaka kaksmet och vara mjuk i konsistensen för att passa ihop med de mjuka mousserna ovanpå.

Du behöver också ha tålamod med att servera kakan. Glutenfri chokladtårta är godast när den har fått stå länge och gotta sig i kylen.

Tårtan på bilden har bakats i en springform med storleken 20 cm i diameter. Det är också möjligt att baka den i en större form men du behöver då ha extra koll på kladdkakan i ugnen då tiden antagligen förkortas något (ungefärlig ugnstid 10+ minuter).

Skriv ut

Glutenfri chokladtårta med 3 sorters choklad

En maffig kladdkaka med två lager chokladmousse ovanpå. Den här kakan tjänar på att bakas dagen innan då den blir fastare i konsistensen med tiden.
Spara på pinterest
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Tid i kylen 12 timmar
Portioner 12 bitar
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Kladdkaka

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mörk choklad bakningschoklad
  • 200 g smör i bitar
  • 1 dl kokosfibermjöl urtekram
  • 2 dl rismjöl risenta
  • 2 tsk bakpulver

Chokladmousse

  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g vitchoklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl socker till sockerlag
  • 3 st äggulor

Dekoration

  • kakaopulver siktat
  • jordgubbar

Instruktioner

Kladdkaka

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker pösigt, ca 5 minuter.
  • Smält smör och mörk choklad i en kastrull på låg värme, rör hela tiden i botten.
  • Mät upp kokosmjöl, rismjöl och bakpulver i en skål och sikta ned det i äggsmeten.
  • Rör till sist ned den smälta chokladen och smöret. Blanda väl.
  • Häll upp smeten i en springform klädd med bakplåtspapper i botten (20 cm diameter).
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara gräddad i kanterna men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna helt, gärna en stund i frysen efteråt.
  • Platta till ytan på kakan med en sked så att den är jämn (glutenfria kakor sjunker ihop i mitten). Se till att lossa kakan från formen så att den inte blir så svår att ta bort senare.

Mousse

  • Hacka mjölkchoklad och vitchoklad fint och lägg var chokladsort i separata skålar som tål värme.
  • Koka upp 2 dl grädde och fördela hälften av grädden över mjölkchokladen, andra hälften över vitchokladen. Rör om så att chokladen smälter. Låt svalna.
  • Koka upp 0,5 dl vatten med 0,5 dl socker i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och vispa ner äggulorna i den heta sockerlagen. För sedan över alltsammans i en skål och vispa krämen med elvisp tills helt sval.
  • Vispa resterande grädde (3 dl) med elvisp tills ganska hård.
  • Blanda de vispade äggulorna med vispgrädden. Dela sedan smeten på hälften och rör ner chokladen i varsin hälft. Du borde nu ha två olika sorters chokladmousse.
  • Fördela mjölkchokladmoussen över kladdkakan och ställ den i frysen tills ytan stelnat. Förvara vitchokladmoussen i kylen så länge.
  • När mjölkchokladmoussen stelnat på ytan kan du försiktigt skeda över vitchokladmoussen. Jämna till ytan och ställ tårtan att stelna i kylen i minst 12 h, förslagsvis över natten.
  • Lossa kakan från formen och ta bort pappret under. Botten är fast så du kan hålla under med händerna och enkelt föra över kakan på ett fat. Jämna till moussekanten med en spatel om det behövs.
  • Pudra över kakao och dekorera med färska jordgubbar.

Recept & foto: Malin Vesterback

Betygsätt receptet:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 2 Medeltal: 5]

Lycka till!

Du kanske också gillar:

Lyxig glutenfri mudcake
Fransk chokladkaka